Juan Ramón Jiménez. Beyond Platero lan aku. 5 geguritan

Juan Ramon Jiménez lair ing Desember 23 saka 1881, wis meh kaping 24, ing Moguer (Huelva), lan dheweke minangka salah sawijining penyair Spanyol sing hebat ing kabeh jaman. Pakaryan sing paling misuwur yaiku Platero lan aku, sing sukses wis mbayangke kabeh liyane sing ditulis. Dina iki Aku kelingan lakune kanthi 5 geguritan ngluwihi kuldi cilik iku.

Juan Ramon Jiménez

Dheweke wiwit nulis nalika remaja lan mengko dheweke ninggali pasinaon ukum kanggo nyedhiyakake geguritan. Dheweke ketemu lan nggosok pundhak karo panulis sing paling berpengaruh ing jamane, kayata Rubén Darío, Valle-Inclán, Unamuno, sedulur Machado, José Ortega y Gasset utawa Pío Baroja lan Azorín, antara liya.

Lulus na para mudha antarane Moguer, Seville, Prancis lan Madrid, sing ngidini dheweke latihan sing mantep. Dheweke wiwit nerbitake sing dipengaruhi utamane dening Bécquer lan Espronceda. Bukune sing kapisan yaiku: Nymphaeas, Jiwa Violet, Sajak, Arias sedhih, Kebon sing adoh y Pendhita.

Ing Moguer dheweke nulis Platero lan aku, ana apa sukses langsung lan cepet diterjemahake menyang 30 basa. Lan wis ing Oktober 1956 padha diparingi Hadiah Nobel ing Sastra.

5 geguritan

Aku ora bakal bali maneh

Aku ora bakal bali maneh
Aku ora bakal bali maneh. Lan wengi
anget, ayem lan sepi,
jagad iki bakal turu, menyang sinar
wulan sing sepi.
Awakku ora bakal ana
lan liwat jendhela sing mbukak
angin adhem bakal mlebu,
nyuwun nyawa kawula.
Aku ora ngerti apa bakal ana wong sing ngenteni aku
absen dobel sing dawa,
utawa sing ngambung kenanganku,
antarane ngelus-elus lan nangis.
Nanging bakal ana lintang lan kembang
lan desahan lan ngarep-arep,
lan tresna ing dalan,
ing iyub-iyub cabang.
Lan piano iku bakal muni
kaya ing wayah bengi iki,
lan ora bakal ana sing ngrungokake
wicaksana, ing cendaku.

***

Swasana liyane

Lan ing gendheng
panji ireng
padha nglereni penerbangan
Marang langit kerajaan
kuning lan ijo
saka sunar surya.

Aku njerit edan
impen karo mripat
(panji ireng
ing payon).
Wanita mudo
padha ngunggahake rembulan.

Antarane srengenge surup
lan sihir wétan,
vane cuaca sing landhep,
nguripake nyawa kawula.
Lan ing gendheng
spanduk ireng.

***

Amor

Katresnan, ambune kaya apa? Kayane, nalika sampeyan tresna,
manawa kabeh jagad duwe gosip musim semi.
Godhong garing banjur malih lan cabang karo salju,
lan dheweke isih panas lan enom, mambu mawar langgeng.

Ing endi wae dheweke mbukak garland sing ora katon,
kabeh latar belakange liris - ngguyu utawa sedhih-,
wanita kanggo ngambung njupuk makna gaib
, kaya ing jalur, terus dianyari ...

Musik saka konser sing becik digawe saya nyenengake,
tembung angin sepi ing antarane wit-witan;
sambat-sambat, tangis lan tangis
ninggalake kaya kesegaran romantis honeysuckle ...

***

Tangan

Dhuh, tanganmu sarat mawar! Dheweke luwih murni
tangan sampeyan tinimbang mawar. Lan ing antarane sprei putih
padha karo katon lintang-lintang,
tinimbang swiwi kupu-kupu sing padhang, tinimbang sutra murni.

Apa dheweke tiba ing rembulan? Apa dheweke dolanan?
ing musim semi? Apa padha saka jiwa?
… Dheweke duwe kemewahan lili sing ora jelas;
padha nggegirisi apa sing diidham-idhamake, lan nyegarkan apa maneh sing nembang.

Bathukku ayem, kaya langit awan,
nalika sampeyan, kaya tangan sampeyan, mlaku ing antarane mega;
yen dakambung, ember wungu saka cangkemku
katon saka putih-putih watu kasebut.

Tangan sampeyan ing antarane impen! Dheweke liwat, dara
geni putih, kanggo ngipi elekku,
lan, nalika subuh, dheweke mbukak aku, amarga padha dadi pepadhang sampeyan,
kajelasan alus orientasi perak.

***

Ngimpi

Gambar panglipur sing dhuwur lan alus,
subuh segara sedhihku,
lis tentrem kanthi aroma kemurnian,
Hadiah ilahi saka tandhinganku sing dawa!

Kaya gagang kembang swarga,
paduka ilang ing kaendahane ...
Nalika sampeyan noleh menyang sira,
Aku ngira yen diangkat saka lemah iki.

Saiki, nalika esuke tangan sing murni,
terlindung ing dodo sing transparan,
Cetha banget yen penjara dakwujudake!

Kepiye atiku remuk
ngucapke matur nuwun banget kanggo pain, ambungan sing kobong
yen sampeyan, mesem, nyipta!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Carmen ngandika

    Sanajan kita meh mesthi menehi wewenang nerbitake puisi dening Juan Ramón Jimenez, ora bakal ala yen, amarga ora sopan, dheweke njaluk otorisasi supaya bisa digawe amarga karya pujangga kasebut dilindhungi undhang-undhang Kekayaan Intelektual.
    Thanks!