Juan Gelman. Pengetan kelairan. Sawetara geguritan

Juan Gelman Dheweke lair dina kaya dina iki ing taun 1930 ing Buenos Aires. Dheweke pungkasane urip ing pembuangan ing Meksiko, sawise ninggalake Argentina nalika kediktatoran militer didegake. Dheweke wiwit nulis puisi nalika isih cilik. Mengko dheweke ninggalake gelar Kimia kanggo nyawisake kabeh kanggo nulis. Dheweke menang sawetara penghargaan puisi, saka Nacional ing Argentina, Juan Rulfo, utawa Bebungah Puisi Ramon López Velarde Ibero-Amerika. Lan ing taun 2007 dheweke dianugerahi Hadiah Cervantes. Ing memori, iki minangka pilihan saka sawetara geguritane.

Juan Gelman - Puisi Dipilih

Bisa uga liyane

nalika sampeyan ngenteni musim gugur
Bisa liwat jendela
lan sampeyan nggawe sinyal kanthi cahya
saka godhong pungkasan
Apa sing arep dikandhani mayo?
Napa sampeyan sedhih utawa manis ing kasusahan sampeyan?
Aku ora nate ngerti nanging mesthi
ana wong lanang ing antarane emas ing lurung

nanging aku bocah kuwi
konco windows
nalika sampeyan nglampahi bisa
kaya ndhelik mripatku

lan wong kasebut bakal dadi aku
Saiki aku kelingan

Wong wadon lan pria digawa urip ...

Wong wadon lan pria digawa urip,
wong wadon lan priya adhep-adhepan
Wong-wong mau padha nginep ing wayah wengi, padha kakehan saka tangane,
dheweke bisa dirungokake teka kanthi bebas ing papan teduh,
sirahe isih cilik
sing digawe bebarengan, kebak sunar srengenge,
wanita lan pria sing kaiket lambene
isi wengi sing alon kanthi kabeh memori,
wanita lan pria sing luwih ayu ing wanita liyane
padha njupuk Panggonan ing bumi.

Epitaph

Ana manuk urip ing aku.
Kembang kesah ing getihku.
Atiku dadi biola.

Aku pengin utawa ora. Nanging kadang
padha tresna marang aku. Uga aku
dheweke nggawe aku seneng: spring,
tangan bebarengan, seneng tenan.

Aku ujar manawa manungsa kudu!

Ing kene ana manuk.
Kembang.
Biola.

saber

Geguritan nglangi ing angin lan sumunar.
Dheweke durung ngerti sapa sejatine
sing nyeret dheweke ing kene, ing endi
mesthi bakal mati
ing ngarep karo kéwan.
Aku pengin ngerti kewan galak
mangertos kewan galak kula. Ing
sejatine nggawe sampeyan sambung karo napas kewan.
Apa sih sing menang ing napas sampeyan?
Ora ana sing ora ilang.
Rasa curiga ing ngisor empuk.
Ing tangan iki.

Lawange

Aku mbukak lawang / tresnaku
angkat / bukak lawang
Aku nyawa ditempelake ing langit-langit
gemeter karo teror

babi hutan iku ngidak-idak
bokong liar ngoyak aku
ing tengah wengi pengasingan iki
Aku dhewe kewan

Ora ana katresnan

Aku bakal kepiye.

Apa sing bakal sampeyan lakoni ing sisihanku.
Aku edan liwat udhara
yen aku mlaku ora mlaku.

Kepiye kahanan turu

ing negara sampeyan susu sing adoh banget.
Aku mlaku saka Kristus sing ora bisa dakeling-eling
dipaku, direklamasi.

Bakal kaya saiki.

Mungkin awakku bakal njeblug kabeh sing dakkarepake.
Banjur sampeyan bakal mangan kula kanthi manis
sapotong-sepotong.

Aku bakal dadi kaya kudune.

Sikilmu. Tanganmu

Pabrik tresna

Lan aku dibangun rai sampeyan.
Kanthi ramalan katresnan, aku nggawe raimu
ing pelataran kanak-kanak sing adoh.
Bricklayer isin,
Aku ndhelik saka jagad kanggo ngukir gambarmu,
kanggo menehi swara,
kanggo nyelehake legi ing salira.
Kaping pirang-pirang aku gemeter
meh ora ditutupi cahya musim panas
Kaya sing dakcritakake nganggo getihku
Tambang murni,
sampeyan digawe saka pinten stasiun
lan sih sampeyan mudhun kaya pirang-pirang surup.
Tanganku pirang-pirang dina apa?
Cara ngambung tanpa wates karo kasepen
klelepake lakumu ing lebu.
Aku ngatur sampeyan, aku maca ing dalan,
Aku nulis kabeh jenengmu ing ngisor bayanganku,
Aku nggawe papan kanggo sampeyan ing kasur
Aku tresna sampeyan, tangi ora katon, wengi wengi.
Mangkene meneng wae.
Taun lan taun aku nyambut gawe kanggo nggawe sampeyan
sadurunge krungu swara siji saka jiwamu.

Angkat tanganmu ...

Angkatake tangan sampeyan
padha ngunci wengi,
uculake ing ngelakku,
gendhing, gendhing, geni kawula.

Muga-muga wengi nutupi lonceng,
sing muni alon-alon kanggo saben rasa tresna.

Ngubur aku bayangan, wisuh nganggo awu,
Nyedhot aku saka lara, resiki hawa:
Aku pengin tresna sampeyan gratis.

Sampeyan numpes jagad iki kedadeyan,
sampeyan miwiti jagad supaya kedadeyan kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.