José Zorrilla. Luwih saka Don Juan Tenorio. 4 geguritan

Kanggo don Jose Zorrilla kita duwe utang luwih akeh tinimbang dheweke TenorioNanging wong ala Don Juan mangan kabeh jenenge dadi penyair. Dadi dina iki, ing kesempatan saka ulang taun, wis 203 Februari wiwit dheweke lair ing Valladolid, Aku menehi pajeg ngeling-eling babagan iki karya puisi, sing uga dirayakake lan diakoni banget. Dheweke lan jenengé, dikagumi lan banjur dadi kancané José de espronceda sing Mungkin swara romantis sing paling misuwur ing ayat kasebut abad XIX ing negara kita. Ana ing kana 4 geguritane.

Jose Zorrilla

Sejatine Zorrilla entuk keabadian karo lakon kayata Don Juan Tenorio o Pengkhianat, ora ngaku lan martir, nanging duweke Kujang (Hakim sing apik, dadi seksi sing paling apik, Kapten Montoya, Margarita sing ngowahi) lan puisi Dheweke uga luwih apik banget. Kalebu tematik agama (Bebendune Gusti Allah), maha asih (Kenangan lan desahan) o filosofis (Dongeng wong edan).

Dheweke semangat banget pamaca panganggit romantis minangka Walter scott, Away Dumas lan Victor Hugo, utawa kanca-kancane kontemporer kayata Espronceda ing ndhuwur utawa Adipati Rivas. Lan mesthi entuk pengaruhe. Pangenalan kasebut diwenehake karo puisi sing dikhususake Mariano Jose de Larra ing pemakamane. Lan dheweke uga nulis otobiografine ing Kenangan jaman mbiyen.

Iki 4 geguritan cekak, nanging sapa wae sing kudu diwaca.

Puisi

Copot méga wangi saka mripatmu ...

Adoh saka mripatmu mega wangi
yen sumunar nutupi kita sing diwaca,
lan wenehi, Maryam, mripat ibu,
dununge katentreman, urip lan pasamunan.

Sampeyan, murma balm; Sampeyan kalung kasucian;
Sampeyan, kembang swarga lan lintang-lintang cahya,
Aku ngerti lan ngungsi saka kekirangan fana
dening Sang Suci saka wong sing tilar donya ing kayu Salib.

Sampeyan, oh Mary, suar pangarep-arep
sing sumunar saka urip ing jejere segara sing lagi repot,
lan marang cahya sing diberkahi sampeyan bakal luwih sithik
castaway sing kepéngin tutul ing Eden.

Panjaluk dheweke, oh Agustus, ambegan sampeyan
lilin pecah saka batelku sing ora seneng;
nuduhake dalane kanthi tangan sing welas asih,
ojo nganti atiku kesasar marang dheweke.

***

Bilai wong sing sedhih!

Bilai wong sing sedhih sing ngentekake
orane sampeyan ing ngenteni!
Bilai wong sing sedhih sing nganggep
yen tandhing sing dikepung dheweke
absen kudu bobote!

Pangarep-arep saka swarga
hadiah sing larang regane lan bejat,
Ya, para kekasih tetep siyaga
padha ngarepake pangarep-arep dadi butarepan
sing ngobong ati.

Yen sing diarepake iku bener,
iku pancen panglipur;
nanging dadi chimera,
ing kasunyatan rapuh kaya ngono
sing ngenteni putus asa.

***

Kanggo anakku wadon

Ing ndhuwur gunung
sing dadi wates,
ngirim sampeyan jiwa sing tulus
ambungan lan kidung;
njupuk mau; sing saka Spanyol
dheweke kudu lunga menehi, uripku,
sajroning nyawa sampeyan puisi kawula,
ambungku ing atimu.

Bapakmu, ing mburine gunung
sing kanggo kalorone dudu wates,
nggawa paseduluran tulus
saka penulis lagu iki.
Nampa, banjur, saka Spanyol
ngambung lan nyanyi, uripku,
puisi ing jiwamu
lan ambungan ing ati.

Yen sedina saka gunung kasebut
ngliwati utawa nyebrang tapel wates,
sampeyan bakal weruh nyawa sing tulus
sopo sing nggawe kowe lagu iki,
sing bangsawan Spanyol
yaiku sing ngerti, uripku,
menehi puisi kanggo nyawa
lan ngambung ati.

***

Kanggo Spanyol seni

Spanyol kikuk, ala lan sengsara,
Sing lantai, karpet karo kenangan,
Dheweke nyedhot kamulyane dhewe
Ora ana apa-apa prestasi sing apik: pengkhianat lan kanca tanpa kawirangan ngapusi sampeyan,
Bandha sampeyan dituku nganggo slags,
Monumen sampeyan, oh! lan crita sampeyan,
Didol, dheweke nuntun menyang negara sing aneh. Sial, negara kelairan wong sing kuwat,
Sing kanggo hadiah, sampeyan menehi sapa sing bisa
Amarga ora ngacungake lengen kesucen! Ya, ayo, sumpah marang Gusti Allah! kanggo apa isih,
Wong asing sing jahat, kok ora sopan
Sampeyan wis lelang Spanyol!

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)