José Ángel Valente. Pengetan sedane. Geguritan

Fotografi: José Ángel Valente. Institut Cervantes.

Jose Angel Valente lair ing Orense taun 1929 lan tilar donya ing dina kaya dina iki 2000. Dheweke sinau Filologi Romantis ing Santiago de Compostela lan Madrid lan dadi profesor sastra ing Universitas Oxford. Sampeyan uga esai, panjarwa lan pengacara uga pujangga, kanthi karya sing nampa sawetara penghargaan kayata Adonais Award, Pangeran Asturias Award for Letters, National Poetry Award utawa Reina Sofía Award. Iki siji pilihan geguritan kanggo nemokake utawa ngelingi.

José Ángel Valente - Geguritan

Nalika ndeleng sampeyan kaya iki, awakku, mula tiba ...

Nalika aku ndeleng sampeyan kaya iki, awakku, mula tiba
Liwat kabeh sudhut sing paling peteng
saka nyawa, ing sampeyan aku ndeleng dhewe,
kaya ing pangilon gambar tanpa wates,
tanpa ngramal endi sing
kita luwih sampeyan lan aku tinimbang liyane.
Mati.
Mungkin sekarat ora luwih saka iki
bali alon-alon, awak,
profil rai sampeyan ing kaca
nuju sisih bayangan paling murni.

Katresnan ana ing apa sing dikarepake ...

Katresnan ana ing apa sing dikarepake
(kreteg, tembung).

Katresnan ana ing kabeh sing dipasang
(ngguyu, panji).

Lan apa sing kita gelut
(wengi, kosong)
kanggo katresnan sejati.

Katresnan sanalika tangi
(menara, janji).

Sanalika kita kumpul lan nyebar
(bocah, mbesuk).

Lan ing reruntuhan apa sing kita tiba
(nyingkirake, ngapusi)
kanggo katresnan sejati.

Malaikat

Nalika subuh,
nalika kenceng dina isih aneh
Aku ketemu maneh karo garis sing tepat
saka ngendi wengi surut.
Aku ngerti transparansi sing peteng
raimu ora katon,
swiwi utawa pinggiran sing dakperang.
Sampeyan bisa bali utawa katon maneh
ing watesan ekstrim, Pak
saka ora jelas.
Aja pisah
wewayangane cahya sing ditindakake.

Materia

Owahi tembung dadi prakara
ngendi sing pengin kita ucapake ora bisa
nembus luwih adoh
apa prekara sing bakal diwenehake
yen dheweke, kaya weteng,
aplikasi kanthi alus,
weteng wuda, putih,
kuping alus kanggo ngrungokake
segara, ora jelas
desas desus segara, sing ngluwihi sampeyan,
katresnan sing ora dijenengi, bakal menehi sampeyan tansah.

Kepinginan isih titik ...

Awak tetep ing sisih katresnan sing sepi
kaya-kaya padha mbantah tanpa nolak kekarepan
lan ing penolakan kasebut simpul tali sing luwih kuat tinimbang awake dhewe
tanpa wates nggabungake dheweke.

Apa sing dingerteni mata lan tangan,
apa rasane kulit, apa sing disimpen awak
ambegane wong liya, sing nglairake
cahya sing ora obah alon-alon
minangka siji-sijine wujud kekarepan?

Dosa

Dosa lair
kaya salju ireng
lan wulu misterius sing dipateni
grinding grimis
saka wusana lan papan.

Ditetes diperes
karo napas sedhih
ing tembok getun,
antarane ngelus-elus murky
homoseksualitas utawa ngapura.

Dosa mung siji
obyek gesang.

Wali duraka tangan sing ringkih
lan remaja udan nongkrong
ing loteng memori mati.

Akeh kaping ...

Kaping pirang-pirang kali
sirahe bening.

Ing pirang-pirang lampu
bangkekan anget sampeyan.

Kaping pirang-pirang kali
wangsulan sampeyan dadakan.

Awak sampeyan ngombe suwe
nganti wengi iki garing,
nganti bayangan iki.

Gambar sampeyan iki

Sampeyan ana ing sisihanku
lan luwih cedhak karo aku tinimbang rasane.

Sampeyan ngomong saka jero katresnan
bersenjata karo lampu.
Aja tembung
katresnan sing murni bakal ambegan.

Apa sirahe alon-alon
condong menyang kula.
Rambute sing dawa
lan pinggang sampeyan sing seneng.
Sampeyan ngomong saka tengah katresnan
bersenjata karo cahya,
ing awan abu-abu dina apa wae.

Memori swara lan awak sampeyan
muda lan tembungku dadi
lan gambar sampeyan iki isih slamet.

Nalika katresnan

Nalika katresnan iku tumindak katresnan lan tetep ana
kosongake tandha siji.
Nalika log ana ing omah,
nanging dudu geni sing urip.
Nalika iku ritus luwih saka wong.
Kapan kita miwiti
kanggo mbaleni tembung sing ora bisa
nyulap wong sing ilang.
Nalika sampeyan lan aku pasuryan
lan hamparan sepi misahake kita.
Nalika wengi tiba
Nalika kita menehi awake dhewe
ngarep-arep banget
mung katresnan
mbukak lambene nalika padhang.

Sumber: Medali voz - Zenda Libros


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.