Jo Nesbø: 10 tips saka panulis Norwegia kanggo panulis

Foto saka Majalah K.

Panulis Norwegia Jo Nesbø, master novel angkara Nordik, menehi wawancara iki a seri saran kanggo panulis. Pencipta inspektur Bolongan Harry lan uga nyenengake buku anak ngetung sampeyan papan, cara lan motivasi nalika nulis lan apa sing ditulis. 10 tips sing bakal migunani kanggo panulis wiwitan. Lan bisa uga kita sing wis duwe praktik nuduhake dheweke. Ayo ndeleng.

1. Ora ana dina kerja sing normal

Endi Nesbø sing nomer siji dinamika kerja sing biasane beda-beda gumantung ing ngendi sampeyan. «Dina iki aku tangi jam 4 esuk. Aku lunga menyang papan ing njaba hotel, ngombe kopi lan nyambut gawe nganti jam 8. Banjur aku menyang gym hotel banjur sarapan bareng agenku. Aku bakal wawancara nganti jam 4 sore, banjur aku menyang bandara lan bali menyang Oslo. Aku bakal nggarap pesawat, bisa uga suwene 5 jam. Nulis minangka sing daklakoni nalika ora duwe perkara liyane. Aku ora duwe aturan, lan aku tangi turu gumantung karo apa sing tak lakoni ing wengi sadurunge.

2. Tulisen ing endi wae

«Aku nulis nang endi wae, nanging papan sing paling apik yaiku bandara lan sepur. Nalika lungguh ing sepur utawa ngenteni pesawat, sampeyan mung duwe wektu winates kanggo nulis. Sampeyan bakal rumangsa yen wektu iku larang banget lan sampeyan kudu nggunakake kesempatan kasebut. Yen tangi esuk lan ujar yen bakal nulis sajrone 12 jam, sampeyan ora ngrasakake. Aku seneng ngerti yen bakal nindakake kabeh sing bisa ditindakake mung sajrone 1 utawa 2 jam.

3. Nduwe rencana sing sampurna

«Yen sampeyan duwe crita sing apik kanggo miwiti, ora bakal preduli nulis.. Aku seneng duwe kapercayan yen aku ngerti critane, yen nalika wiwit nulis, aku wis bola-bali nggarap. Dadi aku ora rumangsa, sawise kaca pisanan, aku crita, crita. Crita wis ana, aku ora ngrampungake nalika aku lunga. Nalika iku sampeyan uga bakal aman ngandhani pamiarsa, "Ayo nyedhaki, amarga aku duwe crita hebat iki. Dadi santai wae lan percaya karo aku. Iki sing dakrasakake nalika maca karya penulis gedhe.

4. Dadi kuwat crita

"Wong Amerika paling apik nalika menehi crita. Ing sawetara kaca pisanan buku, dheweke duwe cara terang-terangan ngunggahake buku kasebut. Iki minangka tradhisi. John irving iku, lan Frank Miller, novelis grafis duwe cara sing padha kanggo ngapusi sampeyan supaya bisa muter kaca. Aku seneng banget. Lan bisa uga apa wae sing nggawe sampeyan pengin maca terus. Sampeyan ora bisa mikir babagan aturan. Cukup gunakake perasaan sampeyan ing usus. Yen gagasan babagan wiwitan narik kawigaten sampeyan lan uga katon kaya tantangan, sampeyan bakal ana ing jalur sing bener".

5. Gunakake urip sampeyan

«Luwih becik digayuh pengalaman urip nyata. Nalika aku nulis buku kaya Headhunters, Aku nggunakake jinis ireng nanging uga nggunakake tema saka uripku dhewe. Aku wis nindakake macem-macem prekara. Aku dadi pejabat ing angkatan udara. Aku nggawe musik. Aku kerja dadi pialang saham pirang-pirang taun. Iki carane aku entuk inspirasi Headhunters. Nalika dadi analis finansial, para pemburu bakat ngewawancarai aku. Sing mbantu kula kanggo bukuku yaiku yen aku duwe urip, mula aku bisa nyritakake babagan wong liya.

6. Tulis apa sing sampeyan duwe, apa sing sampeyan duwe

«Dudu nyoba nulis buku sing paling laris, nanging babagan nulis apa sing sampeyan duwe. Lan yen sampeyan ana begja, sampeyan bisa nuduhake rasa seneng crita babagan pamirsa sing akeh. Aku ora ngerti manawa critane bakal saya akeh sing maca. Aku ngira luwih akeh kanggo sawetara. Dadi aku kaget nalika ngerti yen aku duwe akeh wong ing omah.

7. Ayo judhul mili dhewe

«Ora ana aturan nalika nerangake judhul novel. Gagasan beda-beda. Kanthi Wong Salju, novel kasebut diwiwiti kanthi judhul. Aku mikir swarane apik banget kaya judhul. Banjur aku ngerti apa judhule kasebut ing babagan crita. Yaiku wiwitan. Ing kasus liyane, iki minangka perkara terakhir sing daklakoni lan kadhang tekane nalika aku lagi nemoni buku kasebut. Kaya sing dakkandhakake, ora ana aturane. Headhunters iku ketok amarga teges dobel. Aku cepet banget.

8. Karya kreatif sing paling apik ora krasa kerja.

«Pakaryan nulis buku minangka perkara sing bakal daklakoni kanthi gratis. Sawetara panulis paling apik ora mung ing Norwegia, nanging ing saindenging jagad, duwe proyek liyane kajaba nulis. Nanging kanggo akeh wong, kerja dadi bagean paling apik nalika nindakake apa sing dikarepake.

9. Gagasan dok

«Kepiye yen aku nyolong buku liyane? Mesthi wae Lan yen aku maling, aku bisa ngandhani yen aku nyolong, nanging aku ora bisa ngandhani sapa saka sapa. Oke, a Mark Twain Tom Sawyer lan Huckleberry Finn. Iki buku lan karakter sing apik. Kanggoku nulis minangka reaksi tumrap maca. Minangka refleks sing padha karo sampeyan nalika sampeyan lagi meja lan kanca. Ana wong sing bakal crita siji, banjur wong liya bakal crita liyane, banjur sabanjure. Dadi sampeyan uga kudu ngandhani sing anyar. Aku gedhe ing omah sing nduwe pengalaman apik banget minangka pamireng lan dadi maca.. Saiki aku ganti ".

10. Tulis dhewe

«Nalika nulis, aku mbayangake pamaca siji. Kanggoku, nulis dudu kanggo ngunjungi wong, nanging ngundang wong menyang ngendi sampeyan. Lan tegese sampeyan kudu ngerti dununge. Nalika sampeyan nemoni prapatan, yen sampeyan mikir arep maca sapa sing dikarepake, mula sampeyan bakal ilang. Sampeyan kudu takon dhewe apa sing bakal sampeyan bangun mbesuk lan ngrampungake crita kasebut. Kadhangkala crita kasebut bakal nuduhake arah, nanging mesthine sampeyan minangka panulis sing mutusake. Nanging, kaping liyane yaiku buku dhewe sing bisa nuntun sampeyan, buku sing urip dhewe.

Sumber: Foxy ngumbara


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.