Kelas novel sastra

Kelas novel sastra.

Kelas novel sastra.

Ana macem-macem jinis novel, uga macem-macem cara kanggo nggolongake. Salah sawijining cara paling tuwa kanggo nggolongake genre penciptaan tertulis yaiku miturut pasar sing diarahake. Manut, novel bisa dipisahake dadi rong klompok gedhe: sing tujuane ngasilake dhuwit (komersial) lan sing asale saka seni (sastra).

Nanging, kriteria klasifikasi adhedhasar aspek komersial cukup konvensional, amarga novel bisa uga sastra lan komersial sekaligus. Sejatine, aspek penting ing kelas novel sastra yaiku alur alur. Yaiku, yen adhedhasar kedadeyan sejatine utawa kabeh bagean imajinasi panganggit (utawa gabungan saka kalorone).

Basa sing digunakake nemtokake subgenre novel sastra

Sumber daya sing digunakake narator minangka kunci sing paling relevan nalika nggolongake kreasi sastra. Mula, wujud ekspresi nggambarake "tandha tangan individu" kanggo saben panulis kanggo nggayuh pamaca, nemtokake keasliane. Basa sing digunakake kudu efektif kanggo ngandharake maksud utawa pangrasane panganggit.

Yen ora, investigasi sing ditindakake (yen ana) babagan subyek kasebut ilang ing tengah-tengah bacaan. Contone: novel sejarah sing wis apik kanthi dokumentasi bisa ngilangi makna utawa entuk signifikansi mung amarga saka narasi sing digawe. Kajaba, ciptaan fiksi 100% kayane bisa dipercaya yen panulis bisa nggayuh pamaca.

Novel realistis

Tujuane novel realistis nuduhake kedadeyan sing dicritakake kanthi cara sing meh padha karo kasunyatan. Umume, nggambarake karakter integritas utawa karakter sing kuat ing tengah-tengah kahanan saben dinane ing lingkungan masalah sosial sing nyata. Mula, lingkungan sosial diekstrapolasi kanthi cara sing paling setya.

Aspek-aspek kasebut pancen bisa ditemokake ing karya kayata Pateni Mockingbird (1960) dening Harper Lee. Ing literatur klasik Anglo-Saxon klasik iki, panganggit diilhami dening kulawargane dhewe, tangga teparo, lan kedadeyan sing kedadeyan ing komunitase nalika umure 10 taun. Judhul terkenal liyane saka subgenre iki yaiku:

  • Madame Bovary (1856) saka Gustave Flaubert.
  • Anna Karenina (1877) dening Leo Tolstoy.
  • Kutha lan Asu (1963) dening Mario Vargas Llosa.
Nyonya Bovary.

Nyonya Bovary.

Novel Epistolary

Kaya jenenge, ing novel jinis iki alur crita kaya pesen tinulis sing asipat pribadi. Tegese, liwat surat, telegram utawa buku harian intim, mula partisipasi narator menehi tuladha marang pamaca babagan otobiografi. Ing antarane publikasi paling anyar, Kauntungan dadi ora katon (1999) dening Stephen Chbosky minangka wakil banget saka subgenre iki.

Perks dadi kembang kembang (Judhul Inggris Asli) nampilake Charlie umur 15 taun arep miwiti taun ajaran sekolah menengah pertama ing sekolah anyar. Rasa kuwatir banget amarga bunuh diri saka kanca sing paling gedhe (Michael) sewulan kepungkur lan bulike Helen nalika umur 7 taun. Mula, dheweke wiwit nulis surat (tanpa pangirim tartamtu) kanthi tujuan nyoba luwih ngerti lingkungane lan awake dhewe.

Buku novel epistolary universal liyane yaiku:

  • Persahabatan mbebayani (1782) dening Choderlos de Laclos
  • Sikil Panjang Bapak (1912) dening Jean Webster.

Novel sejarah

Novel sejarah minangka kreasi sastra sing alurane nggambarake prastawa sosial lan / utawa politik sing kepungkur. Sabanjure, subgenre iki dipérang dadi novel sejarah ilusi lan novel sejarah anti-ilusi. Ing subkategori pertama, panulis kalebu paraga sing nemokke ing tengah kedadeyan sing sejatine. Karakteristik kasebut kabukten ing buku kaya Jeneng kembang mawar (1980) dening U. Eco.

Buku iki nyritakake investigasi sing ditindakake dening Guillermo de Baskerville lan (sakabate) Adso de Melk dadi pirang-pirang rajapati ing biara ing sisih lor Italia sajrone abad kaping XNUMX. Ing kasus nomer loro, panulis duwe posisi sing luwih subyektif kanthi ngowahi (miturut kabijaksanaan) urip wong sejati sajrone narasi. Karya novel legendaris liyane yaiku:

  • Sinuhé, wong Mesir (1945) dening Mika Waltari.
  • Absalom! Absalom! (1926) dening William Faulkner.
Sinuhé, wong Mesir.

Sinuhé, wong Mesir.

Novel otobiografi

Yaiku crita-crita sing ana gandhengane karo macem-macem momen sing relevan ing urip penulis, kayata prestasi, kuciwa, panandhang, traumas, tresna ... Amarga alasan iki, narator nuduhake posisi introspektif. Salah sawijining karya sing paling misuwur ing subgenre iki yaiku Pangarep-arep gedhe (1860) dening Charles Dickens. Ing endi, panganggit nyampur lingkungan novel kanthi akeh pengalaman pribadine.

Novel latihan

Iki minangka karya tulis sing fokus ing pangembangan emosi lan / utawa psikologis para protagonis. Biasane, novel latihan kalebu: inisiasi, ziarah lan evolusi. Kajaba iku, dheweke bisa nyritakake tahapan tartamtu utawa kabeh umur protagonis. Rong judhul lambang subkategori iki yaiku Cara Nggawe Prawan (2014) dening Caitlin Moran lan Penangkap ing rye (1956) dening JD Salinger.

Novel fiksi ilmiah

Iki minangka novel sing adhedhasar pangembangan teknologi kanggo ngusulake skenario alternatif kanggo kasunyatan jagad saiki. Akibate, pendekatan prediksi kudu mesthi dibenerake saka sudut pandang metode ilmiah. Tema paling umum ing fiksi ilmiah yaiku cacat kamanungsan lan akibat sing ditindakake amarga kegagalan kasebut.

Jinis plot kasebut cetha ana ing karya kayata Lelungan menyang Pusat Bumi (1864) dening Jules Verne utawa Wong wedok (1975) dening Joanna Russ. Ing sisih liyane, Perang Donya (1898) dening HG Wells miwiti novel fiksi kanthi tema alien sing populer. Kajaba iku, jinis publikasi babagan invasi extraterrestrial minangka bagean langsung saka analisis babagan kasusahan spesies manungsa.

Novel Dystopian

Novel Dystopian uga dianggep dadi cabang novel fiksi ilmiah. Dheweke nyedhiyakake komunitas futuristik sing apik ... nanging kekurangan dhasar sing gedhe, nyebabake rasa ora puas - tumpang tindih - ing antarane bagean saka warga negara. Antarane conto paling anyar lan populer ing genre iki yaiku trilogi Game Keluwen dening Suzanne Collins.

Klasik saka subgenre iki yaiku 1984 (1949) dening George Orwell. Iki nggambarake masarakat London wiwit mbesuk nalika diterbitake. Ing endi pedunung sing dijauhi bakal diatur ing rong hirarki: sawetara nemtokake aturan lan liyane manut amarga kayu pemberontak sing langka. Judhul novel dystopian kondhang saiki yaiku Dongeng Putri Prawan (1985) dening Margaret Atwood.

Novel utopian

Novel Utopian saiki nyedhiyakake peradaban sing sampurna. Tembung "utopia" diciptakake dening Thomas Moore saka tembung Yunani "u" lan "topos", sing diterjemahake dadi "ora ono". Salah sawijining judhul novel utopia paling tuwa yaiku Atlantis Anyar (1626) dening Francis Bacon. Iki nyritakake tekane protagonis menyang Bensalem, sawijining wilayah mitos sing warga paling apik dikhususake kanggo ningkatake masarakat.

Liwat "metode induksi Baconia", "wong wicaksana" iki ngupaya ngerti lan nelukake unsur alami kanggo ngoptimalake kualitas urip kanggo kabeh wong. Liyane conto klasik novel utopian yaiku Pulo (1962) dening Aldous Huxley lan Ecotopia (1975) dening Ernest Callenbach.

Novel fantasi

Iki minangka karya tulis adhedhasar donya gaib khayalan, mula para tukang sihir asring, peri lan bisa uga kalebu tokoh mitologis sing dijupuk kanthi sewenang-wenang. Sagas diffusi jagad sing gedhe ing layar amba kalebu subgenre iki, ing antarane:

  • Harry Potter dening JK Rowling.
  • Gusti ring dening JR Tolkien.
  • Narnia dening CS Lewis.

Gusti dering. Novel Detektif

Dheweke minangka novel sing dadi tokoh utama yaiku (utawa dadi) anggota polisi kanthi plot sing fokus ing penyelidikan kriminal. Mesthi wae, ora mungkin ngomong babagan novel detektif tanpa nyebutake inspektur ikonik Poirot digawe dening Agatha Christie kanggo akeh bukune. Seri universal liyane saka subgenre yaiku:

  • Buku-buku saka Perry Mason dening Erle Stanley Gardner.
  • Crita saka Sir Arthur Conan Doyle lakon Sherlock Holmes lan John Watson.

Novel fiksi pulp

Dheweke dianggep minangka produk komersial (digawe kanggo konsumsi teks kanthi akeh) ing antarane publikasi fiksi detektif lan ilmiah. Klasik novel fiksi pulp yaiku Tarzan lan kera (1912) dening Edgar Rice Burroughs; salah sawijining novel paling laris ing sejarah. Pakaryan liyane sing nduwe pengaruh sing padha yaiku Kutukan Capistrano (1919) dening Johnston McCulley (dibintangi karo El Zorro).

Novel medeni

Novel medeni nggandhengake kedadeyan sing ngganggu sing dimaksudake kanggo ngasilake rasa wedi marang sing maca. Stephen King karo Cahya (1977) nandhani tonggak sejarah ing subkategori iki. Miturut panganggit dhewe, judhul kasebut diilhami dening wacana "Kita kabeh bakal ... Karma Instan dening John Lennon. Iki minangka buku sing paling laris ing hard sejarah.

Novel mistis

Minangka subgenre sing ana gandheng cenenge karo novel detektif. Penting, supaya ing ngisor iki diwenehi perspektif: kabeh novel detektif kalebu subkategori misteri, nanging ora kabeh novel misteri dibintangi dening detektif. Lokasi iki cetha ing karya kayata Jeneng kembang mawar dening Umberto Eco (uga novel sejarah) lan Bocah wadon ing sepur (2015) dening Paula Hawkins.

Novel gotik

Novel Gotik minangka karya sing kalebu unsur gaib, medeni, lan / utawa misterius. Tema kasebut biasane ana ing babagan pati, rusak lan kasusahan sing ora bisa diendhani. Unsur sing asring ditindakake yaiku istana lawas, bangunan usang (gereja utawa candhi sing rusak) lan omah angker.

Antarane judhul sing paling misuwur ing subkategori iki yaiku:

  • Biksu (1796) dening Matthew G. Lewis.
  • Frankenstein utawa Prometheus modern (1818) dening Mary Shelley.
  • Dracula (1897) dening Bram Stoker.

Novel koboi

ing sisih kulon yaiku karya-karya sing diatur ing sisih kulon kulon Amerika Serikat (ing jaman pasca perang sipil). Kajaba saka perselisihan koboi sing khas, umume kalebu masalah Amerika Asli nalika nglawan para pemukim. Argumentasi babagan keadilan lokal lan kasusahan sing dialami ing peternakan koboi ing pungkasan taun XNUMX-an uga umum.

Antarane klasik klasik novel koboi, dheweke bisa dijenengi:

  • Perawan kasebut (1902) dening Owen Wister.
  • Jantung kulon (1907) lan dongeng saka Arizona bengi dening Stewart Edward White.

Novel Picaresque

Kelas novel iki nduweni protagonis sing ora konvensional (anti-hero utawa anti-heroine), histrionic, gampang nerak aturan prilaku sosial. Kanthi cara sing padha, paraga meh kabeh licik utawa nakal, gampang ngganggu pakulinan ala. Novel picaresque muncul sajrone jaman Emas Spanyol sing diarani Pandhuan saka Tormes (1564) dianggep minangka sing pertama.

Nanging, karya-karyane Mateo Alemán minangka salah sawijine sing nyebarake jinis iki, kanthi ciri kritis marang formalitas khas jamane (abad kaping XNUMX). Sanajan novel picaresque bisa nyebabake refleksi moral, iki dudu tujuan utama. Bisa uga klasik novel picaresque sing paling misuwur ing jaman saiki Wong sing cerdik Don Quijote saka La Mancha (1605), dening Cervantes.

Novel satir

Dheweke minangka novel dening pangarang sing nggunakake ejekan minangka sumber neuralgic kanggo nuwuhake refleksi ing pamaca utawa paling ora, nggawe keraguan. Reaksi jinis iki pengin ngusulake solusi alternatif sajrone kahanan tartamtu (bermasalah utawa ngganggu). Sawetara conto subgenus iki yaiku Pambrontakan ing tegalan dening George Orwell, lan Petualangan Huckleberry Finn dening Mark Twain.

Novel algoritma

Kaya jenenge, novel alegori duwe plot sing dikembangake kanggo nuduhake sawetara kedadeyan liyane (sing bisa uga nyata) utawa kahanan. Mula, basa sing digunakake sarat karo pralambang sing tujuane ngasilake pitakon moral, religius, politik lan / utawa sosial. Ing antarane karya novel alegori, kita bisa menehi jeneng Pangerane Layang (1954) dening William Golding.

Buku Golding ngemot pesen kritik sosial sing kuat. Sing jahat manungsa diwakili dening Beelzebub, Tokoh mitologis Palestina (banjur dianut ikonografi Kristen). Tuladha liyane novel alegori yaiku seri saka Babad ing Narnia dening CS Lewis (amarga spekulasi agamane). Uga Pambrontakan ing tegalan saka Orwell amarga nggambarake pambrontakan sosiopolitik).


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.