Jinis sajak

Jinis geguritan.

Jinis geguritan.

Sadurunge njlentrehake jinise geguritan, kudu ditetepake geguritan kasebut. Kanggo RAE (2020) minangka "karya puisi biasane ing ayat". Mula, teks kasebut kalebu jinis geguritan, diwenehi meter lan irama. Asal-usul manifestasi sastra iki wiwit jaman Yunani Kuno.

Puisi Gilgamesh - asale saka Sumeria (2500-2000 SM) - bisa uga minangka salah sawijining kreasi tulisan paling tuwa. Kanggo bagean, cocog karo geguritan epik La Odyssey -Homer— dadi salah sawijining komposisi sing misuwur ing jinis iki. Saka wiwitan sing apik banget, puisi wis berkembang liwat macem-macem variasi lirik lan tradisional, kanthi macem-macem gaya strukture, mode intonasi, irama lan melodi.

Jinis geguritan miturut tradhisi barat

Puisi Lyric

Karya puisi lirik digawe kanggo diwaca bebarengan karo lir (mula jenenge). Ing jaman kuna, Hellenes digunakake kanggo nyipta puisi kanthi ciri irama lan musike. Sajrone pirang-pirang abad, harmoni kasebut bisa digunakake dening para pujangga kanthi nggunakake tokoh retorika (kayata aliterasi).

Geguritan lirik kasebut nyebutake "dhiri jero" para pujangga, uga rasa tresna utawa kekancan. Biasane geguritan cekak (akeh judhul gedhe ing genre yaiku sonnets). Kajaba Francesco de Petrarca (1304 - 1374), pamain puisi lirik sing paling dielingi lahir nalika abad kaping 1808: José de Espronceda (1842 - 1836) lan Gustavo Adolfo Bécquer (1870 - XNUMX).

Puisi epik

Iki minangka komposisi sing dirancang kanggo ditembangake tinimbang dibahas. Kaya umume manifestasi puisi, puisi epik diwiwiti ing Yunani Kuno. Wakil sing paling misuwur yaiku Homer, sanajan mokal kanggo nglirwakake jeneng kaya Hesiod utawa komposer Romawi Virgil.

Karakteristik geguritan epik

  • Crita kasebut ditemtokake ing wektu sing adoh; tanggal kasebut arang diandharake.
  • Yaiku teks dawa, dipérang dadi bab sing diarani lagu.
  • Topik asipat religius (Theogony) utawa ideologi (Aeneid).
  • Dheweke biasane nggabungake perangan hebat karo elemen nyata.
  • Tujuane kanggo ngluncurake pertempuran (lagu kemenangan lan keberanian) utawa prestasi sejarah.

Pitakon dhasar kanggo ngenali jinis puisi, parameter saiki

  • Pira ayat kasebut ing saben bait?
  • Pira suku kata metrik ing saben bait?
  • Apa jinise sajak (asonansi utawa konsonan)?
  • Apa ana jinis harmoni lan / utawa irama ing antarane ayat kasebut?
  • Kepiye ayat kasebut digabungake ing saben bait? (Karakteristik metrik).

Konsep penting sing kudu dipikirake

Sajak assonansi lan sajak konsonan

Felix Lope de Vega.

Felix Lope de Vega.

Kanggo nemtokake jinis sajak, kudu nggatekake suku kata pungkasan saka saben ayat. Yen mung vokal sing cocog, rima uga dianggep asonansi (contone, candelabra lan potongan). Kosok baline, yen kecocokan lengkap - kanthi swara vokal lan konsonan - sajak kasebut konsonan; tuladhane: dikagumi lan gumun.

Ayat seni utama lan ayat seni minor

Diferensiasi ing kasus iki gampang banget, mung cacahe jumlah suku kata metrik sing ana ing saben bait. Yen jumlah kasebut luwih saka wolung, bakal diklasifikasikake minangka ayat seni utama. Kosok baline, yen cacahe suku kata wolu utawa kurang, diarani ayat seni minor.

Jinis puisi, klasifikasi miturut paugerane

Saka rong bait

Sepi-suwek:

Kasusun saka rong bait (ora preduli manawa seni utama utawa seni minor utawa jinis rima).

Saka telung ayat

Katelu:

Iki kasusun saka telung ayat seni utama lan sajak konsonan.

Katelu:

Dumadi saka telung bait seni minor kanthi rima konsonan.

Sole:

Mirip karo sing nomer telu, sanajan nganggo rima asonansi.

Saka patang ayat

Kuartet:

Dumadi saka papat bait seni utama, sajak konsonan kabeh mau.

Babak:

Iki kasusun saka patang ayat seni minor kanthi rima konsonan.

Serventesian:

Iki kasusun saka patang ayat seni utama (biasane hendecasyllables) kanthi konsonan lan sajak sulih (skema ABAB).

Quatrain:

Dumadi saka papat ayat seni minor (umume wolung suku kata) kanthi rima konsonan (skema abab).

Couplet:

Diwangun saka patang wanda suku kata sajak konsonan.

Sash:

Kira-kira patang ayat Alexandrian kanthi sajak konsonan.

Saka limang ayat

Quintet:

Kasebut kalebu limang bait seni utama kanthi sajak konsonan, ing ngendi ora ana luwih saka rong ayat kanthi geguritan sing padha.

Limerick:

Dumadi saka limang ayat seni minor lan skema rima konsonan variabel.

Lira:

Iki nyritakake rong ayat hendecasyllable plus telung ayat heptasyllable kanthi rima konsonan.

Saka enem ayat

Kaki rusak utawa kopling Manrique:

Nyipta ayat seni suntingan lan sajak konsonan.

Saka wolung ayat

Royal Octave:

Iki nyedhiyakake wolung ayat seni utama lan sajak konsonan.

Pamflet:

Dumadi saka wolung ayat seni minor ing skema rima konsonan variabel.

Saka sepuluh ayat

Kasapuluh:

Yaiku komposisi ayat seni minor kanthi rima konsonan utawa asonansi, miturut selera panulis. Atur sajak kasebut beda-beda.

Miguel de Cervantes.

Miguel de Cervantes.

Saiki, skema sing paling misuwur yaiku abba.accddc (kanthi periode ing baris kaping papat) lan cocog karo spinel kaping XNUMX. Komposisi iki dipopulerake dening Vicente Espinel, mula jenenge. Kanggo bagean kasebut, Miguel de Cervantes lan Félix Lope de Vega, dikagumi swara lan ekspresi stanzaas sing digayuh kanthi spinel, uga dadi diffuser saka bentuk puisi iki.

Klasifikasi miturut komposisine

Sonnet:

Dumadi saka patbelas ayat hendecasyllable karo rima konsonan. Loro kuartet lan rong triplek, sing pas. Distribusi kasebut yaiku: ABBA ABBA CDC CDC. Saiki akeh varian sing bisa ditemokake ing babagan iki, kalebu panulis hebat kayata Rubén Darío. Jinis puisi iki asale ing Italia dening panulis kayata Petrarca lan Dante Alighieri.

Asmara:

Yaiku komposisine puisi kanthi paugeran sing ora bisa ditemtokake. Yen pasangan kasebut nuduhake sajak asonansi lan sing ganjil bebas. Umume sarjana negesake manawa romantisme kasebut asale anonim - populer.

Zejel:

Iki minangka jinis puisi kanthi pengaruh Arab sing ditandhani, dibedakake karo paduan swara wiwitane rong utawa telung baris sing sajak karo ayat pungkasan saka bait. Saliyane, cacahe wanda kasebut beda-beda lan mesthi ana telung bait monorhythmic ing bait.

Carol:

Minangka jinis komposisi sing padha banget karo Zéjel, bedane yaiku anané ayat oktilikilab utawa heptasyllable. Iki minangka bagéyan sing dhasar saka tradisi Natal.

Silva:

Dumadi saka seri heptasyllabel konsonan utawa hendecasyllables tanpa wates (bisa uga kalebu sawetara ayat). Bedane karo jarak cekak antarane ayat sajak.

Ayat gratis:

Iki digunakake kanthi gaya komposisi sing ora adhedhasar paramèter metrik konvensional. Saiki, ora ana sajak lan wirama ora ateges ora duwe irama.

Jinis-jinis komposisi puisi liyane sing misuwur

  • Lagu
  • Madrigal
  • letrila
  • Haiku
  • Oda
  • Epigram
  • Elegy
  • Eclogue

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Menara Stalin ngandika

    Pameran sing apik banget, lengkap lan apik banget, utamane penting, kanggo para pemula, kayadene kasusku.
    Salam lan sukses.

    Menara Stalin.