Jinis crita

Jinis crita

Mikir ing crita meh mesthi ana gandhengane karo pamirsa bocah. Nanging, iki ora kudu kedadeyane amarga ana akeh jinis crita. Sawetara wong fokus ing pamirsa diwasa, dene liyane, kanthi tema bocah sing luwih cilik, kanggo bocah-bocah.

Nanging jinis crita apa ana? Apa sing diarani masing-masing? Yen penasaran sampeyan nggawe sampeyan, mula bakal dakkandhakake.

Apa critane

Apa critane

Crita ditemtokake minangka crita cekak, sing bisa adhedhasar kedadeyan nyata utawa ora, lan karaktere dikurangi. Argumentasi narasi kasebut gampang banget lan bisa ditindakake kanthi cara lisan utawa tulisan. Ing aspek kasebut, aspek fiksi dicampur karo kedadeyan nyata, lan digunakake kanggo nyritakake nanging uga bisa mbantu bocah sinau nilai, moral lsp.

La struktur crita adhedhasar telung perangan uga wis ditemtokake ing kabeh:

  • Pambuka, ing endi tokoh-tokoh kasebut dikenalake lan ngenalake masalah sing diduweni.
  • Simpul, ing endi paraga kasebut mlebu masalah amarga ana kedadeyan sing ngalangi kabeh sing ayu kaya ing pambuka.
  • Asile, sing kedadeyan nalika solusi ditemokake kanggo masalah kasebut supaya bisa sukses maneh, sing bisa kaya wiwitan.

Apa jinis crita kasebut?

Apa jinis crita kasebut?

Kita ora bisa ngandhani yen ana siji klasifikasi jinis crita sing ana, amarga ana penulis sing nggolongake luwih akeh tinimbang liyane. Contone, miturut ceramah "Saka dongeng populer dadi dongeng sastra" anggitane José María Merino, ana rong jinis crita:

  • Crita populer. Minangka narasi tradisional nalika crita sawetara tokoh ditampilake. Sabanjure, kaperang dadi dongeng, kewan, dongeng lan dongeng adat istiadat. Kajaba iku, dicaplok kanggo kabeh kalebu mitos lan legenda, sanajan ora bakal kalebu ing divisi dongeng sing populer.
  • Crita sastra: yaiku pakaryan sing ditularake liwat tulisan. Salah sawijining sing paling tuwa dilestarekake yaiku El conde Lucanor, komposisi 51 crita saka macem-macem asal usul, ditulis dening Don Juan Manuel. Ana ing kategori gedhe iki, kita bisa nemokake divisi sing luwih gedhe, amarga crita realistis, misteri, sejarah, romantis, polisi, fantasi ...

Panulis liyane ora weruh klasifikasi iki lan nimbang yen bagean kasebut sejatine kalebu jinis crita sing ana. Dadi, sing paling misuwur yaiku:

Dongeng

Iki bakal ditegesi ing crita populer, salah sawijining crita sing paling diwaca lan ditondoi kanthi crita sing ora nyata, sing kedadeyan ing wektu lan ruang sing ora dingerteni lan duwe tes sing kudu ditindakake supaya bisa entuk pungkasan sing nyenengake.

Crita kewan

Ing protagonis dudu wong, nanging kewan sing duwe kepribadian manungsa. Kadhangkala kewan bisa diiringi manungsa, nanging ing latar mburi bakal tumindak.

Dongeng adat istiadat

Iki minangka crita sing sampeyan kritis kanggo masarakat utawa wektu crita, kadang liwat sindiran utawa banyolan.

Apik

Dheweke kalebu ing crita sastra, nanging akeh sing percaya bisa uga crita populer. Ing prekara iki, crita kasebut adhedhasar sawetara panemuan nalika sihir, sihir lan paraga duwe kekuwatan.

Realistis

Yaiku sing nuduhake adegan saben dina, kanthi bocah bisa ngerti awake dhewe lan, kanthi cara iki, sinau.

Saka mistery

Dheweke ditondoi kanthi ngupayakake supaya pamaca bisa kecepet ing crita kanthi cara urip meh padha karo protagonis crita kasebut.

Medeni

Beda karo sing sadurunge, sing dadi intrik, ing kene ana rasa wedi sing bakal dadi ciri plot kasebut. Nanging uga dimaksudake supaya pamaca ngalami pengalaman sing padha karo protagonis, yaiku wedi lan ngalami teror sing dicritakake ing crita kasebut.

Komedi

Tujuan sampeyan yaiku saiki a crita lucu sing nggawe wong maca ngguyu, manawa liwat guyon, kahanan lucu, watak kikuk lsp.

Sajarah

Iki ora nerangake kasunyatan sejarah, nanging luwih becik nggunakake kasunyatan nyata kasebut kanggo nemokake karakter lan wektu lan papan, nanging ora kudu setya karo kasunyatan.

Contone, bisa uga crita babagan Leonardo Da Vinci nalika dheweke istirahat saka lukisan. Wis dingerteni yen karakter kasebut ana lan crita kasebut dununge ing wektu-wektu kasebut, nanging ora kudu kedadeyan sing sejatine kedadeyan.

Romantis

Dhasar crita kasebut yaiku crita sing tema utamane yaiku katresnan ing antarane rong paraga.

Polisi

Ing plot kasebut adhedhasar angkara, angkara utawa njlentrehake sawijining masalah liwat karakter sing polisi utawa detektif.

Fiksi ilmiah

Yaiku sing ana ing mbesuk utawa saiki, nanging kanthi kemajuan teknologi sing luwih maju (sing durung ana ing kasunyatan nyata).

Apa sing nggawe crita dadi siji kategori utawa liyane

Apa sing nggawe crita dadi siji kategori utawa liyane

Bayangake yen sampeyan bakal crita marang putra utawa putrine, marang ponakan utawa ponakan sampeyan ... Tinimbang njupuk buku lan diwaca, mula sampeyan bakal menehi crita. Utawa nyritakake sing wis sampeyan ngerti. Adhedhasar klasifikasi ing ndhuwur, iki bisa dadi crita rakyat yen menehi hasil babagan sawetara bagean saka crita rakyat kasebut.

Saliyane, yen sing sampeyan lakoni yaiku maca buku crita, mula bakal ana ing bidang sastra, amarga bakal ditularake kanthi nulis.

Tenan Nalika ngelasake crita, bisa ditindakake kanthi cara akeh:

  • Apa dicritakake utawa diwaca (ditulis).
  • Apa fantastis, peri, dongeng, petugas polisi, ...

Malah sawetara crita bisa diklompokaké dadi rong kategori utawa luwih amarga nalika katalog, bisa ditindakake miturut karakter utawa miturut plot. Contone, bayangke manawa paraga kasebut minangka kewan sing nduweni ciri khas manungsa (padha guneman, nalar, lsp). Kita bakal ngadhepi dongeng kewan. Nanging kepiye yen karakter kasebut dadi detektif sing nyelidiki rampokan ing alas? Kita wis miwiti crita bocah-bocah polisi.

Aja menehi penting banget kanggo pengin nggawe buku. Mung penerbit sing nggolongake lan nindakake supaya "order" ing katalog buku, uga ngerti buku sing kudu diterbitake lan buku sing kudune ora diterbitake. Nanging nalika mikir babagan para pamiarsa, dheweke bakal maca crita adhedhasar selera, bisa nyampur genre lan, dadi luwih asli kanggo ngeramake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.