Jeneng gedhe ing fiksi Amerika Latin pungkasan

Jeneng gedhe ing narasi Spanyol-Amerika 2

Ora ana sangsi sing Abad kaping-20 dadi jaman keemasan literatur Amerika Latin. Wiwit wiwitan abad iki, kegiyatan narasi tambah akeh ing bawana, mula ana pangarang sing banjur dadi, wiwit taun 40-an nganti taun 70-an, jenenge gedhe ora mung Amerika Latin nanging uga sastra internasional.

Tren ing narasi

Ing wiwitan abad kaping XNUMX, novel Spanyol-Amerika milih antara liya loro posisi sing beda banget:

  1. Modernisme: saka ngendi crita cekak kanthi tema hebat dening tangan para hebat Ruben Dario. Ing tren iki, jeneng-jeneng kondhang kayata pujangga Argentina Leopoldo Lugones uga Uruguayan Horacio Quiroga, salah sawijining "pendongeng" paling misuwur ing jamane.
  2. Realisme lan naturalisme: Kanthi jeneng gaya iki, sawetara modhal novel misuwur:
  • Siji sisih yaiku novel revolusi mexican.
  • Kita uga duwe novel pribumi (Wong sing nyalahke penindasan wong India kanggo kepentingan ekonomi sejatine)
  • Lan pungkasane, kita temokake novel bumi, sing nyritakake topik kayata konflik bersenjata antarane peradaban lan barbarisme, caciquismo, lsp.

Sanajan ngono, iki novel isih bakal taun entheng saka Eropa.

Narasi antara taun 1940-an lan 1960-an

Es Saka 1940 nalika narasi Amerika Hispanik ngalami a nganyari maneh begja: tema kutha ditambahi, inovasi saka narasi Eropa lan Amerika Utara dilebokake, uga irasionalitas gerakan surealis saiki.

Sawetara jeneng gedhe ing fiksi Amerika Latin pungkasan

Jeneng gedhe ing fiksi Amerika Latin pungkasan

Ing wektu iki, penulis-penulis hebat kasebut wis misuwur kabeh:

  • Jorge Luis Borges: Pakaryanipun minangka conto sing ora bisa dibantah kanggo kabeh narasi sabanjure. Campur filosofis lan metafisik karo fantastis, duniawi lan ironis. Novel kasebut dununge ana ing antarane avant-garde lan novel anyar. Panganggit iki misuwur banget babagan critane, diterbitake ing «Fiksi» (1944), "Aleph" (1949) lan "Buku pasir" (1975).
  • Juan Carlos Onetti: Panganggit Uruguay sing tilar donya ing taun 1994 nulis crita lan novel kanthi visi eksistensialisme pesimis sing abot. Pakaryanipun tetep misuwur "Galangan kapal" y «Papan Mayit».
  • Ernesto Sabato: Ing karya, Sábato ngomong babagan tindak pidana, pati, kesepian, kejahatan manungsa lan crita katresnan lan rasa ora nyenengake. Pakaryané tetep misuwur "Trowongan" diterbitake ing 1948.
  • Miguel Angel Asturias: Novel sing paling penting yaiku "Pak Presiden" lan bebarengan karo penulis Jose Maria Arguedas, makili kanthi sampurna apa sing banjur dikenal minangka narasi sosial.
  • Alejo Carpentier: Panulis novel Kuba "Umur Pencerahan", minangka sing pertama sing nyengkuyung narasi ing realisme gaib. Wiwit semana, panulis liyane metu nganggo jinis narasi, kaya sawetara sing ngetutake.
  • Julio Cortazar: Dikenal kabeh, panulis Argentina, pangarang novel kasebut "Hopscotch" ditondoi kanthi radikal eksperimentalisme resmi lan kanggo analisis wong kontemporer.
  • Augusto Roa Bastos: Panganggit karya Paraguayan "Aku sing paling dhuwur"antara liya.
  • Juan Rulfo: Panulis Meksiko sing dadi salah sawijining master gaya anyar karo critane.
  • Carlos Fuentes: Sorotan ing eksperimen narasi terus-terusan nganalisa ing karyane masalah sosial lan ekonomi negarane, kanthi perhatian khusus kanggo Revolusi Meksiko. Dheweke dadi penulis buku kaya "Kepala hidra", diterbitake ing 1978 lan "Pati Artemio Cruz" (1962) lan liya-liyane.
  • Gabriel García Márquez: Ora diraguhi, panulis paling misuwur lan paling akeh diwaca para juru dongeng Hispanik Amerika. Ngomong Gabo yaiku Macondo, yaiku jeneng "Kolonel ora ana sing nulis kanggo dheweke", yaiku ngelingi "Seratus Tahun Kesepian" o "Babad Ramalan Pati", ing antarane buku-buku hebat liyane sing ditinggalake minangka warisan.
  • Mario Vargas Llosa: Ditondoi kanthi takon teknik narasi novel uga dening kerumitan novel-novele.

Jeneng liya ora kalah penting tinimbang sing katon nganti saiki

Jeneng gedhe ing fiksi Amerika Latin pungkasan - Isabel Allende

  • Agustín Yanez (Meksiko, 1904-1980).
  • Mario Benedetti (Uruguayan, 1920-2009).
  • Manuel Mújica Láinez (Argentina, 1910-1984).
  • José Lezama Lima (Kuba, 1912-1977).
  • Adolfo Bioy Casares (Argentina, 1914-1999).
  • José Donoso (Chili, 1925-1996).
  • Guillermo Cabrera Infante (Kuuban, 1929-2005).
  • Álvaro Mutis (Kolombia, 1923-2013).
  • Osvaldo Soriano (Argentina, 1943-1997).
  • Manuel Puig (Argentina, 1932-1990).
  • Manuel Scorza (Peru, 1928-1977).
  • Augusto Monterroso (Guatemalan, 1921-2003).
  • Antonio Skármeta (Chili, 1940).
  • Isabel Allende (Chili, 1942).
  • Luis Sepúlveda (Chili, 1949).
  • Roberto Bolaño (Chili, 1953-2003).
  • Eduardo Galeano (Uruguayan, 1940-2015).
  • Cristina Peri Rossi (Uruguayan, 1941).
  • Laura Esquivel (Meksiko, 1950).
  • Zoe Valdés (Kuba, 1959).

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

6 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Walter Munggah ngandika

    Sing dikarepake: Osvaldo Soriano tilar donya ing taun 1997 lan, miturut pendapatku, Rodolfo Walsh (tilar donya, ya ing taun 1977) ilang, sing bareng Truman Capote minangka pencipta novel non-fiksi (Operation Massacre diterbitake taun 1957) ).

    1.    Carmen Guillen ngandika

      Hai Walter!

      Matur nuwun kanggo cathetan taun matine Osvaldo Soriano! Kita mbenerake 😉

      Matur suwun!

  2.   Rut Dutruel ngandika

    Kanca: koreksi cilik: Mario Benedetti ora lair ing taun 1909, nanging ing taun 1920.

  3.   Cristina Liceaga (@laliceaga) ngandika

    Isabel Allende? Laura Esquivel? Maca panulis nyata.

  4.   Millan ngandika

    Manuel Scorza tilar donya ing taun 1983

  5.   Millan ngandika

    Manuel Scorza tilar donya ing taun 1983.