Kelingan Jean-Claude Izzo. Trilogi Marseille karo Fabio Montale.

Jean-Claude Izzo. Trilogi dening Fabio Montale.

Dina iki 26 kanggo Januari sing anyar mengeti Del pati saka panulis Prancis Jean-Claude Izzo (1945-2000). Kang Trilogi Marseille, dibintangi polisi fabio montale, minangka karyane sing paling misuwur kanthi jinis ireng lan uga sing paling misuwur.

Aku mara karo dheweke amarga hadiah saka kanca lan dheweke nelukake aku. Nalika aku ngrampungake, aku isih duwe rasa seneng banget yen literatur sing apik mesthi ditinggalake. Fabio Montale isih kari atiku. Lan kutha Marseille.

Amarga Marseille minangka tandha urip lan gaweyane Jean-Claude Izzo. Putrane pelayan Italia lan tukang jahit Spanyol, yaiku anggota saka Partai Komunis Prancis, anggota gerakan pasifis lan wartawan. Ing pungkasan taun suwidakan, dheweke wiwit nulis sastra puisi. Nanging aku bakal entuk sukses minangka asil saka novel pertamane, Total Cheops (1995). Kanthi dheweke miwiti trilogi sing ngunggahake dheweke nalika semana dadi panulis novel kriminal Prancis sing paling misuwur.

Trilogi Marseille. Fabio Montale

Polisi mamang lan seneng panganan lan ombenan sing apik, Fabio Montale yuswa telung puluhan taun lan kalebu karakter hebat tradhisi Mediterania. Fitur nuduhake karakter lan adat istiadat karo kolega kaya Kajaba Montalbano o Pepe Carvalho. Nanging luwih akeh peteng, kanthi rasa kasar lan fatalisme. Sawetara wektu tentrem nggawe dheweke mancing utawa nduwe pastís utawa Lagavulin ing restoran ing kancane Fonfon.

Iku saka cara ora biasa lan ora konvensional. Ing wektu tartamtu, dheweke ninggalake polisi lan dadi detektif atipikal. Lan angel, ya, nanging uga tresna, amarga sampeyan ngakoni minangka wong sing kalah. Izzo nggawe dheweke kakehan ngomong kanthi alus lan kasar.

Total Cheops (1995)

Pati boss mafia Marseille bakal nyebabake Montale dadi plot mendhung ing endi xenophobia, ing marginalisasi lan setan para imigran Maghreb. Sekitar uga korupsi lan wewayangane ngancam ing tengen nemen.

Narasi loro ing nomer telu dadi wong pertama, Montale uga kudu ngatasi rasa ora nyaman tartamtu ing segitiga katresnan ing endi ana memedi sing penting banget.

Dheweke mandeng aku sedhela lan meh ngomong apa-apa. Ora nindakake, dheweke mesem karo aku. Dheweke mesem banget mula ora bisa nemokake apa-apa kanggo dakkandhakake. Kita tetep kaya iki. Meneng-menengan, mandeng kosong. Saben wong, ing njero, wis ngupaya rasa seneng sing bisa ditindakake. Nalika aku ninggalake dheweke, dheweke ora dadi sundel maneh. Nanging aku isih mung polisi kurang ajar. Lan sing nunggu aku nalika mlaku liwat lawang, ora ana sangsi, bosok manungsa.

Chourmo (1996)

Wong enom, manawa aku ana ing papan sing salah nalika salah, Dipateni. Pati dheweke nyebabake Montale, amarga dheweke dadi putra sedulur duweke. Nanging ing penyelidikan, dheweke kudu nggawe maneh mafia lan masalah fundamentalisme sing gedhe.

Ing jagad iki, ora ana maneh impen sing larang regane. Uga ora ana pangarep-arep. Lan bocah umur nembelas taun bisa dipateni kanthi bodho lan tanpa sebab. Ing kopi, ing metu saka diskotik. Utawa malah ing omah pribadi. Bocah-bocah sing ora bakal ngerti apa-apa bab kaendahan jagad iki. Sanadyan wanita.

Soleá (1998)

Judhul pungkasan ing trilogi kasebut nyedhiyakake Montale lan ora ora ana sing marem. Kasunyatan ing sekitar sampeyan dadi angel banget kanggo ngatasi. Peteng banget sing ngancam kabeh sing dikarepake, sanajan sing paling gampang. Lan ora ana apa-apa lan ora ana sing katon aman saka dheweke. 

Tangisku nangis. Asin uga. Babagan mripate sing mbukak. Aku ngrangkul pati. Semangat. Katon ing tampilan. Katresnan. Coba deloken mripat liyane. Pati. Aja mandheg nggoleki.

Kok diwaca

Dening prosa megah saka Izzo. Tulus, langsung, landhep, nanging uga puisi. Lan amarga, kanggo kita sing seneng antiheroes, Fabio Montale patut ditemokake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.