James Ellroy, Pepe Carvalho Award ing BCNegra. Asu Mad lan aku

Bagéan saka perpustakaan Ellroy.

Dina kepungkur 1 panulis Amerika James ellroy nampa ing Pepe Carvalho Award ing Festival Novel Ireng saka Barcelona sing rampung dina iki. Salah sawijining panulis genre paling penting ing donya, Ellroy uga dadi karakter sing nduweni definisi «Asu bengak " Wis ora sengaja. Saiki a edisi anyar saka Pojokku sing peteng, otobiografine dadi peteng utawa luwih saka novel sing corak, padhet lan luwih saka ireng sing ditulis.

Sapa ngerti aku ngerti babagan kisah tresnaku karo dheweke, wiwit wiwitan milenium iki. Aku duwe utang semangat kanggo bagean ing versi paling mentah, kasar lan visceral. Suwe-suwe kepungkur aku duwe utang sawetara tembung, mula dina iki dadi artikel banget pribadi.

Asu Mad

Aku seneng basa sing ora sopan, polisi ngalahake tahanan ...

Aku dadi raja novel kriminal.

Aku ora menehi kabar babagan saiki.

James Ellroy, Barcelona, ​​Februari 2018

Kanthi Ellroy ora ana landhesan dhasar. Salah siji semangat utawa nistha kanthi ukuran sing padha, minangka panulis utawa minangka wong. Nanging yen sampeyan semangat ing kalorone, PASSION. Yen sampeyan Jaringan sastra getih, tindak pidana, korupsi polisi lan pamisahan kasar sing sipate manungsa sing paling nistha, wis angel minggat. Yen sampeyan dihipnotis dening dheweke dadi gaya telegrafi lan ngethok gulu sing unik tanpa bius, sampeyan bakal kena infeksi tanpa obat. Lan yen sampeyan kepincut karo galeri karakter sing unik, saben liyane kriminal, kaganggu, nakal, kasar utawa ngrusak, lan saiki, manungsa, sampeyan ora bakal bisa kawilujengan maneh.

Ellroy, Angeleno sing setya saka kampung halaman lan ora pengin ngetung wektu (uga ora kepengin) luwih saka 1972, minangka paraga utawa luwih saka novel-novele. Ora sopan, histrionik, provokatif, nambah ide lan tembunge, narcissistic lan dinuga kaganggu utawa ngganggu. Dina-dina iki, tanpa lunga luwih dhisik, mutiara isih ora cocog kaya politik sadurunge. Amarga yen ana Elroy, sabenere salah ing kabeh cara. Lan, ing jaman saiki, kalebu wani lan duwe prestasi.

Kepribadiane ngluwihi literatur sing nyata utawa luwih nggambarake. Dadi protagonis a crita pribadi elek ing bocah, kepiye ora nate ngrampungake perkosaan lan rajapati ibune, mesthi ditandhani anane sapa wae. Kepiye carane dheweke nindakake ing Ellroy bisa dideleng kanthi rinci tanpa sensor ing ndhuwur Pojokku sing peteng. Nanging kanggo njelajah jagad sing dununge luwih becik maca novel. Isih ana sawetara panganggit saka sawijining jinis sing mbayangake dheweke lan dheweke wis tetep mandheg ing akeh.

Karo Jo Nesbø ing Barcelona, ​​San Jordi, 2015 (Foto dening La Vanguardia). Karo Don Winslow ing BCNegra iki, 2018 (Foto dening Eva Cuenca ing Twitter).

Asu Mad lan aku

Cathetan kasebut nuduhake manawa ana wong winates sing nggoleki lintang-lintang, lan meh tekan kabeh. Watesan ngluwihi ketekunan nesu. Keadilan mutlak, anonim, tanpa promosi utawa kamulyan. […] Wendell Bud White katon kaping pisanan.

James ellroy - LA Rahasia (1990)

Gugurku menyang Hells dening Ellroy iku kedadeyan nalika wiwitan milenium iki. Iki kanggo LA Rahasia, dening Curtis Hanson (1997), sing aku ora weruh ing bioskop nalika semana, nanging ing taun 2000. Wiwit semana aku ora bisa ngetung kepiye aku wis tekan kana. Nanging iku salah utamane:

Bud putih

yen interpretasi sing banjur ora dingerteni Russell Crowe apa Putih ora temenan tembakan menyang jantung sing pancen ngeculake aku nganti saiki, saiki aku ora bakal ngetik tembung kasebut. Aku uga ora bakal ruh banget nalika aku "ndeleng" nalika nggawe kertas asline. Pak Crowe disalahake amarga akeh gegayuhan uripku. Sing paling nggegirisi yaiku menehi pasuryan lan awak kanggo karakter literatur sing dadi ndhuwur dhaptar sepuluh sing paling dakpentingake ing jero literatur.

Bud White iku duwekku conto karakter sastra pria sing paling bisa narik kawigaten lan nyekel. Sing kebak pinggir, ckontras kekejaman lan kekerasan sing sampurna karo latar mburi sing nyiksa lan perasaan campuran, sing menehi inspirasi paling apik kanggo aku. Amarga apa sing ditolak, aku maca lan panulis sing salah ing politik. Aku ora bisa ngampet. Kita kabeh duwe sisih peteng lan tambang ora bisa nyingkirake novel ing nada fiksi penggemar sing ngubengi nggunakake staf.

Nanging uga ...

sing sawise maca LA Rahasia, kabeh liyane tiba, ngetutake lan meksa nindakake perkara, amarga aku kejiret kanthi cara nyritakake Ellroy, yaiku gaya dadi kikuk kadang-kadang, senapan submachine sing nembak peluru ing jarak sing adoh. Gaya sing bisa ngatasi sampeyan, meh ngelu, ngatasi kerumitan narasi kasebut. Ora cocog kanggo kabeh pamirsa, sanajan ora kanggo kabeh penggemar genre. Lan mesthi ora cocog kanggo weteng sing alus. Yen ditambahake ewu plot lan subplot, ewu karakter nyata lan fiksi sing ana ing permadani karo pusat gempa ing kutha sinematografi sing paling akeh supaya lingkungan sing korup, palsu utawa dangkal bisa ditemokake.

40an lan Dahlias Ireng, 50 lan Natal Larah sing LAPD Kuwasa karo boss legendaris, William H. Parker. 60-an lan aura kasucen lan korupsi sing padha JFK. FBI saka EJ Hoover, taipan Howard Hughes, mobsters Sam Giancana, Mickey Cohen, Santo Trafficante utawa Jack Dragna. El Hollywood hollywood Lan kebak skandal, dhaptar ireng senator McCarthy, krisis rudal, misi rahasia ing Cuba tentara bayaran CIA ... Sing paling apik paling ala ing abad kaping XNUMX ing Amerika Utara bola-bali diceritakake ing fiksasi sing kepengin banget, kayata Ellroy.

Lan uga ...

detektif Fritz coklat, petugas polisi Bucky Bleichert lan Lee Blanchard, Sargeant Lloyd Hopkins, sing medeni Pete perbudakan, Kapten Dudley Smith, agen agen Dwight holly, ing Ratu Abang, gaib Tlaga Veronica ing pandelenge sundel Lynn bracken, tukang mateni dalan gedhe banget. Lan akeh liyane, amarga ana ewu karakter hebat sing digawe dening asu sastra gedhe tenan iki saka kutha sing kebak malaekat sing tiba.

Nanging ing ndhuwur kabeh, yen ana sing bangga bisa maca genre ireng, Ellroy minangka salah sawijining perkara sing penting. Sampeyan bisa miwiti kanthi struktur lan pangembangan sing luwih klasik, kayata sing pertama. Trilogi Sersan Hopkins dudu wiwitan sing ala. Nanging uga, mesthine, Dahlia Ireng. Lan mesthine LA Quartet Sing paling akeh, judhul sing angel lan angel kanggo aku: Pembunuh Dalan gedhe o Enem saka hebat.

Novel-novele

  • Requiem kanggo Brown. Ana Adaptasi film 1998 lakon Michael Rooker.
  • Klandestin
  • Pembunuh Dalan gedhe
  • Wengi ing Hollywood 
  • Gelombang saka Kadurjanan
  • Tujuan: kamar mayat
  • Edan karo donna
Trilogi Lloyd Hopkins
  1. Getih ing rembulan
  2. Amarga wengi
  3. Bukit bunuh diri
Los Angeles Quartet
  1. Dahlia Ireng. Brian De Palma dheweke adaptasi menyang bioskop ing 2006.
  2. Gurun gedhe
  3. LA Rahasia
  4. Jazz putih
Trilogi Amerika
  1. Amerika
  2. Enem saka hebat
  3. Getih wangi
Quartet Los Angeles Kaloro
  1. Perfidy
  2. Badai Iki (Enggal teka)

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Xosé D Prancis Diéguez ngandika

    Aku matur suwun karo sampeyan ing kaca sampeyan. Saka Argentina. Muga-muga sawijining dina sampeyan bakal ngobrol babagan bukuku