Jagad kuning

Kutipan Albert Espinosa.

Kutipan Albert Espinosa.

Ing taun 2008 panulis Spanyol Albert Espinosa nerbitake Jagad kuning, buku sing ditulis penulis sejatine dudu pitulung-dhiri. Iki minangka pepenget sing dawa babagan pengalaman sing angel lan sinau sing disebabake perang sepuluh taun nglawan kanker. Kanthi cara iki, panulis nggawe narasi nalika ngenali "kuning liyane", kanthi gaya sing cedhak lan nyenengake kanggo para pamaca.

Mula, ide babagan urip kuning babar pisan, minangka elemen sing rada apik. Maksudku, kenapa warna kasebut khusus? Ing kasus apa wae, Espinosa mbabarake perspektif sing bisa ngilangi stigma tradisional penyakit kasebut. Ing endi - sanajan ana kedadeyan manungsa - iku penting kanggo nyelehake awake dhewe saiki, tanpa wedi mati.

Babagan panganggit, Albert Espinosa

Panulis skrip sinematografi iki, panulis potongan dramatis, aktor lan novelis Spanyol, lair ing Barcelona tanggal 5 November 1973. Sanajan dheweke wis dilatih dadi insinyur industri, dheweke nyipta seni kanggo seni, entuk akeh katrampilan ing bioskop lan ing panggung..

Sikap ngadhepi kasusahan

Panguripan Espinosa ganti kanthi radikal sawise diagnosis osteosarcoma ing siji sikil nalika umur 13 taun. Kondisi iki mengaruhi dheweke luwih saka sepuluh taun, mula dheweke mlebu Universitas Polytechnic Catalonia nalika umur 19 taun. Kangge - amarga metastasis kanker - dheweke ngalami amputasi sikil plus ngilangi paru-paru lan bagean saka ati.

Wiwitan artistik

Teater

Kahanan kesehatan Espinosa banjur dadi motif nyiptakake karya sastra kanggo teater utawa televisi.. Uga, nalika sinau teknik (isih nglawan kanker), dheweke dadi anggota klompok teater. Mula, teka ekspresi pertama minangka panulis, inspirasi saka uripe dhewe sing penting.

Wiwitane, Espinosa nulis skrip teater. Mengko melu dadi aktor ing Pelone, bagean penulis sing dramatis sing diilhami saka pengalaman ngalami kanker. Kanthi cara sing padha, judhul kasebut dadi jeneng kanggo perusahaan teater sing didegake bebarengan karo kanca-kancane.

Film lan televisi

Ing umur 24 taun, dheweke miwiti dalan ing televisi, khusus minangka panulis naskah ing macem-macem program. Setengah dasawarsa mengko, panulis Catalan ngatur dadi kondhang nalika ngrampungake karya skrip kanggo film kasebut Lantai 4 (2003). Saka film iki, Espinosa mandheg ing layar amba lan nampa penghargaan minangka panulis naskah drama lan penulis sandiwara sajrone taun-taun sabanjure.

Aspek sastra sajrone urip sampeyan

Ing pertengahan taun 2000an, Albert Espinosa wis dikenal ing jagad seni Spanyol amarga karya teater, televisi lan sinematografi, nanging dheweke kepengin luwih akeh. Banjur, ing 2008 dheweke nerbitake novel pertamanya, Jagad kuning. Ing taun-taun sabanjure durung mandheg nerbitake buku, ing antarane, ngadeg metu:

  • Yen sampeyan ngandhani, ayo, aku bakal ninggalake kabeh ... nanging dakkandhani, ayo (2011)
  • Donya biru: tresna marang lam sampeyan (2015)
  • Yen dheweke mulang supaya kalah, kita mesthi bakal menang (2020)

Analisis karya

¿Por qué Jagad kuning? (Alasan gedhe)

Buku iki biasane diklasifikasikake dadi bantuan dhéwé amarga pesen sing diwartakake ing teks kasebut. Amarga inti teks kasebut nggambarake babagan regane kekancan, urip ing jaman saiki, ndeleng sisih positif saka saben kasunyatan, ora preduli kahanane ala. Kanggo nindakake iki, Kethuk, saka sudut pandang sing cukup intim, mbangun cara asli lan ngerteni eksistensi.

Mulane, dudu crita sing nglarani (kaya sing dipikirake babagan pasien kanker), amarga argumen kasebut fokus ing kekarepan kanggo nambah saben manungsa. Kanthi cara kasebut Kethuk dheweke bisa nuduhake pengalaman positif saka pengalamane - sanajan ora kalah angel - tanpa nggunakake ornamen sing nyuda realisme crita kasebut.

Undhangane penulis kanggo para sing maca

Ing pungkasan narasi, pamirsa takon pitakon ing ngisor iki: apa sampeyan pengin dadi kuning? Sanajan kudu dijlentrehake "kuning" iku luwih saka tumindak kacilakan. Sejatine warna kasebut Iki uga makili papan sing anget lan padhang, ing endi saben kemunduran minangka kesempatan kanggo sinau, tuwuh lan maju kanthi luwih kekuwatan.

Kabeh iku sak wentoro, malah penyakit

Penyakit nglambangake kahanan sing ora permanen (kaya umume kedadeyan lan wong-wong ing urip). Nanging, iki ora ateges ora nggatekake akibat saka kondhisi medis sing angel banget, luwih becik menehi label "ephemeral" ing kabeh perkara.. Sampeyan kudu eling yen protagonis crita kelangan bagean saka anggota badan lan uga sawetara organ.

Validitas buku kasebut

Taun 2020 bakal diluncurake ing sejarah nalika dadi kemunculan Covid-19. Epidemi ing saindenging jagad iki bisa dadi pangeling tumrap umat manungsa: Sampeyan kudu ngurmati saiki lan nuduhake tresno kanggo wong sing dikasihi. Miturut iku, mokal kanggo nglirwakake sudut pandang Espinosa babagan masalah sing ana gandhengane karo hubungan manungsa ing Jagad kuning.

Ringkesan buku

Albert Espinosa mutusake kanggo gawe anyar visi jagad kasebut wiwit wektu kesehatane wis diterangake. Mula, proposal kanggo nggawe kabeh jagad sing diarani kuning. Ing consecuense, narator redefine kapercayan lan dalan sing dilacak nganti wayahe.

Nalika semana, nalika protagonis bisa ngakoni awake dhewe kanthi kekuwatan lan kekurangane, dheweke bisa ngowahi konsepsi alam semesta. Kajaba iku, asil evolusi kasebut micu saka njero wong kasebut dipungkasi kanthi pangerten babagan 23 panemuan utama. Ing ngisor iki sawetara:

  • Sampeyan kudu ngganti perspektif kanggo ngerti masalah sing durung bisa dijlentrehake nganti saiki.
  • Kerugian positif
  • Sampeyan mesthi bisa ngundhakake kahanan sing ora bisa diendhani
  • "Krungu awakmu nesu" minangka mekanisme tinjauan mandhiri
  • Tembung lara ora ana
  • Kekuwatane pisanan

Karsane ora dirembug

Awak teks kasebut dikuasai dening narasi anekdot otobiografis saka pria kanthi kaprigelan kanggo ngemot keluhan utawa ora nuduhake rasa sedhih nalika nggambarake kahanane. Mangkono, Wahyu penting liyane yaiku karakter sing dudu negosiasi kanggo nguatake kekarepan kasebut. Pungkasane, Espinosa nerangake manawa dheweke mung bisa nemokake penemuan kanker kanthi cara ngrampungake kanker.

Kajaba iku, penulis Spanyol nyebut sing kuning minangka individu sing ditandhani sing bisa ngerti tandha saben wong sing sosialisasi karo dheweke. Pungkasane, teks kasebut ora ana panutupan kaya ngono. Ing bagean pungkasan, narator ngusulake marang para pamiarsa wiwitan sing anyar ing urip, tanpa label, kanthi kepinginan supaya ora bisa urip.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.