Jagad iki ana 10 geguritan

Pablo Neruda

India ngambu woh lan melathi, ing Afrika, momok munggah ing perang sing ditinggalake, lan ing Chili, ana wong sing nulis sawetara ayat ing wayah wengi ndeleng Pasifik.

Wiwit jaman biyen, para pujangga ing jagad iki wis nyipta undang-undang alam ing surasane, njlentrehake kasunyatane dhewe, yaiku ndemek driji jagad impen sing ora dilalekake manungsa.

Eksistensi sing katon liwat kristal minangka pribadi minangka universal sing kalebu perjalanan iki jagad iki ana 10 geguritan.

Leonid Tishkov

Antarane kembang, mangkuk anggur
Aku ngombe dhewe-dhewe, ora ana kanca sing ana ing sekitar.
Aku ngangkat gelasku, aku ngajak rembulan
lan bayanganku, lan saiki kita lagi telung.
Nanging rembulan ora ngerti minuman apa-apa
lan bayanganku winates kanggo niru aku,
nanging, wulan lan bayangan bakal dadi kancaku.
Musim semi minangka wektu sing pas kanggo kesenengan.
Aku nyanyi lan rembulan saya suwe,
Aku nari lan bayanganku dadi kusut.
Sajrone aku tetep waspada, kita bakal seneng bareng
nalika mendem, saben wong mlaku ing sisihane
sumpah bakal ketemu ing Kali Silver swarga.

Ngombe Sendiri ing Rembulan, dening Li Bai (China)

india

Kali kasebut maju, alus, mbukak wengi.
Lintang-lintang, wuda, geter ing banyu.

Kali kasebut nggambarake desas-desus nalika meneng.
Aku wis nilar prau kanthi kekarepan banyu.

Nglangi ing langit Aku mikir sampeyan sing turu, ilang ing impen.
Mbok saiki sampeyan ngimpi babagan aku, tresnaku ing wengi, mripat starry teles.
Ora suwe prau ku bakal ngliwati ngarep omahmu, tresnaku, jembar ing turu
kaya kali.

Mbok manawa tutuk turu sampeyan sing nesu, ajarku.
Ana pirang-pirang woh lan mlathi teka.

Angin iki wis liwati liwat omah lan omah
Aku ndemek impenmu lan ambegan ambu lan ambung cangkem, tresnaku saiki
sampeyan mlaku karo aku, ing kebon, kanggo impen sampeyan.

Ing wingking kuping, ing antarane rambut sampeyan, isih lembab saka kamar mandhi, melati ngobong, ing impen sampeyan.
Wenehi tanganku lan delengen ing mripatku, ing impenku, tresnaku, lan seret kanthi alon-alon menyang lingkaran sihir sing saiki turu, sampeyan mesem.
Aku weruh, ing bayang-bayang pesisir, ana cahya sing nyawang aku karo kedhep tresna.
Minangka omahmu: kanggo aku lintang-lintang sing paling manis, paling cedhak lan paling adoh, tresnaku.

The Star, dening Rabindranath Tagore (India)

 

Acara kasebut yaiku. Pedhang lan pembuluh getih.

Wong ngalamun ora bisa ndeleng ing njaba cakrawala.

Dina iki luwih becik katimbang sesuk, nanging wong mati iku dhewe-dhewe

Dheweke bakal dianyari lan lair saben dina

Lan nalika nyoba turu, nyembelih bakal nyebabake dheweke

Saka lemes nganti turu tanpa ngimpi. Ora preduli

Nomer kasebut Ora ana sing njaluk tulung marang sapa wae. Swara nggoleki

Tembung ing ara-ara samun lan gema nanggepi

Mesthi, tatu: Ora ana siji-sijine. Nanging ana wong sing ujar:

«Pembunuh kasebut nduweni hak kanggo mbela intuisi kasebut

saka wong sing wis mati. Wong sing mati matur:

«Korbane duwe hak kanggo mbela hak kasebut

njerit ". Telpon adzan mundhak

wiwit sholat nganti

pethi seragam: pethi diangkat kanthi cepet,

dikubur cepet ... ora ana wektu kanggo

ngrampungake ritus: teka liyane teka

kesusu saka serangan liyane, dhewe

utawa klompok ... kulawarga ora ketinggalan

bocah yatim piatu utawa bocah sing wis mati. Langite abu-abu

timbal lan segara biru-abu-abu, nanging

warna getih wis nglimputi

saka kamera sekumpulan mabur ijo.

Mabur ijo, dening Mahmud Darwish (Palestina)

Bumi minangka kunjara

lan kayangan njaga lintang-lintang sing nembak.

Flees,

mlebu ing dhampar katresnan,

amarga pati iku titah,

lan papan sampeyan dibuwang.

Rahasia sampeyan wis nyebar

lan suwene wektu sampeyan muncul saka mawar.

Sampeyan bakal ngunjungi isthmus

lan sampeyan bakal sirna,

nanging nyawa sampeyan bakal tetep ora bisa dipahami.

Ukara saka Pangasingan, dening Ahmad Al-Shahawi (Mesir)

puisi afrika

Spekku munggah saka udan timah,

Lan dheweke ujar manawa "Aku sipil" mung entuk prestasi

Tambah wedi. Nanging kepiye carane

Kanggo tangi, aku, makhluk saka bumi iki, ing wektu kasebut

Pati sing ora bisa dilalekake! Aku banjur mikir:

perangmu dudu jagad iki.

Sipil lan prajurit, saka Wole Soyinka (Nigeria)

Kanggo seneng-seneng, para pelaut enom
mburu albatrosses, manuk gedhe ing segara
sing ngetutake lelungan alon-alon, ora kesusu,
kapal, sing layar liwat telenging lan bebaya.

Dheweke meh ora dibuwang ing kana,
pangeran warna biru, kikuk lan isin,
swiwine putih gedhe ngeculke kaya mati
lan dheweke nglilani dheweke, kaya dayung, menyang sisihane.

Pancen ringkih lan ora ana gunane saiki, lelungan swiwi!
Dheweke, sadurunge apik banget, apik tenan ing lemah!
Kanthi pipa, salah sijine ngobong cucuk,
liyane nuladha, lemes, mabur sing ora valid.

Pujangga iku padha ... Ing ndhuwur, ing dhuwur,
Apa sing diluncurake panah, kilat, badai!
Dibuwang menyang jagad iki, petualangan kasebut nyimpulake:
Suwiwine raseksa ora ana gunane!

The Albatross, dening Charles Baudelaire (Prancis)

Federico Garcia Lorca

Spektrum dawa perak dipindhah ...

Spektrum dawa perak guncang

angin wengi desahan,

mbukak tatu lawasku nganggo tangan abu-abu

banjur lunga: aku ngarepake.

Tatu katresnan sing bakal menehi urip

getih terus-terusan lan cahya murni sing metu.

Retak Filomela bisu

bakal duwe alas, lara lan sarang alus.

Oh gosip tenan ing sirahku!

Aku bakal turu ing sandhinge kembang sing sederhana

ing endi kaendahan sampeyan ngambang tanpa nyawa.

Lan banyu sing ngumbara bakal dadi kuning,

nalika getihku mili ing alas gedhe

teles lan ambune saka pantai.

Spektrum Panjang Perak sing Digoyang, dening Federico García Lorca (Spanyol)

Aku durung nate weruh ara-ara samun
lan segara aku ora nate weruh
nanging aku wis ndeleng mripate heather
Lan aku ngerti apa ombak kasebut

Aku durung nate ngomong karo Gusti Allah
uga aku ora ngunjungi dheweke ing Swarga,
nanging aku yakin saka ngendi aku lelungan
kayane dheweke wis menehi kursus.

Kepastian, dening Emily Dickinson (Amerika Serikat)

Aku wedi ndeleng sampeyan, kudu ndeleng sampeyan, ngarep-arep bisa ndeleng sampeyan, rasa ora nyaman bisa ndeleng sampeyan.

Aku pengin nggoleki sampeyan, prihatin kanggo nemokake sampeyan, kepastian kanggo nemokake sampeyan, mamang banget kanggo nemokake sampeyan.

Aku kepengin banget ngrungokake, seneng ngrungokake, muga-muga bisa dirungokake, lan wedi yen ngrungokake.

Cekakipun, aku meneng lan sumringah, bisa uga luwih dhisik tinimbang sing nomer loro lan uga kosok balene.

Wakil, dening Mario Benedetti

wengi

Tulis, contone: «Wengi iku lintang,
lan lintang biru gemeter ing jarak ».

Angin wengi malih dadi langit lan nembang.

Aku bisa nulis ayat sing paling sedhih bengi iki.
Aku tresna marang dheweke, lan kadang uga tresna marang aku.

Ing wengi kaya ngene, dak cekel.
Aku ngambung dheweke kaping pirang-pirang ing sangisore langit tanpa wates.

Dheweke tresna marang aku, kadang uga aku tresna karo dheweke.
Kepiye ora tresna marang mripate sing isih gedhe.

Aku bisa nulis ayat sing paling sedhih bengi iki.
Kanggo mikir yen aku dudu duweke. Rasane aku kelangan dheweke.

Rungokake wengi sing akeh banget, luwih akeh tanpa dheweke.
Lan ayat kasebut tumiba ing jiwa kaya embun suket.

Apa preduli tresnaku ora bisa nahan.
Wengi iki kebak lintang lan dheweke ora bareng karo aku.

Ngono wae. Ing kadohan ana sing nembang. Ing kadohan.
Nyawa ora wareg yen ilang.

Kaya-kaya arep nyedhaki dheweke, mripatku nggoleki dheweke.
Atiku nggoleki dheweke, lan dheweke ora bareng karo aku.

Ing wengi sing padha mutihake wit sing padha.
Kita sing saiki ora padha.

Aku ora tresna maneh, pancen bener, nanging aku tresna banget marang dheweke.
Swaraku nggoleki angin kanggo nutul kupinge.

Saka liyane. Bakal saka liyane. Kaya sadurunge ngambung aku.
Swarane, awake padhang. Mripate tanpa wates.

Aku ora tresna maneh, pancen bener, nanging bisa uga aku tresna karo dheweke.
Katresnan cendhak banget, lan kelalen pancen dawa.

Amarga ing wayah wengi kaya iki aku duwe dheweke ing antarane
penyelundupan, jiwaku ora wareg amarga ilang.

Sanajan iki rasa lara pungkasan sing disebabake dening aku,
lan iki minangka ayat pungkasan sing dakkirim kanggo dheweke.

Aku bisa nulis ayat paling sedhih bengi iki, dening Pablo Neruda (Chili)

Apa sampeyan seneng lelungan iki ing saindenging jagad kanthi 10 puisi? Sing endi sing disenengi?

 

 

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

7 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Alicia ngandika

    Aku kudu ujar Neruda, nanging ora adil. Seleksi apik banget. Kabeh apik. Emosi sing ora bisa ditemtokake, miturut subyektivitas saben pamaca. Matur nuwun

  2.   Rut Dutruel ngandika

    Aku tetep karo Benedetti. Dheweke favoritku. Nanging ing pilihan iki kabeh padha apik banget.

  3.   Miguel ngandika

    Kanggo kula neruda lan benedetti minangka pujangga sing paling kuat, yaiku sing paling bisa ngutarakake emosi manungsa.

  4.   Carlos Mendoza ngandika

    Benedetti, kabeh mau apik banget, jero banget, nanging, amarga saka kesederhanaan tembung sing nembus sampeyan, mula dening Mario Benedetti.

  5.   wong sing ora adil ngandika

    Puisi sampeyan apik banget, nanging tambangku luwih apik, sanajan ora, tambangku duwe struktur, drama, rasa sakit, kemenangan, perasaan, kamulyan sing apik lan iku sesuatu sing sampeyan ora duwe, sampeyan bakal ujar manawa aku bisa dilaporake yen sampeyan pengin nglaporake aku, lapor aku, aku bakal terus nggawe geguritan paling gedhe ing jagad iki sing bisa dilaporake yaiku seni escola vedruna, dheweke ora ngerti carane ngapresiasi seni, nggunakake monalissa kanggo ngeruk esplada.

  6.   Pedro ngandika

    Kabeh geguritan iku apik banget, dadi gaib dadi daging lan getih sing maha asih lan lali ,,, nanging Neruda kanthi geguritan iki mesthi nggegirisi atiku lirik sing manis lan pahit iki.

  7.   Jose Amador Garcia Alfaro ngandika

    Aku tetep tanpa mangu-mangu karo master Neruda, sing wis liwat kaya iki mangertos kula, iku nyengsarakke profusely kanggo maca nanging ing wektu sing padha aran sing genius lan kaendahan sing pujangga ngerti carane sijine ing karya iki. seni.