Ivan Krylov. Pabrikan Rusia sing misuwur. Pengetan kelairan

Ivan Krylov. Potret dening Karl Briulov (1839) - Galeri Tetryakov. Moskow

Aku sengaja nemokake Ivan Krylov pirang-pirang taun kepungkur, ing waosan dokumentasi kanggo novel sing ditulis ditulis ing Uni Soviet ing pungkasan WWII. Aku banjur maca kabeh: prosa, puisi lan crita, amarga jinis teks saka penulis Rusia narik kawigaten, utawa aku nganggep bisa migunani sajrone wayahe. Uga, aku nyilih jeneng mburi Krylov amarga aku seneng karo salah sawijining karakterku. Dheweke lair ing Moskow ing sawijining dina kaya saiki de 1768 lan dianggep minangka pabrikan Rusia sing paling misuwur lan misuwur. Dadi aku nggawa ing kene saiki iku kanggo sing ora ngerti lan maca sapasang dongengipun.

Ivan Andreyevich Krylov

Ivan Andréyevich Krylov dadi putrane wong militer, sing tilar donya nalika yuswa 10 taun. Karo ibune pindhah menyang St., kanggo njaluk pensiun pamrentah. Krylov entuk Aku kerja ing pengadilan, nanging ninggali awal kanggo pengabdiane kabeh kanggo karir sastra. Siji komedi sing wis ditulis nalika umur 14 taun minangka publikasi pertamane, sing uga menang hadiah sing diinvestasikan ing karya para penulis Prancis, dadi modis nalika semana. Mula, ing wiwitan, dadi misuwur minangka panulis satir lan sosial karo karya kaya Mail para roh, Pamirso y Raksa Saint Petersburg.
Ing wiwitan Abad XIX dikirim a koleksi kapisan 23 fabel lan sukses banget. Dadi terus nerbitake volume (nganti 8) sing nambah popularitas lan dianggep nganti saiki dadi pabrikan sastra Rusia sing klasik. Mesthi wae sumber-sumber kasebut amarga dongeng dheweke ngombe inspirasi para klasik kaya Aesop utawa La Fontaine, nanging uga karo Sipat karakter Rusia. Lan padha nuduhake niat didaktis lan teladan jinis, saliyane nuduhake tumindak ala manungsa lan nyorot utamane ora duwe kompetensi, umuk lan bodho ing masarakat jaman semana.
Gayane ditondoi kanthi nggunakake kebebasan basa, sing nggawe realisme luwih akeh lan nyedhaki masarakat, mula sukses. Contone, nggawe kewan mikir lan ngomong kaya wong Rusia sejatine dudu makhluk sing abstrak. Mangkene, raket banget ndadekake dheweke dadi kritikus kritikus sing paling budaya, sing nuduhake lan ngremehake nggunakake basa kanthi bebas. Nanging ana uga sawetara penulis mengko kayata Alexander Pushkin, eksponen romantisme paling gedhe, sing nganggep minangka «pujangga rakyat Rusia asli». Krylov tilar donya ing Saint Peterburg ing taun 1844.

Rong dongeng

Nyamuk lan angon

Pangon turu ing papan teduh, ngandel karo asune,

nalika ana ula, weruh, banjur metu saka grumbul

dheweke nyusup menyang dheweke lan ilate wis siyap.

Lan pandhita ora bakal ana ing jagad iki

nanging nyamuk saka welas asih,

lan kanthi meksa nyengat turu.

Tangia angon lan mateni ula;

nanging sadurunge nyamuk tekan ing antarane impen

lan ora ana tilas sing ditinggalake wong mlarat kasebut.

-

Pira kasus kaya mangkene:

kanggo luwih saka sing ringkih, dipindhah dening sing apik,

coba nuduhake sing kuwat marang sing kuwat,

sampeyan bakal weruh sing padha karo lemut

iku bakal kelakon.

***

Angsa, lele lan crab

Nalika ora ana kesepakatan antarane mitra

usaha sampeyan ora bakal mlaku kanthi apik,

lan sadurunge kasusahan bakal metu saka kana.

-

Angsa, lele lan kepiting

kanggo narik mobil sing dipikolehi

lan wong telu mau padha kecanthol karo dheweke;

Dheweke kerja lan kerja keras, nanging mobile ora lunga!

Beban kanggo dheweke ora bakal abot:

nanging swan kasebut narik awan,

crab bali, lan lele kanggo banyu.

Sapa wae sing salah, sapa sing ora, kita ora kudu ngadili.

Mung mobil sing isih ana.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.