Ing saindenging jagad iki ana 10 panulis

Ing saindenging jagad iki ana 10 panulis

Kasusastran universal, lan saben budaya lan panulis ing jagad iki tundhuk karo perspektif dhewe sing nyebabake lairane karya hebat. Realisme gaib Amerika Latin, hermisisme Jepang utawa nihilisme Prancis mung sawetara prisma sing nggawe iki ing saindenging jagad iki ana 10 panulis.

Haruki Murakami

Haruki Murakami

Nalika isih cilik, Murakami katon kepincut karo budaya kulonAnane jazz sing dirungokake nalika remaja, tahapan internasional sing dikombinasikake karo Jepang asale, utawa kehangatan sing luwih gedhe sing ana ing karyane ana maneh ing novel-novele. Sawise sukses novel Tokyo blues, Murakami pindhah menyang Eropa kanggo terus menehi pustaka sing digawe saka judhul kayata Kafka ing gisik o 1Q84 negesake kahanane kaya panulis Jepang paling pengaruh ing donya lan uga, calon kekal kanggo Hadiah Nobel sing mesthi nolak dheweke.

Salman Rushdie

Salman Rushdie

Sing seneng banget sastra india wis ngerti pirang-pirang wujud: wiwit epik epik Ramayana nganti geguritan Tagore ngliwati generasi penulis sing wis bisa mindhah sihir negara kari dadi masalah ing jagad. Salah sawijining panganggit kasebut mesthine Salman Rushdie, sing wis ngerti cara nenun ing Eropa lan Asia nalika realisme lan kritik magis mesthi ana ing bukune. Kritik sing, ing kasus Ayat setan, salah sawijining karya sing paling gedhe, yaiku pidana yen dianiaya dening fanatik Iran sing ora seneng karo visi Rushdie babagan pimpinan spiritual ing taun 80an, hadiah sing dituntut sirahe isih tetep dikuatake.

Fyodor Dostoevsky

Fyodor Dostoevsky

Sungkem dening Friedrich Nietzsche, sing nalika semana ujar babagan dheweke manawa "salah sawijining kacilakan paling nyenengake sajrone urip", Dostoevsky minangka salah sawijining panulis paling misuwur ing Rusia Tsarist, papan sing dianalisis liwat karya-karyane saka konteks politik utawa politik Sosial. Sanajan dheweke sinau dadi insinyur, minat banget kanggo sastra bakal muncul sawise lulus, dadi asil bibliografi sing karyane paling populer, Kadurjanan lan Ukuman, kekarepan mlarat lan kepenginan sukses ing raksasa Rusia sing saiki uga dadi salah sawijining negara sing paling padha ing jagad iki.

Charles Dickens

Charles Dickens

Ing Victorian Inggris, Dickens dadi salah sawijine panulis sastra sing paling universal. Panulis sing karyane kaping pisanan diwiwiti kanthi dicithak kanthi macem-macem majalah, sing ngasilake pangarep-arep saka sawetara pamaca sing ora duwe cukup dhuwit kanggo tuku buku. Senapan wiwitan diwenehake dening The Posthumous Papers saka Pickwick Club ing taun 1837, banjur ana karya-karya liyane sing wis apik kayata Oliver Twist o David Copperfield, sing wis diadaptasi kanggo film lan teater ing sawetara kesempatan.

Albert Camus

Albert Camus

Lair ing kulawarga warga Prancis sing manggon ing Algeria, Albert Camus, bapak baptis eksistensialisme sing kritik ana hubungane karo dheweke sajrone urip, ngerti kaya ora ana patriot liyane kanggo nyritakake masalah abad kaping rong puluh liwat crita kaya Luar negeri o Wabah. Novel ing endi Camus menehi referensi terus-terusan kanggo ora nggatekke manungsa babagan awake dhewe lan jagad sing ana ing sakiwa tengene, ngetrapake perasaan terisolasi sing ana gandhengane karo jaman pangowahan lan evolusi terus-terusan. Karya sing ditulis panulis diganjar Hadiah Nobel sing dianugerahi dheweke ing taun 1957.

Gambar placeholder Miguel Delibes

Gambar placeholder Miguel Delibes

Anggota Real Academia Españaola Nganti tilar donya ing taun 2010, Miguel Delibes minangka salah sawijining panulis hebat Spanyol sawise perang, dadi bukti yen masarakat tetep ana ing transformasi. Évolusi sing ana ing novel kaya Bayangan cemara kasebut dawa (Penghargaan Nadal ing taun 1947) utawa Limang jam karo Mario, monolog wanita ing sisih amben garwane sing mentas almarhum sing dadi deklarasi maksud babagan kasunyatan jaman. Tanpa mangu-mangu, salah sawijining panulis hebat ing negara kita.

Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie

Photography: TedTalk

Sanajan jagad sastra durung ngerti babagan panulis wanita nganti biyen, ing Afrika kahanane luwih parah. Ing sawijining bawana nalika nyebutake makna budaya dikepengini dening kekuwatan asing nganti pirang-pirang atus taun, Chimamanda Ngozi Adichie muncul kanthi swara sing dibutuhake ing donya amarga kerja keras dheweke kanggo menehi komentar babagan Diaspora Afrika, lan luwih khusus saka negara asal Nigeria, liwat crita wanita lan imigran macem. Amerika, Kembang wungu utawa kumpulan crita Soko ing gulu sampeyan iki mung sawetara conto pengaruh sing dialami Adichie ing jagad iki sajrone taun-taun pungkasan.

Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez

Ing taun 1967, draf novel diarani Satus taun kasepen teka saka Meksiko menyang Argentina tanpa pengarang bisa ngerteni pengaruh buku kasebut sawise diterbitake. Sinar-X saka bawana Amerika Latin sing dijupuk Gabo liwat kutha Macondo ing Kolombia lan saga Buendía. Satus Atus Kesepian Ora mung dadi spanduk sing dikenal minangka «Boom Amerika Latin«, Nanging bakal negesake status García Márquez minangka salah sawijining panulis paling pengaruh jamane.

Julio Cortazar

Julio Cortázar, panulis Hopscotch

Link antarane vanguards literatur Amerika Latin lan Eropa, Cortázar Argentina dadi praupan sing kurang apik tumrap ledakan Amerika Latin. Panganggit tanpa tembung sithik sing ngerti cara nggawe awake dhewe kaya wong liya kanthi menehi jagad sing diarani karya kasebut Rayuela sing bakal ngganti jagad sastra selawase.

Harper lee

Harper-Lee

Sawetara buku kuat kaya Pateni Mockingbird, novel saka panulis Harper Lee sing sawise diterbitake ing taun 1960 minangka panah moralitas kanggo negara Amerika machismo utawa rasisme isih luwih saka laten. Pengarang sing ngerti carane netepake inti saka bangsa Yankee liwat pengalaman lan karaktere dhewe sing makili archetypes sosial sing dibutuhake ing jagad sing ora padha. Almarhum ing 2016, panganggit menehi draf pertama buku sing paling misuwur, Bukak lan kirim sentry, negesake kaluhurane kabeh pakaryane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.