Ing pinggir Sar

Ing pinggir Sar.

Ing pinggir Sar.

Ing pinggir Sar Iki minangka buku pungkasan saka pujangga lan novelis Galicia Rosalía de Castro. Diterbitake ing taun 1884, ternyata koleksi puisi sing rada salah paham amarga meter sing ora konvensional, adoh banget saka gaya puisi tradisional. Iki minangka komposisi lirik sing sederhana, kanthi ciri Romantisisme lan Modernisme kanthi proporsi sing padha.

Kajaba iku, candhi sing kebak ora duwe pengarep-arep (ing endi agama uga ora nyuguhake rasa kasukman) nggambarake kahanan kasar sing dialami penulis sajrone taun-taun pungkasan. Sanajan fitur novel sing jelas, kritik sastra nalika semana ora nggatekake karya iki. Nanging, saiki dianggep akeh sejarawan minangka opera maksimum puisi Spanyol ing abad kaping XNUMX.

Babagan panganggit, Rosalía de Castro

Dibaptis nganggo jeneng María Rosalía Rita Expósito, dheweke lair ing Santiago de Compostela, Spanyol, tanggal 24 Februari 1837. Sanajan umume terbitane ana ing prosa, Castro mudhun ing sejarah - bebarengan karo Gustavo Adolfo Bécquer - minangka salah sawijining pelopor puisi Spanyol modern.. Konotasi iki asale saka telung karya emblematis:

  • Lagu Galicia (1863).
  • Jancok Novas (1880).
  • Ing pinggir Sar (1884).

Sanajan sawetara tulisane ditulis nganggo basa Spanyol, RosalÃa Iki minangka salah sawijining wulu sing paling relevan ing basa asli Galicia. Ora kaget, dheweke (bareng karo tokoh kayata Eduardo Pondal lan Curro Enríquez) dianggep minangka perwakilan penting banget kanggo Galician Rexurdimento. Sayange, karya pujangga kasebut ora diapresiasi kanthi bener nganti seda.

Tren lan konteks kreasi sastrane

Rong aliran kreatif liyane utawa kurang bisa dibedakake ing karya Rosalía de Castro. Pertama, Gampang ngenali penyair sing introspektif, subyektif, lan spiritual sing sensitif banget karo kodrate manungsa. Akibate, ing aspek iki panulis bisa ngungkapake frase lan ide sing pinunjul universal.

Ing sisih liyane, Panulis dadi juru wicoro kanggo wilayah sing lara lan pujangga kabeh wong Galicia. Ing wektu nalika basa Galicia wis didiskriminasi kabeh, diklasifikasikake minangka dialek sing ora sopan lan tanpa tradhisi tinulis. Dadi kanthi nyusun akeh geguritane ing Galicia, Rosalía nduduhake semangat dheweke nalika dheweke dadi gangguan kanggo para kritikus.

Warisan

Rosalia de Castro.

Rosalia de Castro.

Tokoh Rosalía de Castro wiwit dikenal nalika taun 1890an, berkat sawetara anggota Generasi 98. Azorín lan Miguel de Unamuno minangka loro pendukung paling gedhe lan, Antonio Machado lan Juan Ramón Jiménez. Nyatane, sing terakhir nduweni kualifikasi minangka prekursor modernisme Spanyol.

Mengko ing acara satus taun terbitan Lagu Galicia, Royal Galician Academy nggawe manawa tanggal 17 Mei saben taun Dina Sastra Galicia. Nanging ora mung ing Galicia, penulis saka Santiago wis dibenerake. Dheweke wis nampa upeti macem-macem jinis ing wilayah liyane Spanyol lan ing negara kayata Rusia, Argentina, Uruguay lan Venezuela.

Analisis saka Ing pinggir Sar

Miturut Alonso Montero, Ing pinggir Sar minangka "risalah sepi" sing mlebu ing jagad paling peteng ing jiwa. Judhul kasebut nuduhake ing pinggir kali Sar nalika ngliwati Padrón. Ing kana, nalika ngenteni Charon, pangarang mundur amarga tiwas amarga kanker. Pungkasane kedadeyan setaun sawise publikasi volume kasebut.

Nanging, ora ana konsensus ing antarane sejarawan babagan tanggal puisi kasebut. Akibate, ora akurat banget kanggo nerangake manawa penyakit minangka motif utama geguritane. Ing kasus apa wae, aspek volume sing paling relevan yaiku kesederhanaan gaya. Uga minangka inovasi inovatif sing ditemtokake dening kasusahan kanthi musikalitas.

Struktur

Ing pinggir Sar Iki minangka volume sing ditulis kanthi lengkap ing basa Spanyol, sing kasusun saka 53 puisi sing nutupi 177 kaca. Ing saben wong kasebut Rosalía de Castro mratelakake perasaan sing beda-beda, ditambah nada pesimisme sing paling utama. Perasaan iki ditandhani banget ing bagean-bagean ing pujangga yen dheweke ngelingi kenangan tartamtu liwat ukara sing landhep.

tema

Frasa dening Rosalía de Castro.

Frasa dening Rosalía de Castro.

Panulis Galicia ora ragu-ragu nimbulaké kenangan bebarengan karo premonisi ing stanza sing padha, tansah kanthi tujuan nyetel irama pelengkap kanggo swasana. Iki bisa ditemokake ing bait geguritan ing ngisor iki "Godhonge saya geter lan nyawa saya geter":

"Dina iki, sesuk, sadurunge lan saiki,

Padha, tansah,

Pria lan woh-wohan, tanduran lan kembang,

Dheweke teka lan lunga, dheweke lair lan dheweke bakal mati ”.

Kajaba iku, Rosalía de Castro njupuk katresnan lan semangat minangka pemicu penyesalan mengko. Amarga iki, umume sejarawan nggawe kerjane sajrone wektu sing dikenal minangka romantisme pungkasan. Kajaba, puisi liyane nerangake babagan keprigelan kanggo masa depan sing surem, kaya sing dideleng ing bait ing geguritan "Thirst for love has, and left":

"Rasane pungkasan musim panas

Sing lara ora duwe pengarep-arep,

"Aku bakal mati ing musim gugur!"

Dheweke mikir ing antarane melankolik lan seneng

Lan aku bakal ngrasakake muter ing kuburanku

Godhonge uga wis mati ”.

Pesimisme paling jero

Sawetara frasa bisa dadi kuat kaya "pangarep-arep mati". Ya, makili sawijining jinis poin pungkasan saka tembung "pangarep-arep minangka barang pungkasan sing bakal ilang." Nanging "pangarep-arep mati" nggambarake papan sing sejatine sithik ing roh manungsa, iku pungkasane kabeh ilusi. Apamaneh yen panulis nuduhake manawa mung rasa lega sing sejati bakal ditindakake kanthi tiwas.

Nyenengake istirahat langgeng

Dheweke ora nganggep pati minangka kedadeyan negatif, kosok baline, dheweke ngandhakake yen dheweke tilar donya kanthi cahya pangarep-arep sing diperbarui kanthi tentrem tentrem abadi sing bakal ditindakake. Nyatane, Ing tengah pasrah, penyair kasebut negesake yen dheweke seneng urip sanajan nandhang sangsara lan dheweke wis siyap nemoni Gusti Allah.

Amarga alasan iki, panutupan volume ora beda karo geguritan "Aku mung rumangsa mamang lan medeni":

"Aku rumangsa mamang lan medeni,

Kristus Suci, yen aku nolak kowe;

Nanging nalika aku lunga menyang Salib, aku noleh,

Aku pasrah nuli nerusake cobaan.

Lan ngunggahake langit kanthi cemas

Aku nggoleki Bapakmu ing papan sing jembar,

Minangka pilot ing badai nggoleki

Lampu mercusuar sing nuntun sampeyan menyang pelabuhan ”.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.