"Ing gunung kegilaan." Nggegirisi kosmik saka tangan Lovecraft.

Gendhing Pegunungan Minyak

Minyak dening Nicholas Roerich, salah sawijine inspirasi Ing gunung edan.

Kaget manawa panulis sing dhuwur HP Lovecraft tilar donya kanthi mandhiri lan mlarat, sanajan kasunyatane minangka drama sing luwih umum tinimbang sing bisa dideleng. Ora ana wong sing dadi nabi ing negarane, utawa kaya jamane, ana ing jamane. Kaya dene Lovecraft sing ujar ing urip, "wong lanang ora nyoba nggawe awake dhewe dikenal, dheweke menehi karier lan egois," jelas yen dheweke delusi. Kode tumindak sing ketat (utawa semangat sing ditindhes, miturut ahli biografi tartamtu) nyegah supaya sukses ing komersial. Nalika pakurmatan, istilah sing saiki wis ketinggalan jaman sanajan wiwitane abad kaping XNUMX, pancen pinuji. Ing pangandikan saka panulis Prancis Michel Houellebecq: "Ing jaman komersialisme gila, nyenengake yen ana wong sing nekad ora gelem 'adol awake dhewe'."

Sing uga kudu dikritik para kritikus panulis Providence (ing antarane bisa diarani Ursula K. Le Guin) yaiku seni sing dipengaruhi kanthi tegas generasi sabanjure. Mitologi dheweke ngluwihi pulp y lemah nganti tekan budaya massal. Saiki akeh masarakat ngerti, paling ora kanthi kabar angin, Cthulhu kayadene Batman utawa Frodo. Kasedhiya narasi Lovecraft dadi karya sing beda karo film kasebut Asing: penumpang nomer wolu dening Ridley Scott (1979), novel visual Saben Dina Apik banget: Eksistensi Ora Kepenak dening SCA-JI (2010) utawa lagune ilang in ing s saka klompok Rage (1993), sing nyemak kedadeyan novel cekak kasebut Ing gunung edan. Pakaryan iki sabenere bakal dirembug.

Gusti Allah iku astronot

Lansekap kasebut ngelingake babagan lukisan Asia sing aneh lan ngganggu dening Nicholas Roerich, lan deskripsi Leng sing luwih aneh lan ngganggu sing katon ing 'Necronomicon' sing medeni, dening Arab Arab Al Alredred sing edan. Mengko aku nuwun sewu amarga wis nate maca buku kasebut ing perpustakaan universitas.

Lovecraft nandhang kasus langka saka poikilothermia (ora bisa ngatur suhu awak kanthi mandhiri saka suhu sekitar), sing nggawe dheweke krasa lara banget ing suhu ngisor 20 especially, utamane ing pungkasan umur. Amarga alesan iki, pancen narik kawigaten manawa salah sawijining crita paling apik ditemtokake ing Antartika, kaya dene bawana sing ditinggalake dening tangane Gusti Allah sing nyebabake dheweke kepincut.

Ing gunung edan

Panutup edhisi Cátedra de Ing gunung edan.

Argumentasi saka Ing gunung edan prinsipé gampang: ahli geologi William dyer dheweke nyritakake babagan perjalanane dheweke karo klompok ilmuwan menyang Antartika, lan medeni sing ora bisa dikandhani sing ditemokake ing sawijining kutha, ilang ing es, sing kudune ora ana. Novel iki banget diilhami dening Narasi Arthur Gordon Pymdening Edgar Allan Poe. Ora ana dialog siji-sijine ing kaca kasebut, bisa uga amarga keputusan estetis, utawa amarga penulis dhewe ngerti ora bisa nulis obrolan sing realistis (kaya sing ditandhani Stephen King ing esai kasebut) Nalika aku nulis). Kepiye wae, Lovecraft nggunakake manungsa minangka pion kanggo crita kanthi luwih tuwa, lan luwih elek tinimbang manungsa.

Getihku mbukak liwat vena sandi

Suwiwine, Nanging, kanthi tegas menehi saran kahanan hawa. […] Pancen ora bisa dipikirake, aku aneh ngelingake Lake mitos babagan Wong Kuno sing turun saka lintang-lintang lan nggawe kehidupan darat kanthi guyon utawa kesalahan, lan crita-crita liar babagan makhluk kosmik saka njaba sing urip ing gunung, saka sing diucapake dening kanca folklorist saka Departemen Kasusastran Inggris Miskatonis.

Buku iki dudu dongeng medeni, kanthi gaya tradhisi Gothic memedi lan vampir, nanging crita medeni kosmik sing nggoleki sepele sepele kita ing tengah alam semesta sing jembar. Sing medeni saka Ing gunung edan katon minangka laporan ilmiah sing ora apik ("glasier ing garis lintang 86º 7" lan bujur wetan 174º 23 "utawa" piramid dawane 15 m dawane 5 m "). Kaya-kaya kedadeyan tenan. Kanthi paradoks, panggunaan kosa kata teknis teknis sistem operasi Lovecraft duwe efek puisi sing kuat banget.

Nggoleki masalah leksikal sing luwih jero, panulis nggunakake kabeh sing dingerteni minangka kesalahan pamula (akeh tembung sifat lan tembung panggandheng, nggunakake sinonim kuno utawa adoh, lan liya-liyane), sing digawe dhewe lan mabur kaya spanduk. Iki nggawe teks duwe watak dissection pepek, luwih saka katrangan. Kanggo Lovecraft, candhi ora grandesutawa ora ageng banget, yen ora siklon y megalitikum. Sing diterjemahake dadi jinis keturunan lan ketidakadilan sing mengaruhi swasana pamaca nalika crita kasebut saya maju.

Sampeyan bisa ngomong dawa babagan Ing gunung edanNanging cukup kanggo ujar manawa minangka potongan dhasar literatur sci-fi lan horor ing abad kaping-XNUMX. Umume sing diwaca saiki duwe utang novel iki. Bisa uga, ing wektu sing cedhak bakal diluncurake masarakat umum, amarga direktur terkenal Guillermo del Toro (sing menang sawetara Oscar kanggo Wujude banyu) wis suwe main ide babagan versi film.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.