Ines jiwaku

Lanskap Chili

Lanskap Chili

Ines jiwaku minangka novel sejarah dening panulis terkenal Isabel Allende. Diterbitake ing taun 2006, plot kasebut nyritakake pengalaman penakluk Spanyol sing wani lan Inés Suárez lan peran utama ing kamardikan Chili. Iki minangka kisah nyata sing nyritakake petualangan, kerugian lan perjuangan akeh wong patriot ing Amerika Latin, utamane nalika nyekel Chile saka Spanyol.

Allende nindakake investigasi lengkap babagan kedadeyan sing kedadeyan supaya bisa dipercaya bisa dipercaya.. Saliyane pakurmatan penting sing diwenehake kanggo Inés Suárez, buku iki nggambarake pengalaman lan perselisihan tokoh penting liyane, kayata: Francisco Pizarro, Diego de Almagro, Pedro de Valdivia lan Rodrigo de Quiroga. Ing taun 2020, seri homonim novel kasebut dirilis dening Prime Video, sing diprodhuksi dening RTVE, Boomerang TV lan Chilevisión.

Ringkesan saka Ines jiwaku

Wiwitane crita

Ing yuswa 70 taun, Inés Suárez —Uga uga dikenal kanthi jeneng Inés de Suárez—  wiwit nulis babad bab uripe. Tujuan nulis buku harian iki yaiku supaya putrine tirine Isabel supaya maca lan warisane ora dilalekake. Kajaba iku, wanita tuwa kasebut kepengin banget yen ing sawijining dina diajeni karo monumen tumindak kasebut.

Eropa (1500-1537)

Agnes lair ing Plasencia (Extremadura, Spanyol), ing kulawarga sing asor. Wiwit umur wolung taun, kabisane kanggo njahit lan nyulam mbantu nulungi keluargane. Sajrone minggu suci ketemu karo Juan de Málaga, sing dheweke kepincut wiwit wayahe kawitan. Luwih saka telung taun dheweke duwe sesambungan sing semangat. Mengko mengko dheweke nikah lan pindah menyang Malaga.

Sawise rong taun tanpa meteng, kekawine dadi mungsuh. Juan mutusake nuruti impene lan mlebu ing Dunia Baru, dheweke bali menyang Plasencia, ing kana dheweke nampa kabar babagan dheweke saka Venezuela. Sawise ngenteni suwe, Inés njaluk ijin kerajaan kanggo kumpul karo bojone. Dheweke mlebu Amerika kanggo nggoleki dheweke lan kamardikan sing dikepengini banget.

Sale Ines jiwaku ...
Ines jiwaku ...
Ora ana review

Wiwitan ing Amerika (1537-1540)

Sawise pirang-pirang perjalanan, Inés teka ing plabuhan Callao ing Peru, Ora suwe dheweke lunga karo para sedulur ing Kutha Raja (saiki Lima). Ing kana dheweke takon babagan bojone, lan pungkasane ditemokake Prajurit sing ngerti dheweke, iki marang dheweke yen Juan tilar donya ing perang Las Salinas. Saka kana, Inés mutusake arep menyang Cuzco kanggo nggoleki wangsulan wong sing ora dingerteni babagan bojone sing wis kliwat saiki.

Warta banjur nyebar manawa randha kasebut ana ing wilayah kasebut, amarga alesan iki, Gubernur Marquis Francisco Pizarro pengin ketemu karo dheweke. Sawise takon karo Inés - sing negesake manawa dheweke ora gelem bali menyang Spanyol—, bupati menehi omah kanggo dipanggoni. Sawise diinstal ing kana, Inés kepethuk karo Pedro de Valdivia, sing sadurunge dheweke wis sesambungan, wiwit semana kalorone dadi ora bisa dipisahake.

Valdivia pengin mbebasake Chili, kayadene Diego de Almagro sing tau nyoba; nalika menehi komentar menyang Agnes, dheweke Dheweke ujar manawa dheweke bakal ngancani. Dheweke bebarengan menyang Kutha Raja kanggo njaluk idin saka Pizarro, sing sawise negosiasi, nyetujoni panjaluk kasebut. A) Ya, kalorone miwiti petualangan liwat rute ara-ara samun, diiringi Juan Gómez, Don Benito, Lucía, Catalina lan sawetara prajurit.

Lelungan menyang Chili (1540-1541) lan pondasi Santiago de Extremadura (1541-1543)

Kanggo plancongan padha nggunakake peta sing digambar dening Diego de Almagro, sing wis nggawe supaya bisa nuntun bali. Sawise pirang-pirang wulan ing kafilah, padha kemah pirang-pirang minggu ing Tarapacá nalika ngenteni bala. Wis nalika dheweke ora duwe pengarep-arep, ana klompok wong sing dipimpin dening Rodrigo de Quiroga bebarengan karo kapten kayata Alonso de Monroy lan Francisco de Villagra teka.

Rong minggu mengko, dheweke miwiti misi angel liwat ara-ara samun. Valdivia, Inés, anak buahé lan Yanaconas bisa tekan tanah Chili sajrone limang wulan. Ing wulan Februari 1541, lan sawise ngalahake sawetara serangan mungsuh, Pedro de Valdivia mutusake nggawe kutha Santiago de la Nueva Extremadura. Lemah disebar lan ing sawetara wulan papan kasebut makmur kanggo kabeh wong.

Serangan ing Santiago

Ing wulan September 1541, nalika Valdivia metu saka Santiago, Inés menehi tandha marang Quiroga, amarga akeh wong sing nyedhak. Mangkono wiwit perang gedhe kanggo pertahanan wilayah kasebutDheweke bisa nguwasani kahanan kasebut, sanajan kutha iki rusak, akeh sing tiwas lan tiwas. Ines duwe kinerja apik banget ing gelut kasebut, dheweke gelut karo para pria nganti pungkasan.

Valdivia tekan 4 dina mengko; Sanajan sedhih, dheweke menehi semangat supaya bisa miwiti maneh, kanthi mbengok: "Santiago lan nutup Spanyol!"

Taun angel (1543-1549)

Sawise Santiago pecah, dheweke kabeh pengin bali menyang Peru, nanging Valdivia ora ngidini. Nanging, dheweke njaluk bantuan kanggo Cuzco kanggo mbangun kutha kasebut; nalika kedadeyan kasebut, dheweke urip rong taun sangsara sangsara. Nalika komunikasi karo negara Inca entuk, dheweke ngirim persediaan lan kabeh mulai apik, mula Santiago dinyatakake dadi ibukutha kerajaan.

Valdivia Aku ora tenang, ya pengin mbebasake wilayah liyane ing Chili —Sing didominasi Mapuches— lan melu-melu acara ing Peru. Ora suwe, dheweke budhal karo kapten liyane, soko sing ora disenengi karo para pengikut, sing dadi penjaga Villagra. Sawise budhal wong ikiInés rumangsa dikhianati lan suwene wektu dheweke ngungsi ing tangane Quiroga.

Taun-taun pungkasan

Ing 1549, loro prajurit saka La Serena —Kota sing didegake anyar—dheweke tekan Santiago nggawa kabar yen dheweke diserang wong India. Pambrontakan kasebut bakal enggal nyalip, amarga iki teror mlebu ing antarane para pemukim. Ditemtokake manawa Villagra bakal maju kanggo ngrampungake kahanan kasebut, dheweke entuk perjanjian perdamaian, nanging rada ora stabil, kabeh pengin gubernur bali.

Sawise pirang-pirang wulan gelut, Valdivia bisa lunga saka Peru, nanging ora suwe sawise dheweke ditimbali dening Wakil La Garza. Pedro kudu ngadhepi akeh tuduhan, mula dheweke bali ngadhepi keadilan. Sanajan wong kasebut mbuktekake manawa dheweke ora bersalah, ukara kasebut njaluk Inés dicabut saka bandhane lan bali menyang Peru utawa Spanyol.

Inés nolak ninggalake Chili, mangkene, mutusake kanggo omah-omah karo Rodrigo de Quiroga, amarga kanthi cara iki, dheweke ora bakal kelangan properti, uga ora bakal kudu lunga. Dheweke sumpah katresnan lan kasetyan langgeng kanggo wong iki, sing sawetara wektu kepungkur wis ngurus putrine Isabel. Kalorone tetep bareng suwe - Nganti dheweke mati - lan dheweke nglawan Mapuches nalika serangan kaping pisanan.

Babagan panganggit, Isabel Allende

Panulis Isabel Angelica Allende Llona lair tanggal 2 Agustus 1942 ing Lima, Peru. Wong tuwané yaiku Tomás Allende Pesce lan Francisca Llona Barros; sawise pegatan ing taun 1945, Isabel plancong karo ibune lan sedulur-seduluré menyang Chili, lan dheweke urip pirang-pirang taun.

Isabel Allende.

Isabel Allende.

Sawise kudeta ing Chili ing taun 1973, Allende kudu diasingake ing Venezuela karo bojone lan anak-anake (wiwit taun 1975 nganti 1988). Ing taun 1982, dheweke nerbitake novel pertama: Omah Roh; Thanks kanggo karya iki, dheweke entuk pangenalan ing saindenging jagad. Nganti saiki, panulis terkenal wis nerbitake luwih saka 20 buku, lan dheweke menang luwih saka 75 yuta pamaca ing saindenging jagad.

Sawetara gaweyan sing paling apik yaiku: Rencana tanpa wates (1991), Paula (1994), Kutha kéwan (2002), El Zorro: legenda diwiwiti, Inés del alma mía (2006), Buku tulis Maya (2011), Kekasih Jepang (2015); lan kiriman paling anyar: Wanita jiwaku (2020).

Buku Isabel Allende

  • Omah Roh (1982)
  • Wanita porselen lemu (1984)
  • Katresnan lan Bayangan (1984)
  • Eva Luna (1987)
  • Dongeng Eva Luna (1989)
  • Rencana tanpa wates (1991)
  • Paula (1994)
  • Aphrodite (1997)
  • Putri rejeki (1998)
  • Potret ing sepia (2000)
  • Kutha kéwan (2002)
  • Negara sing diciptakake (2003)
  • Kraton naga emas (2003)
  • Alas Pygmy (2004)
  • El Zorro: legenda diwiwiti (2005)
  • Ines jiwaku (2006)
  • Jumlah dina (2007)
  • Penyayang Guggenheim. Pakaryan ngetung (2007)
  • Pulo ing sangisore segara (2009)
  • Buku tulis Maya (2011)
  • Amor (2012)
  • Dolanan Ripper (2014)
  • Kekasih Jepang (2015)
  • Ngluwihi mangsa (2017)
  • Kelopak segara dawa (2019)
  • Wanita jiwaku (2020)

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.