Ilat kupu-kupu

Manuel Rivas.

Manuel Rivas.

"Basa kupu" minangka salah sawijining 16 crita sing kalebu ing kompilasi crita dening esai, pujangga lan wartawan Galicia, Manuel Rivas. Wiwitane ditulis nganggo basa Galicia lan diterjemahake menyang basa Spanyol dening panulis dhewe. Crita kasebut yaiku babagan kekancan bocah lanang enem taun sing isin karo gurune sekolah ing sawijining kutha sederhana ing Galicia ing taun 1936, sadurunge perang saudara.

Wiwit diterbitake ing 1995, Dhaptar minangka salah sawijining karya paling apik sing ditulis ing basa Spanyol lan Galicia. Sawetara pangritik malah nganggep minangka salah sawijining jinis genre asli ing literatur donya. "Prestige" tambah saya akeh sawise adaptasi film sing disutradarai dening José Luis Cuerda, ditampilake ing Festival Film San Sebastián ing taun 1999.

Penulis

Manuel Rivas minangka salah sawijining karakter paling penting ing sastra Galicia. Ing taun 2009, dheweke dadi bagean saka Royal Galician Academy lan ing 2011 Universitas A Coruña menehi penghargaan Doctor Honoris Causa kanggo dheweke. Sanajan dadi jurnalis kanthi profesi, wis bisa nggabungake aspek "pawarta", kanthi pena tanpa puisi kanggo puisi, esai lan crita.

Dheweke lair ing A Coruña tanggal 24 Oktober 1957. Ing umur 15, dheweke wis golek dhuwit minangka jurnalis nulis koran Ideal Galicia. Sawise rampung sekolah menengah, dheweke pindhah menyang Madrid kanggo sinau Ilmu Informasi. Ora suwe sawise dheweke gabung Topik, mingguan pertama diterbitake kabeh ing Galicia. Saiki, dheweke kerja bareng karo macem-macem media cetak, kalebu koran El Pais.

Ahli Lingkungan

Loro saka nyawisake awake dhewe kanggo nulis saka macem-macem sudut pandang, Rivas minangka ahli lingkungan sing misuwur. Ing taun 1981, dheweke melu ekspedisi menyang parit Atlantik sing limbah nuklir dibuwang. Protes kasebut rampung kanthi larangan Organisasi Maritim Internasional nggunakake lantai segara minangka kuburan limbah atom.

Minangka asil saka "Bencana Prestige" - kapal minyak sing mudhun ing pesisir Galicia ing taun 2002- nggawe platform warga kasebut digawe Aja maneh. Kajaba iku, minangka mitra pendiri Greenpeace, Spanyol Bab lan karyane wis diakoni dening institusi kayata Amnesty International.

Kowe tresna karo aku (Jeneng karya ing basa Galicia)

Karepmu apa, tresnaku?

Karepmu apa, tresnaku?

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Karepmu apa, tresnaku?

Karepmu apa, tresnaku? yaiku kompilasi saka 16 crita kanthi tema umum: katresnan. Iki minangka perasaan sing ditemokake saka macem-macem perspektif, kanthi jembar banget sing bisa nyakup (meh) kabeh variasi sing kalebu ing istilah kasebut. Malah ora bakal nglalekake topik, sing - luwih becik utawa luwih elek - uga penting: lara ati.

Rivas, aktif ing puisi lan narasi wiwit pungkasan taun 60-an, nggayuh kekhususan definitif kanthi judhul iki. Bukune sing pertama yaiku novel Potlot tukang kayu (1988); juara sawetara penghargaan lan digawa menyang bioskop dening Antón Reixa. Banjur, dheweke nerbitake kompilasi crita liyane: Suta yuta (1990), campuran lirik modern sing kandel karo puisi komposisi gratis.

"Lidah kupu-kupu"

Ilat kupu-kupu.

Ilat kupu-kupu.

Sampeyan bisa tuku critane ing kene: Basa ...

"Lidah kupu-kupu" yaiku kaloro crita sing kalebu ing Karepmu apa, tresnaku? Crita pisanan menehi publikasi jenenge. Iki minangka narasi sing gampang banget ing level struktural. Ing kana, fantasi sing paling cilik kanggo bocah lanang umur enem taun sabenere lan meh ora bisa ditemokake karo laporan jurnalistik sing rumit. Apa maneh, ora ana rincian sing ditinggalake.

Mulane, karya kasebut akeh informasi ing sawetara kaca (10). Sanajan ora ngerti katrangan - panganggit ora duwe wektu - bisa banget ditemokake ing deso Galicia ing taun 1936. Amarga alasan iki, bisa ambegan kabeh aroma alam, ngrasakake tekstur wit, tutul grumbul, menek Sinai "lan malah ndeleng ilate kupu-kupu."

Protagonis kanggo nangis

Ngenali karo Sparrow, protagonis bocah ing crita kasebut gampang. Banjur, sing maca rumangsa dhewe wedi yen mlebu sekolah amarga rasa wedi sing disebabake bapak marang guru. Mesthine, para guru "ketabrak." Narasi kasebut pancen apik banget supaya pemirsa meh bisa ngerteni ambune urin nalika teror nggawe bocah kasebut ora bisa ngontrol sphincter.

Lan ya, sing maca, yen nulis aksara kanthi bener, yaiku sing ngancani bocah cilik nalika isin - dheweke mlayu sawise nguyuh celonone ing ngarepe kanca sakelas. Nanging, mengko kabeh tenang amarga sabar lan apikan Don Gregorio, guru kanthi pasuryan "kodhok". Sing terakhir minangka paraga sing nduweni kapasitas gedhe kanggo ngirim ilmu, kualitas sing proporsional kuwalik karo tampilan sing ora apik.

Crita sing sampeyan wis ngerti kepiye pungkasane

Don Gregorio minangka wong Republik, kaya bapakne bocah lanang. Mula, ora angel mbedhakake akibate yen ora ndhelikake cita-cita politik sejatine nalika para pemberontak mungkasi eksistensi Republik Spanyol Loro.

Kutipan dening Manuel Rivas.

Kutipan dening Manuel Rivas.

Sing pertama ora mbengkong. Kapindho, diremehake, pungkasane mbela banter bab-bab sing dheweke ora precaya. Amarga kepengin banget nylametake awake dhewe, dheweke nyeret putrane sing lugu, sing ora ngerti kasunyatane, nanging rumangsa kabeh salah. Pungkasane, kaendahan kasapu dening barbarisme. Sanajan protagonis crita ora ngerti, para pamaca ngerti manawa "naif" sadurunge ora bakal bali maneh.

Adaptasi film

Kanthi skrip sing nduweni kolaborasi dhewe Manuel Rivas, adaptasi dening José Luis Cuerda, kiasan, njeblug (miturut istilah sing apik). Kanggo titik kasebut Film iki diklasifikasikake minangka salah sawijining film paling apik ing Amerika Latin ing kabeh sejarah seni kaping pitu.

Ing kasunyatan, film kasebut menang penghargaan kanggo Best Adapted Screenplay ing edisi XIV saka Goya Awards. Sing durung duwe kesempatan maca crita iki tepat waktu. Ngopo Mung butuh wektu udakara 10 menit kanggo lelungan menyang padang rumput Galicia lan ngujo, ing wong sing pertama, "Basa kupu-kupu."


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltmann ngandika

    Menarik banget kanggo ketemu para panulis hebat basa Castilian, sampeyan ndeleng aku kepengin banget maca bukune lan ndeleng film kasebut.
    - Gustavo Woltmann

bool (bener)