Ida Vitale menang hadiah Cervantes. 7 geguritan pinunjul

Pujangga Ida Vitale (Uruguay, 1923) wis menang saka Hadiah Cervantes, surat Spanyol sing paling bergengsi, dikirim maneh ing Dina Buku. Suwene taun suwene penghargaan kasebut nyebrang samodra lan diwenehake karo penulis kanthi karir sing dawa banget. Aku njupuk 6 geguritane paling misuwur.

Ida Vitale

Lair ing Montevideo, Ida Vitale yaiku pujangga, penerjemah, esai lan kritikus sastra, lan minangka bagean saka telpon Generasi 45, ing ngendi panulis kayata Mario Benedetti, Juan Carlos Onetti o Gagasan Vilariño. Geguritane ngemot tembung sifat intelektual, nanging uga populer, saka universal lan uga pribadi, lan liya-liyane transparent kaya jerone.

Dheweke wis nampa sawetara penghargaan liyane kayata Penghargaan Octavio Paz, sing Penghargaan Alfonso Reyes, sing Penghargaan Reina Sofía utawa ing Federico García Lorca Hadiah Puisi Internasional. Cervantes tanpa mangu-mangu yen bakal rampung sajrone pirang-pirang taun lan karir. Saiki dheweke manggon ing Amerika Serikat.

Ing antarane karyane, judhul Cahya saka memori ikiImpen tetep, Ing kana mabur bunglon, taman imajinasi o Nyuda tanpa wates.

7 geguritan

Kanggo mudhun menyang bumi

Sampeyan nganggo boots udan,
mripat udan
lan pesimis bisa udan es,
nampa tuwung esuk sing sumunar,
lendhut ngiro-iro,
kadhemen ing kulit kapur,
ngrancang rencana sing nalisir,
apostrophe lan dismay,
nganggep purr sajak
papan perlindungan ing kasur, kaya kucing.
Nanging nyerah sethithik
Ayo mudhun, lan ketik lapangan radar pati,
Kaya saben dina,
lumrahe, tautologis.

Tembung kasebut

Tembung ngarep,
apik tenan,
janji sing bisa makna,
anggun,
udara,
nesu,
ariadnes

Kesalahan singkat
nggawe dekoratif.
Akurasi sing ora bisa diterangake
mbusak kita.

Reunion

Sawise ana alas tembung
udan ambush tembung,
sing rame utawa ora diucapake
konvensi tembung,
lumut sing enak dibisikake,
gemuruh samar, lisan pelangi
bisa uga oh sithik sithik pendapat,
ana pro lan kontra,
ya lan ora,
wit pirang-pirang
kanthi swara ing saben godhonge.

Bakal ora ana maneh, bakal diarani,
kasepen.

Jagad iki

Aku mung nampa jagad sing padhang iki
bener, fickle, mine.
Aku mung ngunggahake labirin langgeng
lan lampu sing aman, sanajan didhelikake.
Tangi utawa ing antarane impen,
lantai dhasar kuburane
lan sabar sampeyan kanggo kula
kang ngrembaka.
Nduwe lingkaran budheg,
limbo mbok menawi,
ngendi aku ngenteni kanthi wuta
udan, geni
tanpa rante.
Kadhangkala cahyane ganti
iku neraka;
kadang arang
swarga.
Ana wong bisa uga
setengah mbukak lawang,
Kanggo ndeleng ngluwihi
janji, suksesi.
Aku mung urip ing dheweke,
Muga-muga saka dheweke,
lan ana cukup gumun.
Aku ing,
Aku tetep,
reborn.

Kewajiban saben dinane

Elingi roti,
aja lali lilin peteng iku
sing sampeyan kudu lay ing alas,
utawa kayu manis sing dihias,
ora ana bumbu liyane sing dibutuhake.
Mbukak, mbenerake, layar,
mriksa saben ritus domestik.
Ditampa uyah, kanggo madu,
kanggo glepung, kanggo anggur sing ora ana guna,
langkah ing kepenginan meneng tanpa ado luwih,
jeritan awakmu sing kobong.
Liwati jarum utas sing padha iki,
sore sawise sore,
antarane kain siji lan liyane,
ngimpi sing pait,
bagean langit pecah.
Lan sing mesthi ana ing tangan bal
rambute tanpa wates
kaya gantine labirin liyane.

Nanging aja mikir
ojo nyoba,
nenun.

Ora ana gunane kanggo ngelingi,
golek sih ing antarane mitos.
Ariadna sampeyan tanpa ngluwari
lan tanpa konstelasi kanggo makutha sampeyan.

Dadi dhewekan

Dadi wong sing apes,
wong bejo ing pinggir awake dhewe.
Apa kurang? Apa maneh sing nandhang sangsara?
Apa sing sampeyan takon, mung mambu lan mawar,
mung tutul alus, warna lan jambon,
tanpa eri sing angel?

Ing Quevedo

Siji dina
dheweke munggah saka cagak menyang khatulistiwa
arep mudhun
saka wulu swarga
menyang palung getih ing endi tiba
akun sing paling akurat

amarga tetep ndhudhuk ing Quevedo
kerub gething sing landhep
Roh Luciferian
nyaman ing papat wong pungkasan
paukuman pati neraka kamulyan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.