Ibune Frankenstein

Kutipan saka panulis Almudena Grandes.

Kutipan saka panulis Almudena Grandes.

Ibune Frankenstein minangka novel sejarah sing dijabarake dening Almudena Grandes lan minangka cicilan kaping lima saka seri kasebut Episod Perang Pungkasan. Judhul iki nuduhake narasi ing Spanyol sawise perang. Kajaba iku, tema buku kasebut nuduhake bagean saka akibat kejiwaan sing disebabake dening Perang Sipil lan rezim Franco.

Kanggo iki, panulis menehi atusan karakter - sawetara fiktif, lan liyane nyata - ing tengah-tengah kahanan sejarah nalika semana. Ing kana, plot dikembangake sajrone taun-taun pungkasan umur Aurora Rodríguez Carballeira, sing katon ana ing suaka. Kajaba iku, buku kasebut nyedhiyakake pengalaman sing dipercaya kanggo wanita Spanyol iki sing dadi kondhang ing taun 30 amarga merjaya putrine.

Sobre el autor

Almudena Grandes Hernández lair ing Madrid tanggal 7 Mei 1960. Dheweke ngrampungake studi profesional ing Universitas Complutense Madrid, ing kana dheweke lulusan Geografi lan Sejarah. Pakaryan pertama yaiku ing omah penerbitan; Ing kana tugas utamane yaiku nulis cathetan sikil foto ing buku teks. Pakaryan iki mbantu dheweke dadi akrab karo nulis.

Lomba sastra

Buku pertamane, Umure Lulu (1989), sukses banget: diterjemahake luwih saka 20 basa, pemenang Penghargaan La Vertical XI La Sonrisa lan diadaptasi ing bioskop. Wiwit kuwi, panulis nggawe pirang-pirang novel sing entuk nomer editorial sing apik ditambah pujian kritis. Nyatane, sing kasebut ing ngisor iki uga digawa menyang bioskop:

  • Malena minangka jeneng tango (1994)
  • Atlas Geografi Manungsa (1998)
  • ing angel airs (2002)

Episod de siji perang telas

Ing 2010, Eyang kakung umum Agnes lan kabungahan, cicilan pertama saka seri kasebut Episod perang sing ora ana enteke. Kanthi buku iki, panulis menang Bebungah Novel Elena Poniatowska Ibero-Amerika (2011), kalebu penghargaan liyane. Nganti saiki ana limang karya sing dadi saga; kaping papat: Pasien Dr. García, nampa Penghargaan Narasi Nasional 2018.

Ibune Frankenstein

Konteks karya

Grandes crita karo Aurora Rodríguez Carballeira sawise maca Naskah sing ditemokake ing Ciempozuelos (1989), dening Guillermo Rendueles. Kepincut karo karakter iki, ing Panulis Madrid terus diselidiki supaya dokumen kanthi rinci babagan kasus kasebut. Amarga alasan kasebut, sajrone plot kasebut ditampilake sawetara prastawa nyata, sing menehi pengaruh luwih gedhe.

Pangembangan kasebut ndadekake para pamaca maca ing Suaka Ciempozuelos (cedhak Madrid), ing taun 1950an. Teks kasebut nyakup 560 kaca sing diiseni sejarah sing njlentrehake babagan asile saka akeh konflik bersenjata. Kanthi cara iki, plot ditampilake udakara 3 karakter: Aurora, María lan Jerman, sing ngganti wong kapisan ing narasi kasebut.

Sinopsis

Pendekatan awal

Ing 1954, psikiater Jerman Velásquez bali menyang Spanyol kanggo kerja ing suaka wanita ing Ciempozuelos, sawise urip 15 taun ing Swiss. Amarga aplikasi pangobatan anyar karo chlorpromazine - neuroleptik sing digunakake kanggo nyuda efek skizofrenia - mula dikritik ing pusat psikiatrik. Nanging, asile bakal kaget kabeh.

German dheweke enggal nemokake manawa salah sawijining pasien yaiku Aurora Rodríguez Carballeira, wanita sing nuwuhake rasa penasaran wiwit cilik. Nalika isih cilik, dheweke kelingan ngrungokake pengakuane marang bapake - Dr. Velásquez - babagan dheweke. rajapati putrine. Mangkono, psikiater mlebu ing kasus kasebut kanggo nemokake perawatan sing paling apik lan nyoba supaya dina pungkasane luwih apik.

Sing sabar

Aurora Rodríguez Carballeira minangka wanita sing sepi banget, mung dikunjungi María Castejón, perawat sing wis nate urip ing kana (dheweke yaiku cucu kebon). María rumangsa apresiasi banget marang Aurora, amarga aku mulang dheweke maca lan nulis. Kajaba iku, saben dina dheweke seneng nglampahi wektu ing kamar, ing endi dheweke kepengin maca kanggo dheweke, amarga Rodríguez dadi wuta.

Penyakit iki

Aurora Dheweke duwe profil wanita sing cerdas banget, bek eugenik lan hak-hak wanita. Dheweke nandhang penyakit sing nyebabake halusinasi, maniasaya penganiayaan lan khayalan keagungan. Crita kasebut nyritakake sajrone rong taun kepungkur, sawise dikunjara luwih saka rong dekade amarga tindak pidana tumrap putrine, sing ora nate disesali.

Tekad nggawe "wanita sampurna ing mangsa ngarep", Aurora arep duwe anak wadon lan ngunggahake cita-cita utama. Wanita kasebut ngarani bocah wadon kasebut: Hildegart Rodríguez Carballeira - kanggo dheweke, iki proyek ilmiah. Ing kritéria kasebut, ngunggahake bocah sing ora sopan, kanthi prinsip sukses tenan. Nanging, kepinginan wanita enom kanggo kebebasan lan pengin adoh saka ibune un pungkasan tragis.

Wanita enom sing luar biasa

Hildegart Dheweke pancen cerdas, mung 3 taun dheweke wis ngerti maca lan nulis. Yaiku pengacara paling enom lulus ing Spanyol, nalika sinau loro karir tambahan: Kedokteran lan Filsafat lan Huruf. Kajaba iku, dheweke dadi aktivis politik nalika isih cilik, mula dheweke duwe masa depan sing janjeni banget ... Dipun putus kapan dheweke dipateni karo ibune, umure mung 18 taun.

Ciempozuelos Asylum

En Ibune Frankenstein, panganggit ngupayakake nggambarake kasunyatane para wanita nalika semana. Amarga iku, Grandes nggunakake sanatorium mental Ciempozuelos kanggo wanita minangka setting. Amarga suaka iki ora mung ditujokake kanggo wanita sing duwe masalah mental, uga ana wanita sing dipenjara amarga kepengin mandhiri utawa nglakoni seksualitas kanthi bebas.

Crita katresnan sing mokal

Nalika tekan Ciempozuelos, Wong Jerman kepincut karo María, wanita enom sing ditindhes lan frustasi. Dheweke, kanggo dheweke, nolak dheweke, sing teka-teki Jerman, sing kudu nemokake sebabe dheweke sepi lan misterius. Katresnan sing dilarang amarga kahanan negara sing standar dobel mrentah, kebak aturan lan ketidakadilan sing ora logis ing endi wae.

Karakter nyata

Narasi kasebut kalebu sawetara karakter sejatine ing jaman kasebut, kayata, kayata, Antonio Vallejo Nájera lan Juan José López Ibor. Antonio minangka direktur Ciempozuelos, wong sing percaya karo eugenik lan sing percaya manawa kabeh Marxis kudu diilangi. Kanthi mangkono, dheweke mromosikake wong diwasa kanthi ideologi kasebut lan ngeterake anak-anake menyang kulawarga Gerakan Nasional.

Ing sisih liyane, López Ibor - sanajan ora kekancan karo Vallejo - setuju karo penganiayaan sing diarani "abang" lan homoseksual. Iki minangka psikiater ing jaman Franco, sing praktek sesi elektro lan lootomi. Prosedur kasebut mung ditrapake kanggo pria, amarga wanita ora bisa duwe kamardikan seksual.

Anggota liyane saka crita kasebut

Ing alur katon tokoh sekunder (fiksi) sing mbantu nglengkapi crita. Antarane, Rama Armenteros lan biarawati Belén lan Anselma, sing makili entitas agama ing papan asylum. Kajaba iku, Eduardo Méndez, psikiater homoseksual, sing dadi korban nalika isih enom nindakake praktik López Ibor lan dadi kanca apik kanggo Jerman lan María.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Sergio Ribeiro Pontet ngandika

    Melena minangka jeneng tango (1994), iku salah. Judhul asli nyebutake "Malena" lan dudu Melena. Salajengipun, judhul tango sing dimaksud persis », Malena; lan dudu Melena.