Hood Riding Red Little ing Manhattan

Hood Riding Red Little ing Manhattan.

Hood Riding Red Little ing Manhattan.

Hood Riding Red Little ing Manhattan (1990) minangka novel pemuda sing hebat digawe dening Carmen Martín Gaite. Minangka dongeng modern. Eksplorasi diatribe abadi ing antarane impen lan kasunyatan. Judhul iki asring dianggep minangka "karya suntingan" ing pustaka ekstensif penulis Salamanca. Nanging, sukses banget ing penerbitan (iku buku sing paling laris ing Spanyol ing taun 1991).

Ya, "minor", ora duwe iota. Mung wong sing wani ngetrapake salah sawijining crita universal sing paling dingerteni manungsa. Crita kanthi tradisi tradhisional pirang-pirang abad kepungkur, mula, thanks - utamane - kanggo Charles Perrault lan Brothers Grimm, tetep valid lan ora bisa dibuwang. Karya panulis duwe pengaruh kaya ing taun 2016 ing Penghargaan Carmen Martín Gaite Naratif.

Carmen Martín Gaite: panganggit

Lair ing Salamanca ing taun 1925, dheweke dadi salah sawijining panulis sing paling akeh pengaruh saka Spanyol ing abad kaping-XNUMX. Uga dadi simbol wanita progresif. Mula, ing antarane pirang-pirang upeti sing ditampa kanthi nyata yaiku Progressive Women Award ing edhisi kaping pisanan, dianakake ing taun 1990.

Nalika dadi pelopor iku mupangat lan "papan"

Sajrone taun 1970-an, 1980-an, lan 1990-an, Gaite pisanan dikenal minangka wanita (bias sing ora biasa, amarga mentalitas jaman semana). Luwih-luwih, nalika taun 1978 dadi sing pertama dianugerahi Hadiah Sastra Nasional Spanyol kanggo novel kasebut Ruangan mburi.

Sing "aneh" sejatine yaiku ing wektu iki - nganti abad kaping XNUMX - kasunyatan (dadi wanita) isih digunakake minangka nilai diferensial. Sing jelas tegese minangka konotasi, paling ora adil lan bias, amarga karya Carmen Martín Gaite akeh lan beda-beda.

Carmen Martin Gaite.

Carmen Martin Gaite.

Wayahe nulis

Dheweke sinau Filsafat lan Huruf ing Universitas Salamanca. Ing kana dheweke entuk gelar Filsafat Romance. Sanajan novel pertamane, Spa, diterbitake ing taun 1955, Martín Gaite ngakoni pirang-pirang kesempatan dadi panulis prekara. Wiwit umur wolung taun, dheweke wiwit nemokake panggawean lan nulis sawetara crita. Uripe mesthi ana gandhengane karo jagad surat.

Nanging ora mung narasi sing ditampilake ing resume. Dheweke nulis rong sandiwara: Tongkat garing (rampung ing taun 1957, dirilis taun 1987) lan Adhik cilik (rampung ing taun 1959, dirilis taun 1999). Kajaba iku, dheweke misuwur minangka esai. Kasunyatane, kerjane Kagunaan jaman Amal Spanyol wiwit jaman perang, nggawe dheweke entuk Anugrama Essay Award ing taun 1987.

Kagiyatan sastra liyane

Panulis Spanyol uga nyedhiyakake wektu kanggo kritik sastra lan terjemahan teks dening panganggit kayata Gustave Flaubert lan Rainer Maria Rilke. Kajaba iku, dheweke kerja sama ing pangembangan skrip audiovisual kanggo Televisión Española: Santo Teresa Yesus (1982) lan Celia (1989). Sing terakhir adhedhasar crita Elena Fortún. Carmen Martín Gaite tilar donya ing taun 2000, korban kanker.

Lan Little Red Riding Hood tindak menyang New York

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Hood Riding Red Little ing Manhattan

Pisanan, Sampeyan ora bisa nglirwakake kahanan ing ngisor iki: crita Little Red Riding Hood minangka properti kolektif kanggo kabeh wong sing nate krungu utawa maca. Mula, nuduhake conto karya sing digawe saka "memori bareng".

Kapindho, Karya Martín Gaite ora ngetrapake garis khas crita "klasik" Little Red Riding Hood. Owahane ora mung "kosmetik". Uga ora winates nggambar New York minangka alas sing kebak bebaya modern, kebak "kewan" alam bébas lan duwe niyat ala banget.

Argumentasi

Hood Riding Red Little ing Manhattan iku nangis kebebasan. Petualangan protagonis kasebut kedadeyan ing terowongan subway, mlebu ing jagad sing dianggep dheweke ngerti. Kasunyatane, iku telusuran internal sing jero, ngluwihi lelungan "lemah". Piyambak, lolos saka wong tuwane, dheweke pungkasane nggoleki dheweke dhewe kanggo nemokake lan ngupayakake kekarepan utamane.

Jagad biasa?

Hood nunggang abang cilik iki kudu ngadhepi alam semesta, sing mesthi dadi wong jahat, jenenge Woolf, ora bisa absen. Antagonis kabeh ala, egois lan rakus. Kanthi cara sing padha, komplemen sing sampurna kanggo dongeng kontemporer sing kebak tokoh Manichean katon: dhuwit.

Nanging Sara - bocah wadon sing nganggo hood saka Brooklyn, sing kepengin banget menyang Manhattan - ora mung kudu ngadhepi para pecandu "ala". Dheweke nganiaya para penganiayaan kanggo nggambarake tumindak dhewe lan tujuane anane. Banjur, soal kebebasan sejatine ora bisa dilalekake; saben wong kudu tanggung jawab marang keputusan, apa bener utawa ora.

Fantasi lan verisimilitude

Carmen Martín Gaite ngatur karya kasebut - kajaba negesake maneh jenenge "super sales" penulis ing basa Spanyol - kanggo ngratifikasi kriteria sastrane. Panulis Spanyol mbela kompatibilitas kredibilitas lan fantasi ing teks sing padha. Khusus, dheweke ujar "manawa crita sing bisa dipercaya ora ateges realistis, uga ora kudu dipercaya."

Kutipan saka Carmen Martín Gaite.

Kutipan saka Carmen Martín Gaite.

Bocah-bocah wadon sing mlaku ing lurung-lurung ing New York pancen ora ana gandhengane. Nanging, crita kasebut bisa digunakake tanpa menehi kesempatan kanggo sing maca kepengin ngerti apa sejatine ora bisa. Mula, petualangan saka Little Red Riding Hood iki minangka crita modern sing paling nyata. Ora adoh saka dunungan fantasi sing diterangake ing alas peteng yen bocah-bocah wadon naif pertama kudu nyebrang kanggo ngadhepi serigala ala sing gedhe.

Tanpa kompleks sadurunge kritik

Martín Gaite pancen akeh lan sukses kanggo kritik literatur. Mesthi iki mbantu dheweke ndeleng karya para penulis (mula, tanpa kutipan utawa miring) tanpa ana kompleks. Amarga, yen ana tokoh sing mesthi dideleng kanthi curiga - sanajan kanthi cara nyepelekake - ing seni kasebut umume, para kritikus kasebut. Bener utawa salah, dheweke asring ditandhani frustasi.

Malah pangritik uga dianggep ora bisa diwarisake karya sing pantes dipikirake. Nanging wanita Salamanca ngarep-arep review para profesional kasebut. Kanthi cara sing padha, dheweke kepengin banget ngerti resepsi gaweyane ing masarakat umum. Mula, dheweke bisa nemokake aspek-aspek crita sing ora bisa dilalekake sajrone nulis.

Pangertosan saka karya

Sanajan sukses komersial sing ora diragukan, pendapat umum ing sekitar Little Red Riding Hood ing Manhattan mesthi beda-beda. Sawetara pamiarsa nemokake petualangan sing nyenengake. Kanggo wong liya, hood nunggang abang cilik sing polos ing "kutha sing ora turu", bareng karo eyange lan serigala ala gedhe, mung nuduhake alesan kanggo eksplorasi diri.

Saliyane, ana wong sing seneng crita kasebut tanpa takon akeh babagan bocah wadon saka Brooklyn sing mlaku liwat Manhattan. Dheweke uga ora peduli banget yen Little Red Riding Hood duwe wektu kanggo ngubengi Central Park tanpa nemoni monster ala. Paling ora "secara harfiah."

Hood Riding Red Little ing Manhattan: Bagian masarakat sing kuciwa?

Nanging ana klompok katelu sing ora nemokake apa sing dikarepake: dongeng abad pertengahan klasik nanging ana ing New York. Apa ana sing salah karo iki? Nyatane, panjelasan kasebut ora wajib. Ora ana wangsulan sing bulat. Mesthi wae Carmen Martín Gaite ora setuju karo ide kasebut. Amarga sing dadi petualangan maca (lan seni umume).

Genre fantasi didhasarake nemokake jagad anyar - utawa kadhang lawas - tanpa nduwe konsep prasangka sadurunge napsirake informasi. Kaya Sara, "Hood Riding Red Little Manhattan." Kepiye wae, gaweyane Martín Gaite minangka undhangan kanggo takon apa sing dadi hak bebas lan apa sejatine ana.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.