Goethe. Kelingan bapak Romantisisme Jerman

Potret Goethe, dening Johann Heinrich Wilhelm Tischbein.

Johann Wolfgang von Goethe ndeleng cahya pisanane 28 August 1749. Sing nimbang bapak Romantisisme Jerman Dheweke kalebu pria sing cerdas lan serbaguna. Pujangga, novelis, penulis sandiwara lan ilmuwan, panulis, pemikir, komposer lan seniman sing akeh pengaruhe kanggo generasi sabanjure lan kabeh papan. Dina iki aku ngrayakake acara penting mengeti 4 geguritane lan 20 frase.

Goethe

Johann Wolfgang von Goethe mesthine minangka salah sawijining penyair, penulis drama lan novelis paling misuwur lan misuwur ing Jerman lan perwakilan maksimum gerakan romantis. Pakaryane nyentuh genre kayata puisi lirik, novel utawa drama. Dheweke uga ngasilake produksi ilmiah ing topik kayata botani utawa sing téori warna. Lan pengaruhe ing kabeh bidang pamikiran, sastra lan seni umume.

Antarane karyane sing paling penting lan misuwur ing saindenging jagad iki pancen drama kasebut Kaendahan, sumber inspirasi lan obyek sing paling apik lan macem-macem versi. Lan novel sing paling representatif yaiku Kesalahan Enom WertherWilhelm Meister. Ing puisi, kang Prometeo lan uga Hermann lan Dorotea utawa sing Elegies Romawi.

Jeneng mburi menehi jeneng kanggo Institut Goethe, lembaga sing tanggung jawab nyebar budaya lan basa Jerman ing saindenging jagad. Iki yaiku 4 geguritane luwih cekak kanggo ngelingi lan 20 ukara luwih akeh

4 geguritan

Wengi sing endah

Aku kudu ninggalake gubug
ing ngendi uripku sing dak tresnani,
lan kanthi langkah-langkah siluman
Aku ngumbara ing wana gersang;
rembulan sumunar ing godhong-godhongan,
nyengkuyung angin sing lembut,
lan Birch, swinging,
wangi munggah kanggo dheweke.

Kepiye kepenak banget
saka wengi musim panas sing apik!
Enake rasane ing kene
apa sing ngiseni kita kanthi bungah!
Kerja keras ngomong! ...
Nanging aku bakal menehi
Aku sewu wengi kaya ngene
kanggo siji karo kancaku.

***

Suruping urip

Ing puncak
ana tentrem,
ing pucuk kayu
sampeyan lagi wae bisa
ngerteni napas,
manuk cilik wis padha meneng ing alas.
Enteni enggal
sampeyan uga bakal ngaso.

***

Katresnan tanpa ngaso

Liwat udan, liwat salju,
Liwat prahara aku lunga!
Antarane guwa sing apik,
Ing ombak berkabut aku lunga,
Terus maju, tansah!
Tentrem, ngaso, wis mabur.

Cepet liwat kasusahan
Aku pengin dipateni
Sing kabeh kesederhanaan
Berkelanjutan ing urip
Dadi kecanduan kangen,
Ing endi ati ngrasa ati,
Kayane kobong loro
Katon yen dheweke sakloron krasa.

Kepiye carane bisa mabur?
Ora ana gunane kabeh konfrontasi!
Makutha urip sing padhang,
Kabegjan rame ...
Katresnan, sampeyan iki!

***

Pamit

Ayo kula pamit karo mripat,
wiwit ngomong nolak lambeku!
Pamit iku prekara serius
malah kanggo wong lanang, kaya aku, nesu!

Sedhih ing sadhuwure nggawe kita padha
bukti katresnan sing paling manis lan paling alus;
kadhemen aku kepengin ngambung lambemu
ngeculke tanganmu, ayo tambang.

Elus-elus, ing wektu liya
sneaky lan mabur, aku seneng!
Iku kaya violet precocious,
sing diwiwiti ing kebon ing wulan Maret.

Aku ora bakal ngethok kembang mawar wangi maneh
kanggo makutha dahi sampeyan.
Prancis, musim semi nanging tiba
kanggo kula, sayangé, bakal mesthi.

20 ukara

  1. Rasa ora seneng maksimum, kaya kebahagiaan maksimal, ngowahi tampilan kabeh perkara.
  2. Manungsa mesthi percaya yen awake dhewe luwih gedhe tinimbang awake dhewe, lan nganggep awake luwih murah tinimbang sing dianggep patut.
  3. Mikir luwih menarik tinimbang ngerti, nanging kurang narik kawigaten tinimbang dipikir.
  4. Pancen entuk, nanging luwih becik dijaga.
  5. Mikir gampang, tumindak angel, lan tumindak sampeyan minangka perkara paling angel ing jagad iki.
  6. Tuladha mulya nggawe tumindak angel gampang.
  7. Kita dibentuk karo apa sing disenengi.
  8. Dendam paling kejem yaiku penghinaan kanggo kabeh dendam
  9. Ora ana sing ngerti apa sing ditindakake nalika tumindak kanthi bener, nanging sing salah mesthi ngerti.
  10. Manungsa digawe saka kapercayane. Kaya sing diyakini, mula sejatine.
  11. Katresnan iku sawijining bab sing becik; krama, bab sing nyata; kebingungan sing nyata karo sing becik ora bakal diukum.
  12. Sapa wae sing tumindak becik tanpa pamrih, mesthi dibayar kanthi riba.
  13. Sampeyan ora bisa ngerti, sampeyan ora bisa duwe.
  14. Ora ana barang sing penting ing jagad iki. Kabeh gumantung karo sudut pandang.
  15. Karakter dibentuk ing ombak badai ing jagad iki.
  16. Pikirane manungsa ora winates ing wates apa wae.
  17. Kita kabeh pancen winates mula mesthi percaya yen bener.
  18. Dosa nulis sejarah, apik meneng.
  19. Wong sing paling seneng ing jagad iki yaiku wong sing ngerti carane ngakoni kaluwihan saka wong liya lan bisa seneng karo kabecikan wong liya kaya duweke dhewe.
  20. Buku tartamtu kayane wis ditulis kanggo ora sinau, nanging supaya ngerti apa sing dingerteni penulis.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.