Gertrudis Gómez de Avellaneda. Sonnet sing dipilih

Gertrudis Gomez de Avellaneda lair ing Camaguey, Kuba, kaya dina iki ing taun 1814. Nalika umur 22 taun, dheweke teka ing Eropa karo kulawargane ing papan dununge Francia. Mengko dheweke teka menyang España, ing ngendi dheweke wiwit nerbitake nganggo jeneng samaran La Peregrina. Ing Madrid, dheweke nerbitake bukune sing pertama, Puisi, lan dheweke ngalami urip sing sibuk banget. Liyane karya padha The Baroness de Joux, Sumbangan Sétan o Aura putih. Ing memori dheweke yaiku a pilihan sonnet pinilih

Gertrudis Gómez de Avellaneda - Sonnets

Ing ngemis

Mutiara Segara! Star of the West!
Kuba sing Apik! Langit padhangmu
wengi nutupi kudhung buram,
kepiye rasa lara nutupi bathuk sedhihku.

Aku lunga!… Wong sing rajin,
kanggo nyuwek aku saka lemah asale
layar layangan, lan siyap tangi
breeze teka saka wilayah sing kobong.

Pamit, tanah air sing bahagia, Eden sing dikasihi!
Ing endi wae nasib sing nesu nuwuhake aku,
jenengmu sing manis bakal dakpuji!

Pamit! ... Lilin turgid wis sumunar ...
jangkar munggah ... kapal, goyang,
ombak cekak lan meneng mabur.

Kanggo lintang

Meneng mrentah: mencorong kekarone
Lampu damai, lintang murni,
Lampu wengi sing nyenengake,
Sampeyan nyulam jubah tangisane karo emas.

Seneng turu, nanging rusak dak deleng,
Lan keluhanku ngilangi kasepen,
Bali gema, bareng karo dheweke,
Manungsa wengi kidung rumekso serem.

Bintang sing padhang sederhana lan murni
Saka segara nduplikasi pangilon biru!
Yen sampeyan dipindhah dening pait

Amarga lara parah sing dak sambat,
Kepiye padhang wengi sing peteng
Sampeyan ora duwe bilai! dudu bayangan pucet?

Ing srengenge ing dina Desember

Iku mrentah ing swarga. Sun, mrentah, lan semangat
karo nyawa sampeyan aku ngobong dada sing kesel!
tanpa cahya, tanpa verve, kompres, sempit,
sinar ngarepake geni sing kobong.

Amarga pengaruh sampeyan, suket bisa tuwuh;
es tiba ing sumunar sampeyan mbatalake:
Metu saka mangsa kaku,
raja bal, sun: swaraku nyeluk sampeyan!

Saka kebon seneng ing bokor
nampa bandha saka sinar sampeyan,
rejeki nggawa aku lunga ing salawas-lawase:

ing langit liyane, aku nangis,
ing endi kabut saya akeh ...
Ayo mecah, sun, aku njaluk tulung!

Kepinginan kanggo males

Saka angin topan roh sing kuat,
ora sopan kaya kasusahan sing nggegirisi aku!
Ayo, kanthi rasa senenge nesu!
Ayo karo napas sampeyan supaya pikiran saya rame!

Ayo bledheg lan bledosan,
nalika -sing kaya godhong garing utawa kembang layu-
jotosan sampeyan sing kuwat ing endhas ek.
rusak lan pecah menyang ombak sing gumuruh!

Saka nyawa sing njaluk lan ngancani sampeyan,
meri kekuwatan sing ngrusak,
mbuwang kebingungan aneh.

Ayo ... kanggo pain sing edan mangan dheweke
nuwuhake nesu sampeyan sing kuat,
lan tangis garing sing nangis pengecut!

Nyiksa katresnan

Seneng sing ana ing sandinge desahan kanggo sampeyan,
Sapa sing ngrungokake gema swarane sampeyan,
sapa sing muji guyu
lan ambumu sing lembut ambegan ambegan!

Ventura banget, kepiye dheweke meri banget
kerub sing manggon ing empyrean,
kasusahan jiwa, ati mangan,
lan aksen kikuk, nalika nyebutake, kadaluwarsa.

Sadurunge mripatku jagad ilang
lan liwat pembuluh vena saya bunder
Aku ngrasakake geni katresnan sing jero.

Tremious, aku pengin nolak sampeyan muspra.
Aku mbanjiri pipi karo nangis sing gedhe banget.
Delirium, bungah, aku mberkahi sampeyan lan aku mati!

Kula ala

Kanthi kuwatir kuwatir kanca sampeyan golek
tebak piala sing nyiksa aku;
Ora ana gunane, kancaku, pindhah, dheweke nyoba
nyuarakake swaraku marang lelembutmu.

Ngidam, gila bisa dingerteni
karo katresnan sing menehi geni ...
Muga-muga lara, nesu sing paling kasar,
napas liwat lambe sing nesu ...

Luwih saka ngucapake rasa ora nyaman sacara jero,
ora nemu swara, pikiranku, medium,
lan nalika nyelidiki asale, aku bingung:

nanging ala banget, tanpa tamba,
sing nggawe urip sengit, jagad sengit,
sing gawe garing ati ... Oalah, bosen!


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)