Generasi 98

Azorin

Mesthi sampeyan wis kelingan wiwit umurmu ing sekolah lan / utawa sekolah menengah sinau Generasi 98 ing kelas Bahasa lan Sastra. Mungkin sampeyan uga bisa, saiki yen wis duwe anak, sampeyan kudu sinau maneh karo dheweke supaya dheweke bisa sinau. Yen mangkono, sampeyan bakal teka ing papan sing bener amarga bakal dakcritakake.

Lan yen ora, mesthi elinga bagean sejarah Spanyol, khusus bagean sastra, amarga penulis yaiku bagean saka Generasi 98 sing penting banget ing jamane lan duwe pengaruh, ora mung ing Spanyol , nanging ing pirang-pirang wilayah liyane ing jagad iki. Tetep lan ngerti luwih akeh babagan dheweke.

Kepiye Generasi '98 muncul

Generasi '98 sejatine minangka jeneng klompok panulis sing teka bebarengan kanthi tujuan ngadhepi kahanan sing dialami kabeh, ditandai karo krisis moral, sosial, politik lan ekonomi. Ing Spanyol, asile kapitunan Kuba, Puerto Rico lan Filipina.

Kita ngomong kanthi khusus ing taun 1898, Ing wektu nalika, amarga surut kekaisaran Spanyol lan mlebu perjanjian sing ilang koloni Spanyol-Amerika, masarakat terjun dadi swasana sing ora tenang lan nesu, sing akeh disalurkan lan dipamerake dening para penulis ing karya dhewe-dhewe. .

Wiwitane, klompok kasebut mung digawe dening telung penulis: Pío Baroja, Azorín lan Ramiro de Maeztu, dikenal kanthi jeneng "Tiga", julukan sing ditandatangani karo artikel sing diterbitake ing media nalika semana. Nanging sithik mbaka sithik nambah jumlah, nambah akeh panulis, nganti luwih saka 20 kapribadian saka literatur nalika semana: Ángel Ganivet, Miguel de Unamuno, Enrique de Mesa, Antonio lan Manuel Machado, Ricardo Baroja, Ramón María del Valle - Inclán, Gabriel y Galán, Manuel Gómez Moreno, Miguel Asín Palacios, Francisco Villaespesa, Ramón Menéndez Pidal, Jacinto Benavente, Carlos Arniches, Joaquín lan Serafín Álvarez Quintero.

Karakteristik Generasi '98

Penulis kasebut, nesu karo kedadeyan kasebut, miwiti "kampanye" protes sosial sing ditondoi dening sawetara kahanan sing ngatur tulisane. Iki yaiku:

Flaunt Spanyol

Mbela dheweke lan ngucapake rasa tresna marang dheweke. Mula, kanggo dheweke "tanah air" lan intine negara iku penting. Kanggo wong-wong mau, kebutuhan kanggo regenerasi, ora mung sosial, politik, nanging uga seni minangka prioritas.

Dheweke nolak borjuis

Ngelingi kelas sosial iki mung siji masyarakat sing ngalah lan gagal iku ora dadi kabecikan umum (lan luwih akeh kanggo Spanyol).

Miguel de Unamuno

Dheweke kritis banget

Babagan kahanan politik lan norma-norma sosial sing ngatur negara kasebut, kadang-kadang nentang dheweke, apamaneh yen norma-norma kasebut bertentangan karo nilai-nilai patriotis utawa tresnane marang Spanyol.

Dheweke nggawe bentuk sastra anyar

Nuruti arahane dhewe, sing uga literatur mbutuhake "pangowahan," yaiku pelopor kanggo nawakake literatur anyar, kayata contone absurdity, cabang téater; utawa novel impresionis.

Kanggo menehi conto, Azorín bisa uga dadi salah sawijining penulis kaping pisanan ing Spanyol sing mutusake karaktere kudu lelungan maneh, yen ora bisa dipikirake.

Sabanjure, dheweke mutusake supaya literatur luwih cedhak karo para pamaca, supaya luwih dingerteni, mula wiwit nggunakake tembung sing sederhana, kanthi basa sing ati-ati nanging kabeh wong ngerti. Lan cendhak; kanthi ukara mung sawetara tembung, dheweke bisa menehi panemu sing akeh utawa nggawe wong mikir apa sing nembe diwaca.

Panulis utama Generasi '98

Kaya sing wis dingerteni sadurunge, Generasi '98 dudu mung telung penulis. Ana akeh liyane lan perlu menehi komentar babagan penulis utama, diwiwiti karo klompok 'Tiga'.

Pio Baroja

Pio Baroja

Baroja, bebarengan karo rong penulis ing ngisor iki, minangka salah sawijining pilar Generasi taun 98. Nalika semana, karyane dipengaruhi dening ciri-ciri gerakan iki, ing kana pesimisme lan rasa ora tenang ana ing karya sastra.

Ing kasus iki, Baroja nggunakake humor lucu lan sarkastik kanggo nyritakake kasunyatane Spanyol, nanging ing wektu sing padha, dheweke nyoba nggawe para nonton bisa tangi lan ngerteni manawa sing paling apik kanggo negara kasebut yaiku regenerasi, ganti dadi sing luwih apik.

Kudu diandharake babagan Pío Baroja manawa dheweke pancen wong sing pesimis lan sungkem. Mungkin sing paling "ngobong" klompok amarga dheweke pancen ora konformis lan salah sawijining klompok pertama sing predisposisi "bisa dingerteni".

Azorin

Ing kasus Azorín, utawa jeneng asline, José Martínez Ruiz, duwe akses menyang publikasi amarga status minangka jurnalis. Amarga alasan iki, nalika ana ing "garis depan" informasi kasebut, dheweke bisa ndeleng masalah sosial lan ekonomi sing kelangan koloni ing Spanyol, lan kepiye pangowahan ing negara kasebut bakal regenerasi lan muncul maneh.

Ing kasus Azorín, dheweke ngelawan Pio Baroja. Ing pangertèn sing dheweke luwih tenang lan ngati-ati, sensitif banget lan bisa uga ngregani rincian sing paling cilik sing sadurunge diluncurake.

Amarga alesan iki, semangat ing Spanyol, kanggo mujur nengen, transient, lan lumaku wektu nggambarake kabeh karyane.

Ramiro de Maeztu ing Generasi '98

Ramiro de Maeztu ing Generasi '98

Maeztu, saliyane dadi panulis, dadi wartawan. Thanks kanggo profesine, dheweke duwe media luwih cedhak lan bisa nerbitake akeh artikel sing ana gandhengane karo pertahanan Homeland (Spanyol) lan nilai-nilai Hispanik, nyoba supaya luwih akeh wong bisa ngenalake negarane.

Sanajan pisanan iku cukup impulsif lan radikal, kanthi lumaku wektu tulisane luwih konservatif, tansah padha-padha, nanging pesen sing luwih nyenengake.

Miguel de Unamuno

Unamuno gabung karo Generasi 98 sakcepete sawise digawe amarga dheweke nuduhake cara mikir sing padha karo panulis liyane lan nggambarake ing karyane, ing endi karakteristik sing padha karo klompok iki katon.

Kanggo Miguel de Unamuno dheweke diakoni minangka "pamimpin" klompok kasebut amarga semangat gelut lan mbrontak sing, sanajan wis tuwa, dheweke ngerti carane tetep utuh. Kanggo dheweke, Spanyol lan urip manungsa minangka perkara sing paling penting ing jagad iki, lan dheweke nyoba mengaruhi sapa wae sing pengin ngrungokake utawa maca.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltmann ngandika

    Babagan Unamuno, dheweke mesthi dadi watak penasaran kanggo aku, aku mesthi kelingan kedadeyan kasebut ing aula utama Universitas Salamanca nalika tentara militer nyerang, lan dheweke ujar manawa dheweke minangka imam agung institusi kasebut, wong sing semangat ngluwihi rasa wedi, dheweke pancen wong sing kudune ditiru.

    - Gustavo Woltman.

bool (bener)