Concha Zardoya. Pengetan kelairane. geguritan

cangkang Zardoya iku sawijining pujangga Chili lair ing Valparaíso lan manggon ing Spanyol lan saiki anyar pengetan kelairane. Iki minangka pilihan geguritan karyane kanggo ngelingi utawa ngerti.

cangkang Zardoya

Saka tuwane Spanyol karo werna ing Cantabria y Navarre, Cangkang dipindhah karo wong-wong mau kanggo España nalika aku umur pitulas. saka Zaragoza padha lunga menyang Barcelona lan padha rampung munggah dumunung ing Madrid, ngendi iku diwiwiti Filsafat lan Huruf. Nanging kursus Ilmu Perpustakaan nggawa dheweke menyang Valencia. Kira-kira wektu iki dheweke gabung karo entitas sing diarani Budaya populer Liwat dheweke ngatur kegiatan budaya lan perpustakaan. Iku uga nalika karir puisi wiwit.

Liwat wektu, Zardoya dheweke uga nulis crita cekak lan naskah film, uga mulang lan nerjemahake. Mengko sinau Filologi Modern lan nampa gelar doktor ing musim Universitas Illinois.

Sawetara karyane yaiku: Domain nangis, Ing ngisor cahya utawa Ati lan wewayangan (Kanthi dheweke menang Penghargaan Puisi Wanita. Karya liyane padha Kanugrahan saka wiji, Altamorutawa Manhattan lan garis lintang liyane.

Puisi

Ngimpi pungkasan

Apa ngimpi sampeyan?
(Poplar emas?)

Kowe ngimpi apa, turu?
(Banyu tanpa dhasar?)

Sapa sing lunga menyang wengi sampeyan?
(Manuk piyambak?)

Apa bumi mbebani sampeyan?
(Ombak? Bungah?)

Utawa sampeyan turu tanpa turu,
tanpa nangis, ing bledug?

Banjur mung

Mung nalika kasepen nuntut sampeyan
yen sampeyan ngomong kanthi intim,
karo kabeh wong, karo awakmu dhewe,
nulis apa dictates.

Urgent, tembung, siji-siji,
bakal thukul ing ukara
kaya kembang utawa musik sing ditresnani
meneng kuwi ora mungkin.

Dialog bakal dadi utawa pratelan,
banjur mung,
sing bakal ngisi roh-roh kanthi kabungahan
utawa lara tanpa jeneng.

Kesenengan sing dianyari ngerti kita
titah manungsa
bisa kanggo pour lenga blonde
wicara perlu.

Alabaster gurun

Gurun Alabaster,

gumuk pasir putih,

wingi bengi padha ngimpi.

Iku lelampahan kutub

tanpa wates…

Blok gedhe ngambang

kaya kapal tanpa tujuan,

adrift, yertos.

Seagulls, boobies - manuk

padha mbengok terus.

Aku ora ngerti yen aku mlaku

amarga salju putih.

Nanging, piyambak, sliding,

Aku teka menyang pusat:

iku sumbu jagad,

misteri beku

Tembung mung tanah kelairanku

Tembung mung tanah kelairanku.
Tembung urip iki sing dakwutahake
biru lan abang, abu-abu, utawa ireng lan putih,

wingi lan dina iki, sesuk, pirang-pirang taun.

Tembung mung tanah kelairanku.
Iki mung roti sing dakpangan saben dina.
Aku ngunyah kerak keras, remah alus,
lilin emas sing ngambung lambe!

Aku pour liwat mripat, liwat sandi pasuryan.
Tangis lair saka jero ati.
Suku kata nyusup kabeh jiwa,
endapan kasepen wedged.

Meh wuda

Meh telanjang,
Ndeleng apa sing daktulis
sadurunge mripatmu?
Titik sing adoh
sing nyawang kowe,
murid sing padhang
sing banjur aku weruh sampeyan
saka kamare kang peteng
supaya aku bisa
dina iki contemplate sampeyan
karo tenderness intim
saka kanak-kanak anyar?
Ora preduli aku ragu:
kowe mesem marang aku Cukup.

Dokumen identitas

Temokake buku sampeyan, dokumen!

Sapa aku, ay, padha nyatakake minangka cédulas
ditandatangani dening hakim, dening walikota.
Kanggo sampeyan padha njawab pitakonan
ana sing takon penasaran.
Dheweke mangsuli tumindak lan impen sampeyan.

Ing alun-alun padha ngenteni kanthi meneng.
Ing pojok sepi lan ing sepur.
Ing meja sepi sing ngawula sampeyan,
ing ngendi sampeyan mangan roti lan uga maca.
Kaca-kaca sing ora diterbitaké ngandika kanggo sampeyan.

Lan iku dudu ganjaran utawa sedekah
sing kanggo lali sampeyan ninggalake kanggo wong,
kanggo makhluk sepi sing nggoleki
kertas kuning, indelible
tulisan, pratelan lawas banget.

Apa luwih becik diobong
banjur uncalan awu marang wong-wong mau
lan ora ngelingi jenengmu,
saka apa sampeyan ing ayat lan urip?
Pasrahna marang angin lan buyar?

Ora ana kedadeyan kaya iki ... Prasasti sampeyan,
diukir nganggo tinta ing sawetara garis,
ora bakal tahan utawa bakal dadi bledug
saka woodworms voracious lan Wektu.
Identitas sampeyan dibuang utawa disalahake.

Tandha-tandha jiwamu katulis
ing saben ayat sampeyan ... saben kaca
tanda tangan sampeyan wis ditandatangani ...
Masa depan sedulur saiki ngenteni
swara sing padha durung krungu.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)