Carmen Conde: geguritan

Geguritan dening Carmen Conde.

Carmen Conde: puisi - Pensamientoscelebres.com.

Nyelehake "Carmen Conde poemas" ing mesin telusuran web kanggo nemokake alam semesta kanthi huruf. Penyair iki tanggal 28 Januari 1978, dheweke dadi wanita pertama sing mlebu RAE sajrone - saiki - 173 taun lembaga kasebut ana. Induksi kasebut ora ana kontroversi amarga dheweke lan bojone gegandhengan karo Falangis rezim Francisco Franco. Nanging cukup bias menilai para akademisi mung kanggo afiliasi politik. Kajaba iku, dheweke diakoni minangka salah sawijining kepribadian sing paling misuwur sing diarani Generasi 27.

Carmen Count Lair ing Cartagena tanggal 15 Agustus 1907, dheweke dadi panulis produktif lan uga misuwur minangka penulis drama, penulis prosa lan guru. Wiwit cilik, dheweke pancen seneng banget karo budaya lan serat, mula sawetara ahli nganggep manawa terbitan "mung" udakara 300 salinan karyane durung cukup. Babagan ulang taune sing kaping 100, koran kasebut El Pais nulis artikel pajeg ing geguritane ditemtokake minangka "liris, seger, sensual."

Pemuda, kerja pertama lan inspirasi

Ditrapake manawa pengaruhe utamane yaiku pemenang Hadiah Nobel Juan Ramón Jiménez. Mangkono uga, ing korespondensi sing dikelola nganti meh pitung dekade karo pujangga Ernestina de Champourcín, kekagumane kanggo penulis kayata Gabriel Miró, Santa Teresa lan Fray Luis de León kabukten.

Pakaryan sing kapisan yaiku ing taun 1923 minangka asisten kamar ing Sociedad Española de Construcción Naval Bazán. Setahun mengko, dheweke dadi kontributor pers. Dheweke sinau ing Pengajaran ing Sekolah Normal Murcia, ing kana dheweke ketemu karo pujangga Antonio Oliver, karo dheweke nggawe formalisasi hubungan ing taun 1927 lan nikah ing 1931.

Sajrone periode kasebut, dheweke uga nerbitake buku puisi kaping pisanan: Nyemprot (1929), sing tema prosa yaiku lingkungan sing padhang ing Mediterania; Y Bungah (1934), ditulis nalika meteng, ing kana dheweke nuduhake ambane sing luwih gedhe kanggo nggambarake tema eksistensial.

Nanging sedhih, putrine siji-sijine isih lair ing taun 1933. Tragedi kasebut minangka makarya nganti dheweke ketemu karo Amanda Junqueras, karo dheweke duwe katresnan sing nggawe inspirasi kanggo sawetara karya sing paling sensual, ngemot erotisme lan kiasan sing ana gandhengane karo peteng lan bayangan (sing nyebutake babagan pareng), kayata Ngidam sih (1945) lan Wanita tanpa Eden (1947), antara liya.

Kadewasan postwar lan sastra

Sawise Perang Sipil Spanyol (1936-1939), Count lan garwa minangka anggota pendiri Universitas Popular Cartagena lan saka Arsip Mingguan Rubén Darío ing Universitas Madrid. Wektu angel kliwat, amarga amarga kepatuhan awale Oliver ing Republik, pasangan kasebut kepeksa tetep pisah nganti suwe.

Ing taun-taun sabanjure Carmen Conde kerja dadi profesor literatur Spanyol ing Institut Studi Eropa lan ing Universitas Valencia (ing Alicante). Iki uga minangka wektu sing ditondoi dening fleksibilitas komposisional, sing kabukten ing geguritan kayata "In No Man's Land« (1960) didominasi dening rasa kasepen lan mlebu.

Foto Carmen Conde.

Pujangga Carmen Conde.

Dadi, penggaweane Ing sisih kalanggengan iki (1970), ngumumake jabatan memberontak nalika ngadhepi ketidakadilan sosial. ing Korosi (1975), nggambarake urip, pati lan rasa nyeri (kena pengaruh saka lelungane menyang New York lan pati bojone). Topik sing lagi dianyari ing Wektu minangka kali geni sing alon (1978) lan Wengi peteng awak.

Puisi lan warisan Carmen Conde paling anyar

Antarane penghargaan paling apik sing diwenehake menyang Carmen Conde yaiku Hadiah Elisenda Montcada (1953) kanggo Akar peteng, Hadiah Puisi Nasional (1967) lan Hadiah Seville Athenaeum (1980) kanthi Aku ibu. Ing taun 1978, dheweke nggawe sejarah kanthi dadi wanita pertama sing mlebu ing Royal Academy of Spanish Spanish.

Conde uga kerja sama ing La Estafeta Literaria lan RNE kanthi jeneng samaran Florentina del Mar. Kajaba iku, Televisi Spanyol wis adaptasi karyane dadi seri layar cilik Rambute y Yerba saya gedhe.

Ing wiwitan taun 1980-an, panulis nuduhake gejala pertama Alzheimer. Nanging, penyakit ora nyegah dheweke nerbitake koleksi puisi paling anyar, Dina sing apik ing China (1987), ing kana dheweke nuduhake kekagumane karo budaya raksasa Asia, sawise ngunjungi. Dheweke tilar donya tanggal 8 Januari 1996 ing Majadahonda, kanthi yuswa 88 taun.

Fitur karya lan sawetara puisi sing paling misuwur

Panggunaan lirik ing sajak Carmen Conde ora pas lan kadhang kala abstrak. Kanthi cara sing padha, jinis kelamin karakter ndhelikake supaya ora nggayuh prilaku moral liwat panjaluk jiwa lan panggunaan tembung ganti sing durung ditemtokake.

Panulis meh mesthi ngenali wong sing dikasihi kanthi lanskap. Unsur awak asring, dibayangke liwat humanisasi alam. Kepinginan kanggo sing dilarang lan nggawe bisu umum liwat kiasan babagan wengi lan kosong sing ora dingerteni.

Geguritane bebas, kurang sajak, nanging ora irama. Basanipun alami, lan nuduhake pamrentah sing jero babagan basa, kanthi kiasan sing jero sing narik kawigaten para pamaca lan ngajak supaya maca lan maca maneh saben geguritan, saben ayat. Kumpulan Carmen Conde, amarga jerone lan isine, mula kudu kalebu buku puisi paling apik ing sejarah.

Carmen Conde puisi deklamasi.

Carmen Conde puisi deklamasi.

Geguritan Carmen Conde

Puisi Carmen Conde iku universal, dina puisi internasional, 21 Maret, geguritane diwaca ing pirang-pirang jagad. Ing ngisor iki sampeyan bisa ndeleng limang puisi sing paling representatif ing komposisi lirik Carmen Conde sing akeh.

"Kekasih"

«Kaya ngguyu ing njero lonceng:

tanpa hawa, utawa ngrungokake sampeyan, utawa ngerti apa sing mambu.
Kanthi gerakan sampeyan nginep ing awak
lan aku bakal nuduhake sampeyan: Aku sampeyan salawas-lawase.

Mripatmu ora entek; wong liya sing wuta.
Dheweke ora melu aku, ora ana sing ngerti duweke sampeyan
anané fana iki sing turu ing cangkem,
nalika swara nangis ing ara-ara samun.

Lare tender tuwuh ing bathuke wong liya,
lan tresna nyenengake dhewe kanthi nyenengake jiwane.
Kabeh wis entheng lan semaput ing papan lair,
lan bumi iki kembang lan ing kembang kasebut ana langit.

Mung sampeyan lan aku (wanita ing latar mburi
saka gelas kusam sing kalebu lonceng panas),
kita ngelingi urip ..., urip
bisa dadi katresnan, yen katresnan mabuk;
iku mesthi nandhang sangsara, yen ana sing seneng;
iku pancen cahya, amarga kita duwe mripat.

Nanging ngguyu, nyanyi, ora wedi
pengarepan lan dadi luwih saka urip ...?
Ora, aku ngerti. Kabeh iku aku ngerti
lan mulane, kanggo sampeyan, aku tetep ana ing Jagad ».

"Sadurunge sampeyan"

«Amarga sampeyan padha, sampeyan beda

lan adoh saka kabeh sing katon

mawar cahya sing sampeyan mesthi tuang

saka langit tekan segara, lapangan sing tak tresnani.

Lapanganku, katresnan aku ora nate ngakoni;

katresnan sing andhap asor lan andhap asor,

kaya prawan kuno sing tahan

ing awakku jejere awakmu langgeng.

Aku wis nresnani sliramu

tembung sampeyan saka segara lan wit kurma;

pabrik kanvas sing sampeyan payau

Dheweke ngilangi ngelakku suwe banget.

Aku nilar aku ing segara sampeyan, aku ninggalake aku dhewe

Cara menehi sampeyan, sampeyan kudu nindakake supaya dadi sampeyan.

Yen aku nutup mata bakal tetep

digawe makhluk lan swara: klelep urip.

Apa aku teka lan aku lunga; Aku sesuk lunga

lan aku bakal teka kaya dina iki ...? Apa titah liyane

bakal bali kanggo sampeyan, tetep

utawa uwal saka cahya sampeyan nganti ora nate? ».

Patung kanggo ngurmati Carmen Conde.

Patung kanggo ngurmati Carmen Conde.

"Golek"

«Wuda lan ditempelake ing wuda sampeyan.

Dodo kaya es sing nembe dipotong

ing banyu dhadha sing rata.

Pundhakku nyebar ing pundakmu.

Lan sampeyan, ngambang ing wuda.

Aku bakal ngangkat tangan lan nahan hawa sampeyan.

Sampeyan bisa mudhun impen

amarga langit bakal mapan ing bathuk.

Anak-anak kali sampeyan bakal dadi kali kawula.

Kita bakal padha layar, kowe bakal dadi layarku,

lan Aku bakal nggawa sampeyan liwat segara sing didhelikake.

Pengaruh geografi sing paling dhuwur!

Tangan sampeyan ing tanganku.

Mripatmu, manuk saka witku,

ing suketan sirahku ».

"Domain"

«Aku kudu duwe jiwa sing alus

kaya kéwan sedhih sing dikuwasani,

monggo dheweke nganggo paku lancar

kulit sing sumunar amarga alus.

Sampeyan kudu nglalekake dheweke, yen mriyang

Aku ora geter nalika getih.

Ayo geni minyak mbanjiri

kenthel karo medeni, lan nolak.

Dhuh, nyawa kawula alus lan alus,

kéwan manis sing nutupi awakku!

Kilat, njerit, beku, lan uga wong

ndhesek dheweke metu. Lan dheweke, peteng.

Aku njaluk sampeyan, tresna, ngidini kula

mungkasi macanku sing dikunjara.

Kanggo menehi sampeyan (lan mbebasake aku saka nesu iki),

wangi sing isih ora ana enteke. '

"Semesta duwe mata"

"Dheweke ndeleng kita;

dheweke ndeleng aku, dheweke ndeleng aku, dheweke ndeleng

pirang-pirang mripat sing ora bisa dingerteni,

saka kabeh penjuru jagad. We aran wong-wong mau

tetep, obah, budak lan budak.

Lan kadang dheweke nyedhot kita.

Kita pengin njerit, njerit nalika kuku

Saka goleki tanpa wates sing angker lan lemes sampeyan.

Dheweke nggayuh misi kanggo ndeleng lan kita bisa ndeleng;

nanging kita pengin nyelehake driji ing antarane kelopak mata.

Kanggo ndeleng,

supaya kita bisa ndeleng kanthi pasuryan,

lashes marang lashes, njupuk ambegan

kandel karo kuwatir, wedi lan kuatir,

sesanti mutlak sing kita lakoni.

Ah, yen kita kaget, beton,

pas karo permukaan cairan pangilon!

Dheweke bakal ndeleng kita ing salawas-lawase

kita ngerti.

Lan kita bakal mlaku bebarengan, tanpa ngerteni awake dhewe minangka manungsa

sak titah padha utuh

sing nolak mripat sing digawe.

Napa, yen kita ora bakal bisa ndeleng, sanajan iku nggawe wuta,

apa mripat kasebut lan ora kaetung? ».

"Tresno"

"Penawaran.

Ayo nyedhaki.

Aku ngenteni sampeyan ing wayah wengi.

Nglangi aku.

Sumber sing jero lan adhem

padha penggemar arusku.

Delengen sepira murni kolamku.

Bungah tenan yelo! ».


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)