Garcilaso de la Vega. 5 sonnet paling apik kanggo ngelingi dheweke

Garcilaso de la Vega, pujangga Renaissance Spanyol sing apik, dheweke tilar donya dina kaya dina iki ing taun 1536 ing Nice. Uripé, kebak intrik lan prestasi militèr, saingan karo kecanggihan a kerja langka nanging dhasar ing sastra Spanyol. Ing memori dheweke aku nylametake 5 saka sonnet kanggo ngelingi.

Garcilaso de la Vega

Dheweke lair ing Jakarta Toledo, ing kulawarga Castilian sing mulya. Wiwit cilik, dheweke melu ing intrik politik Castile nganti taun 1510 dheweke mlebu ing pengadilan King Charles I. Dheweke melu akeh perang militer lan politik lan melu ing ekspedisi menyang Rhodes, ing 1522, bebarengan karo Juan Boscan, sing dadi kanca sing apik. Ing taun 1523 dheweke diangkat ksatria Santiago lan, sawetara taun mengko dheweke pindhah karo Carlos I menyang Bologna ing kana dheweke dadi mahkota.

Dheweke ngalami pengasingan banjur lunga menyang Naples, papan dununge. Nanging, ing serangan ing benteng Muy, ing Provence Prancis, dheweke dadi ketaton parah ing pertempuran. Sawise ditransfer menyang Apik seda ana ing dina kaya dina iki 1536.

Pakaryanipun

Karya cilik sing wis dijaga, ditulis entre 1526 y 1535, diterbitake kanthi cara posthumous bebarengan karo Juan Boscán kanthi judhul Pakaryan Boscán karo sawetara Garcilaso de la Vega. Buku iki diresmekake ing Renaisans Sastra ing Huruf Spanyol. Pengaruh puisi lan metrik Italia bisa ditemokake kanthi jelas ing kabeh karyane lan Garcilaso adaptasi karo meter Kastil kanthi asil sing apik banget.

Ing babagan konten, akeh geguritane nggambarake semangat gedhe dening Garcilaso kanggo wanita Portugis Isabel freyre. Dheweke ketemu dheweke ing pengadilan ing taun 1526 lan tiwas ing taun 1533, dheweke banget mangaruhi.

Aku milih iki 5 sonnet saka 40 sing nulis, saliyane 3 eclogues.

Sonnet V - Prilaku sampeyan ditulis ing jiwaku

Sikap sampeyan ditulis ing jiwaku,
lan sepira aku pengin nulis babagan sampeyan;
sampeyan nulis dhewe, dakwaca
dadi dhewe, malah sampeyan uga tetep tetep ing prekara iki.

Ing bab iki aku lan bakal mesthi ana;
sanajan ora cocog karo aku sepira anggonku ndeleng sampeyan,
apik banget sing aku ora ngerteni,
wis njupuk kapercayan kanggo budget.

Aku dudu lair kajaba kanggo tresna sampeyan;
nyawa kawula sampun ngukur sampeyan;
saking pakulinan jiwa dhewe aku tresna sampeyan.

Sepira duwe aku ngakoni yen aku utang karo sampeyan;
Aku lair kanggo sampeyan, kanggo sampeyan aku duwe urip,
kanggo sampeyan, aku kudu mati, lan kanggo kowe, aku bakal mati.

Sonnet XIII - Tangane Daphne wis saya gedhe

Tangane Daphne wis saya gedhe,
lan ing buket buket dawa dheweke nuduhake awake;
ing godhong ijo aku weruh yen wis dadi
rambut sing emas dadi peteng.

Kanthi kulit kayu sing atos ditutupi
anggota badan sing isih lembut, isih umob, yaiku:
sikil putih ing lemah padha tiba,
banjur malih dadi oyot bengkok.

Dheweke sing nyebabake karusakan kaya ngono,
kanthi tangisan, aku gedhe
wit iki sing nyiram karo nangis.

Oh negara sengsara! Oh ukurane ala!
Sing karo nangis tuwuh saben dina
sebab lan sebab kenapa dheweke nangis!

Sonnet IX - Nyonya, yen aku ora ana ing kowe ...

Mbak, yen aku ora ana ing kowe
ing urip rekasa iki lan aku ora bakal mati,
kayane aku rumangsa nesu karo sing tak tresnani,
lan kanggo kabecikan sing disenengi dheweke ana;

sawise iki aku ngrasakake kacilakan liyane,
yaiku kanggo ndeleng manawa aku putus asa,
Muga-muga bakal kelangan kabecikan saka sampeyan;
Dadi, aku mlaku kaya sing dak rasakake kanthi beda.

Ing prabédan iki indra
padha, yen ora ana lan wangkal,
Aku ora ngerti maneh apa sing kudu ditindakake kanthi ukuran kaya ngono.

Aku ora nate weruh dheweke siji lan sijine nanging ora cocog;
seni kasebut padha gelut wengi lan awan,
dheweke mung setuju karo karusakane aku.

Sonnet VII - Sapa sing wis kalah banget, ora bakal ilang maneh ...

Aja ilang liyane sing wis akeh kapitunan,
cukup, tresna, apa sing wis kelakon karo aku;
Aku durung nate nyoba
kanggo mbela aku saka kekarepan sampeyan.

Padaleman Paduka saha tembokipun sampun Padalem
klambi udanku lan dihiasi,
kaya kedadeyan sapa sing wis lolos
Bebas saka prahara sing dakdeleng

Aku wis sumpah ora bakal mlebu maneh,
miturut kekuwatan lan idinku,
ing bebaya liyane, kaya muspra.

Nanging apa sing bakal tak gunakake;
lan ing prekara iki aku ora nglanggar sumpah;
iku ora kaya wong liya utawa ing tanganku.

Sonnet XIV - Kaya ibu sing lembut, sing nandhang sangsara ...

Kaya ibu sing lembut, sing nandhang sangsara
putra lagi takon karo nangis
soko, sing mangan
Dheweke ngerti manawa piala sing dirasakake kudu ditekuk,

lan katresnan alim iku ora ngidini dheweke
sing nganggep karusakan sing ditindakake
apa sing dijaluk, dheweke mlayu,
nyuda nangis lan kecelakaan tikel,

dadi kanggo pikiranku sing lara lan edan
manawa ana karusakane, dheweke takon marang aku, aku pengin
njupuk pangopènan agawe iki.

Nanging takon kula lan nangis saben dina
saengga aku setuju karo kekarepane,
lali nasib lan uga tambang.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.