Gabriela Mistral. 2 geguritan nalika mengeti sedane

Gabriela Mistral, pujangga Chili sing paling dikenal lan Hadiah Nobel ing Sastra ing 1945, tilar donya dina kaya dina iki saka 1957 Ing New York. Komitmen ora mung kanggo gaweyane, nanging kanggo gaweyan sosial minangka penyebaran budaya lan kanggo kang berjuang kanggo keadilan sosial lan hak asasi manungsa. Ing memori aku kelingan rong geguritane, Besos y Wanita kuwat.

Gabriela Mistral

Su jeneng asli jaman Lucila saka Maria Perpetual Help Godoy Alcayaga, nanging dheweke dikenal kanthi jeneng samaran, sing menehi inspirasi kanggo Gabriel D'Annunzio lan Fréderic Jeng.

Was guru padesan lan kolaborasi ing publikasi sastra lan tulisan pisanan dheweke muncul ing wiwitan abad kaping XNUMX ing publikasi lokal. Dheweke uga nulis majalah kasebut Keanggunan, sing ngarahake Ruben Dario. Uga nalika iku Penghargaan Puisi Nasional Chili.

Jeng kesah liwat negara kaya Meksiko, Amerika Serikat, Swiss, Italia utawa Spanyol, ing kana dheweke dadi konsul Chili ing Madrid ing wiwitan taun 30. Periode kasebut minangka duta besar bakal nggawa dheweke menyang Portugal, Prancis utawa Brasil, ing antarane papan-papan liyane. Pakaryané dijarwakake menyang luwih saka 20 basa. Sawetara judhul yaiku Desolation, Maca kanggo wanita, Kelembutan, Sonnet pati lan puisi elegiac liyane, Tala o Stasiun kasebut.

2 geguritan

Wanita kuwat

Aku kelingan raimu sing wis mantep ing jamanku,
wanita nganggo rok biru lan ngarepan sing ireng,
yen ing masa kanak-kanak lan ing tanah ambrosia
Aku weruh furrow ireng mbukak ing April sing murup.

Dheweke ngunggahake ing toko, jero, cangkir sing ora murni
sing masang putra ing payudar lily,
lan ing memori kasebut, sampeyan bisa ngobong,
winih tiba saka tanganmu, ayem.

Panen Aku weruh gandum putra sampeyan ing wulan Januari,
lan tanpa pangerten, aku mripat mandhiri sampeyan,
nggedhekake pasangan, gumun lan nangis.

Lan lendhut ing sikilmu isih bakal ngambung
amarga ing antarane satus mundane aku ora nemokake praupanmu
Lan aku isih ngetutake sampeyan ing pucuk bayangan nganggo laguku!

***

Besos

Ana ambungan sing diucapake dhewe
ukara katresnan sing ngutuk,
ana ambungan sing diwenehake kanthi tampilan
ana ciuman sing diwenehake kanthi memori.

Ana ciuman bisu, ciuman mulia
ana ambungan sing enigmatis, tulus
ana ciuman sing mung menehi jiwa marang saben liyane
ana ambungan pareng, bener.

Ana ambungan sing ngobong lan nglarani,
ana ambungan sing ngilangi indra,
ana ambungan misterius sing isih ditinggalake
sewu ngumbara lan ngimpi ilang.

Ana ambungan repot sing ditutup
tombol sing ora ana sing ngerteni,
ana ciuman sing nyebabake tragedi
pira mawar bros sing wis dirusak.

Ana ambungan wangi, ambungan anget
sing nggegirisi ing gegayuhan intim,
ana ambungan sing ninggalake jejak ing lambe
kaya lapangan srengenge ing antarane es loro.

Ana ambungan sing katon kaya lili
kanggo kaluhuran, naif lan kanggo murni,
ana ciuman sing licik lan pengecut,
ana ciuman sing dikutuk lan sumpah palsu.

Yudas ngambung Gusti Yesus banjur godhong
ing ngarsane Gusti Allah, kejahatan,
nalika Magdalena karo ngambung
alim nguatake kasengsarane.

Wiwit ing ambungan iku ngalahake
katresnan, ngiyanati lan pain,
ing mantenan manungsa katon padha
menyang angin sing muter kembang.

Ana ciuman sing ngasilake ravings
semangat semangat lan semangat sing edan,
sampeyan ngerti dheweke kanthi apik, dheweke dakambung
diciptakake dening aku, kanggo tutukmu.

Llama ngambung sing ing tilas dicithak
padha nggawa alur katresnan terlarang,
ambungan badai, ambungan liar
sing mung lambene wis ngrasakake.

Apa sampeyan ngelingi sing pertama ...? Ora bisa ditemtokake;
nutupi raimu kanthi blushes
lan emosi sing elek banget,
mripatmu kebak eluh.

Apa sampeyan eling yen ing sawijining awan keluwih edan
Aku weruh sampeyan cemburu mbayangake keluhan,
Aku nundha sampeyan ing tanganku ... ambung geter,
lan apa sing sampeyan weruh sawise ...? Getih ing lambeku.

Aku mulang sampeyan ngambung: ciuman adhem
padha dadi jantung rock sing ora bisa dilalekake,
Aku mulang sampeyan ngambung karo ambungku
diciptakake dening aku, kanggo tutukmu.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)