Frasa sing misuwur saka Emilia Pardo Bazán

Pirang-pirang dina kepungkur pengetan kelairan salah sawijining penulis penting banget dirayakake: Emilia Pardo Bazán. Lair ing La Coruña, ing taun 1851, kalebu kulawarga bangsawan. Dheweke dadi wanita sing prestise gedhe tenan kanggo jamane. Dheweke nggawe akeh perjalanan lan ketemu penulis-penulis hebat kayata Victor Hugo utawa Zola.

Dheweke pisah karo bojone lan miwiti a hubungan cinta karo Benito Pérez Galdós. Dheweke ngarahake bagean literatur ing Athenaeum lan ing taun 1916 dheweke diangkat dadi profesor ing Universitas Madrid. Dheweke tilar donya ing taun 1921, uga ing Madrid.

Iki kalebu Realisme

Pangembangan saka Realisme Minangka kesuksesan novel kasebut, sawijining genre sing bisa nggambarake kasunyatan kanthi cara sing bisa dipercaya. Novelis paling misuwur ing wektu iki yaiku Galdós, Juan Valera, Leopoldo Alas "Clarín" lan Emilia Pardo Bazán. Sing terakhir duweke khusus kanggo Naturalisme, turunan Realisme sing muncul ing Spanyol udakara taun 1880 kanthi terbitan "Wong sing Diturunake" de Galdos.

Emilia Pardo Bazán minangka pemain pertahanan utama Spanyol Naturisme. Ing kasus penulis iki, gerakan iki digawe ing agama Katulik. Dadi, determinisme alamiah Zola mung katon lan tundhuk karo kemampuan manungsa kanggo ngatasi dheweke liwat iman, sing ngunggahake dheweke luwih dhuwur tinimbang kabeh makhluk liyane. Antarane novel-novel kasebut misuwur ing ndhuwur kabeh "The pazos de Ulloa" (1886) lan "Ibu alam" (1887), kalorone dikembangake ing lingkungan pedesaan Galicia sing nggawe jagad tertutup sing dikuasai hawa nafsu.

Ukara sing misuwur

Lan saiki, kita bakal ngrayakake laire pengarang iki sing menehi akeh frase sing apik kanggo sejarah. Sawetara kalebu ing ngisor iki:

  • "Aku duwe penting ing antarane kabeh konsep manawa novel kasebut dudu lagi mung sekedar hiburan, cara kanggo ngapusi sawetara jam kanthi nyenengake, kalebu kajian sosial, psikologis, sejarah, nanging pungkasane sinau."
  • «Musibah manungsa modern yaiku egois lan sensitif; cukup egois kanggo nyerahke nafsune, cukup sensitif nandhang sangsara nalika dheweke nyakseni kacilakan sing nyebabake nasib wong liya. Amarga ndhelik lan didhelikake kanthi tliti, mula perjuangane Felipe ora kalah kasar, uga ora nyenengake. Kanggo nyatane, negara sing istimewa banget ora bisa diarani perjuangan: ana perjuangan dhewe, nalika bakal ana fluktuasi ing antarane rong solusi ».
  • "Kita ora milih perasaan, dheweke teka ing kita, dheweke tuwuh kaya suket sing ora ana tanduran lan banjir ing bumi. Lan perasaan kadang ngrasakake kekancan sing ora ana regane sing nyata, nyatane pancen fasih, ngumumake kasunyatan psikologis, amarga gejala entheng tartamtu nyalahake penyakit fatal ».
  • «Pandhita bisa nindakake kabeh tumindak ala ing jagad iki. Yen duwe hak istimewa ora dosa, mula ora apa-apa; kita wis slamet nalika janjian, sing dudu tawaran sing ringkih. Kasunyatane, pengangkatan menehi tugas sing luwih sempit tinimbang karo wong Kristen liyane, lan angel dadi salah sawijine kita dadi wong sing apik. Lan supaya bisa dadi dalan sing nyampurnakake sing kudu kita lakoni nalika nunjuk awake dhewe dadi imam, prelu, kajaba upaya, supaya sih-rahmat saka Gusti Allah mbantu kita. Ora ana apa-apa.
  • "Kediktatoran kaya aria lan ora bakal dadi opera."
  • "Dina kasebut" sawetara wong lanang "ngandhani Amparo yen dheweke ayu, bocah wadon sing ngumbara ngerti jinis kelamine: nganti saiki dheweke isih lanang nganggo rok. Uga ora ana sing nganggep dheweke liya: yen ana wong nakal ing dalan ngelingake dheweke yen dheweke kalebu bagean saka setengah manungsa sing paling ayu, dheweke nggawe setengah karo pipine, lan dheweke nolak nganggo tangan, yen ora nganggo tendhangan lan gigitan, pujian barbar. Kabeh perkara sing ora ngilangi turu lan napsu.
  • "Ora mokal yen masarakat menehi harapan supaya bisa ditebus lan rejekine kanggo wujud pamrentah sing ora dingerteni."
  • "Pendhidhikan wanita ora bisa diarani pendhidhikan kaya ngono, nanging pelatihan, amarga ketaatan, pasif lan pasrah pungkasane diajokake."
  • "Pendhidhikan jasmani ndadekake wanita saya mundhak dhuwur lan semangat lan nambah rah."
  • "Kanthi cangkem, kita biasane mati kaya iwak sederhana, lan dudu pati wong wicaksana, nanging kewan sing adhem, kikuk, lan mentah."

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.