Frankenstein. Klasik Mary Shelley dadi 200 taun

Ana ing Januari 1 saka 1818 nalika diterbitake Frankenstein utawa Prometheus modern, karya agung panganggité, Inggris Mary Wollstonecraft Shelley. Dadi apa sing wis a klasik sastra ora mung medeni nanging universal mung rampung dhisik 200 taun. Ora ana sing luwih apik tinimbang miwiti taun 2018 iki kanthi ndeleng sejarah kaping telulas ing sejarah langgeng sing nyenengake, medeni lan nggawe kabeh generasi nggambarake tanpa lungguh. Ing pirang-pirang wujud lan versi, Frankenstein bakal terus tahan tanpa mangu-mangu.

Mary shelley

Dheweke putri saka novelis lan filsuf William Godwin lan de Mary Wollstonecraft. Siji sing seneng ngilangi properti lan nentang kabeh bentuk pamrentahan, meh minangka anarkis pisanan. Lan liyane, panulis lan swara pendiri feminisme modern, panulis saka Vindikasi hak wanita kasebut (Vindikasi hak wanita) wanita kudu duwe akses sing padha karo pendhidhikan.

Ing taun 1814, nalika yuswa nembelas taun, dheweke eloped karo pujangga kasebut Percy shelley, karo sing dheweke wis miwiti pacangan sanajan wis bebrayan. Dheweke nikah ing taun 1816, sawise garwane pertama Shelley bunuh diri nalika tenggelam. Maryam yaiku pangripta buku sing dianggep kaping pisanan ing ilmu fiksi lan saiki dadi salah sawijining crita medeni paling gedhe ing kabeh jaman.

Legenda ujar manawa dheweke nulis crita ilmuwan Victor Frankenstein dening taruhan. Siji wengi ing wulan Juni 1816 dheweke ketemu Lord Byron lan liya-liyane ing sawijining villa ing pinggiran Jenewa. Ana, dikunci ing omah kanthi badai maca crita terror kanggo hiburan.

Frankenstein langsung dadi a sukses kritis lan umum. Nanging Mary Shelley ora entuk maneh kanthi karya sing mengko. Amarga dheweke nulis papat novel liyane, crita cekak, geguritan lan sawetara buku plancongan. Contone, novel sampeyan Wong pungkasan Iki uga dianggep minangka salah sawijining sing paling apik sing ditulis lan nyritakake babagan karusakane manungsa kanthi wabah elek. Y Lodore iku otobiografi fiksi.

Sawise seda garwane, ing taun 1822, Mary menehi dhiri kanggo nyebarake karya pujangga kasebut. Dheweke tilar donya ing London tanggal 1 Februari 1851. Panjaluk pungkasan yaiku dikubur karo wong tuwa lan kabeh padha ngaso ing kuburan St. Peter, ing Bournemouth, ing sisih kidul Inggris.

Frankenstein

Victor Frankenstein Dheweke ilmuwan lan uga mahasiswa ilmu gaib, sing kepengin banget bisa nggayuh tantangan sing paling gedhe ing jagad ilmiah: urip maneh layon. Nanging sukses sampeyan bakal dadi ukara sampeyan. Penciptaan monster sing medeni banget, minangka reaksi sing ditolak ing kabeh wong, pengin males karo sing nggawe, sing disalahake amarga musibah kasebut. Dadi bisa nglawan dheweke lan kabeh sing disenengi. Monster kasebut, lara kesepian, njaluk marang sing nitahake mitra supaya bisa ilang kabeh, nanging Victor nolak. Siji-sijine sing bisa nggawe katenangan lan tentrem yaiku pungkasane salah siji saka loro kasebut.

Kiasan sing ana ing mburine crita uga a potret wedi tunggal, beda, lan uga panjaluk banget supaya ora intoleransi. Kombinasi novel sing apik lan nggegirisi, novel Gothic lan crita filosofis uga minangka bagean saka kasuksesane sing gedhe lan terus narik minat para pamaca.

Mesthi wae Victor Frankenstein lan makhluk sing digawe saka mayit manungsa obyek lan inspirasi meh ewu karya antarane bioskop, téater lan komik.

Ing bioskop

La adaptasi pisanan Iki ditampilake ing layar amba ing taun 1910. Wiwit saiki ana udakara 150 versi kanthi macem-macem format. Mangkene sawetara.

Frankenstein, 1910

Apa sing diarani Film cendhak 16 menit diprodhuksi kanggo Perusahaan Film Thomas Edison sing ing wiwitan bioskop digunakake Frankenstein minangka subyek.

Frankenstein, 1931

Versi iki saka Paus James yaiku sing menehi gambar monster sing paling misuwur Frankenstein, dimainake dening Boris Karloff. Film kasebut duwe sawetara terusan. Sing pertama yaiku Panganten wanita Frankenstein, taun 1935, katuntun maneh dening Paus, lan karo Boris Karloff lan Colin Clive minangka monster lan Dr. Frankenstein, masing-masing. Elsa Lflix ing interpretasi mitos liyane, dheweke kalebu pacare monster kasebut. Patang taun mengko dirilis Putrane saka Frankenstein, katuntun dening Rowland V. Lee. Karloff dadi monster pungkasane.

Kutukan Frankenstein, 1957

Kepiye manawa perusahaan produksi film kaya Pethel Inggris? Dadi ing taun 1957 dheweke nggawe versi monster kasebut dhewe. Kutukan Frankenstein Bab iki dibintangi karo rong mitos saka genre kasebut Christopher Lee, ing peran monster, lan Peter cushing kaya Victor Frankenstein. Iki film horor pertama kanthi detail sing luwih apik lan apik banget.

Kulawarga Munster lan Frankenstein Muda

Ing taun 60-an, genre kasebut kepengin komedi lan seri televisi kondhang lan misuwur banget Kulawarga Munster, sing nggawe versi monster dhewe sing diilhami dening tokoh Karloff. Herman Munster yaiku bapak sing apik, apik lan apik kanggo kulawarga monster, vampir lan srigala srigala.

Frankenstein dening Andy Warhol, 1973

Lan mitos budaya pop kaya Andy Warhol ngasilake versi iki ing taun 1973 sing digawe bareng karo Prancis lan Italia lan disutradarai dening Paul Morrisey. Bintang kasebut yaiku Udo Kier lan Monique van Vooren lan sarat karo kekerasan lan seks eksplisit.

Frankenstein dening Mary Shelley, 1994

Iki minangka aktor lan sutradara Inggris sing misuwur kaya Kenneth Branagh sing pengin bali menyang teks asline Shelley kanggo produksi jutaan dolar iki. Dheweke main karo dheweke main karo Victor Frankenstein sing ditiru karo Robert De Niro kanthi pasuryan lan awak sing dijahit sing setya karo deskripsi asline. dening Shelley.

Frankenstein, 2011

Minangka adaptasi dramatis ing Teater Nasional ing London. Lan para aktor Benediktus Cumberbatch y Johnny lee miller dheweke ganti dadi peran Victor Frankenstein lan makhluk kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.