Francisco Narla. 10 pitakonan kanggo penulis Lain bajingan.

Foto panganggit: francisconarla.com

Francisco Narla Dheweke minangka salah sawijining juru crita paling apik kanggo novel sejarah lan duwe novel anyar. Lain bajingan diterbitake ing wulan Maret lan menang saka hadiah kaping pisanan ing Narasi Sejarah Edhasa. Mung dadi ing jaman biyen Saint Jordi lan isih ana ing proses promosi. Pamblokir sabanjure bakal Pameran Buku Madrid sing bakal diwiwiti ing pungkasan wulan iki lan ing endi panulis bakal menehi tandha salinan 9 lan 10 Juni.

Iku dudu kaping pisanan Narla ngobrol karo kita Saiki sampeyan wis kepenak mangsuli kabeh 10 pitakon babagan waosan, panulis, proyek anyar, rekomendasi panulis lan pendapat sampeyan babagan adegan penerbitan. Dadi maneh Matur suwun sanget saka kene kanggo wektu sampeyan lan muga-muga bisa ngucapake salam ing Feria de Madrid kasebut.

1. Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

Nyatane yaiku ora, sanajan aku kira bakal dadi buku komik, nalika aku isih cilik, aku seneng komik Mortadelo lan Filemón, Aku isih duwe koleksi gedhe. Lan sejatine, saben-saben aku maca maneh sawetara lan aku terus seneng petualangan sing edan.

Sanajan aku ngira pitakon kasebut nuduhake novel pisanan sing dakwaca lan uga ora jelas kanggo aku. Aku ora sengaja ngelingi sawetara buku bocah, sanajan aku isih kelingan critane Sandokan sing diwenehi mbah kakungku, saka salah sawijining Jules Verne, minangka Michael Strogoff, uga saka seri telu peneliti de Hitchcock, sing saka James Bond ... Lan, mesthi wae, novel petualangan saka Alberto Vazquez-Figueroa. Aku maca akeh.

Minangka crita pisanan sing dakkirim, aku uga ora kelingan, sejatine, aku wis nindakake wiwit cilik, lan aku ora bisa pas. Mung bisa ditambahake yen wis soko pribadi sing aku ora bisa kelingan tanpa ana sing kudu dilampirake ing kertas. Aku miwiti banget, sadurunge sepuluh taun kanggo tansah nggawa notebook karo aku kanggo nulis.

2. Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

Aku uga ora kelingan. Buku wis mesthi dadi kanca paling apik lan aku ora ngerti endi sing pertama khusus. Aku bisa ngucapake manawa jinis petualangan sing uga dakkandhakake ing pitakon sadurunge pancen saya akeh. Dheweke nggawe kepengin lelungan, ngerti papan sing endah, supaya bisa ngrasakake pengalaman sing luar biasa, kaya pahlawan novel remaja kasebut.

3. Sapa penulis favorit sampeyan? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

Aku ora ngerti carane njawab jinis pitakon kasebut, Aku angel nyoba kanggo milih siji, ana akeh. Uga, kanggo aku, preferensi wis ganti taun-taun kepungkur. Aku ngira, kaya pamiarsa liyane, wis ana klasik sing durung bisa dakhargai nganti diwasa.

Nanging hei, aku bakal nyoba menehi dhaptar kronologis luwih utawa kurang karo sawetara. Mesthine, sawetara bakal tetep ana ing jalur pipa kasebut.

Homero, Julio César, nun Egeria, Ramón Lull, Erasmo de Róterdam, Quevedo, Rosalía de Castro, Unamuno lan kanggo jaman saiki, aku bakal nambah sawetara wong sing wis ora ana maneh, kaya dene wong-wong sing isih nulis, kita bakal disisihake, supaya ora mlebu kebon sing akeh rawa. Ayo ndeleng, Para sedulur temtu referensi, Blasco Ibáñez, Pangirim...

Sejatine ana akeh lan ora bisa diarani manawa aku mitosani.

4. Karakter apa ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

Aku ora rumangsa kepengin ketemu karo sapa wae, yen bisa, bisa njupuk akeh sihir, bakal ngrusak hubungan. Nanging aku bakal ngapusi kanggo mangsuli, aku pancen seneng banget ketemu Antoine de Saint-Exupéry, sing ora mung nulis sing apik banget Pangeran cilikNanging, dheweke nggawe dheweke dadi karakter nalika main.

Minangka karakter sing bakal dakkarepake, sejatine Aku ora ngerti, nanging aku ora mikir minangka cara sing apik kanggo nyedhaki, sapa wae sing misuwur makarya dadi binomial karo pengarange, yen ditulis karo wong liya, mesthine ora bakal bisa sukses utawa relevan karo asline.

5. Apa hobi nalika nulis utawa maca?

Ing istilah nulis: ora ana ora kabeh, aku gampang adaptasi karo kahanan apa wae lan sing sejatine aku mung prihatin nindakake sing paling apik. Aku tansah nyoba nambah, manawa saben novel minangka langkah maju.

Dene kanggo maca: uga. Aku mung nyoba maca sabisa-bisa, malah sing ora disenengi. Aku mung nambahake manawa panulis kudu meksa supaya maca saka perspektif sing beda tinimbang sing maca sing pengin ngisi luang. Panulis, miturut pendapatku, kudu nyoba maca kanthi nganalisa teks, kanggo sinau saka dheweke.

6. Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

Ora utamane, sanajan aku seneng banget maca ing njobo, Aku urip ing negara kasebut lan seneng banget maca ing alas.

Aku uga bisa nambah, senadyan kasunyatane dheweke wiwit saiki wis entuk kekuwatan saiki ing Spanyol, nanging aku isih ngerti seneng banget karo buku audio nganti pirang-pirang taun, sadurunge sadurunge efek iki dialami. Aku wis nggunakake buku audio ing lelungan mobil suwene wis pirang-pirang taun (sawetara mil saben taun).

7. Panulis utawa buku apa sing nyebabake karya sampeyan dadi panganggit?

akeh, akeh. Lan ora mung sing dakkarepake, nanging uga sing ora disenengi. Ing kabeh kasus, iku kudu sinau. Dheweke sinau saka kabeh wong, sanajan uga naskah sing durung rampung saka timer pisanan. Sampeyan kudu sopan, tundhung sirahe lan ajar apa sing diwaca.

8. Genre favorit sampeyan?

Aku maca kabeh, lan aku ora duwe manias. Kajaba iku, jinis iki mung minangka cara pesen rak ing toko buku, umume novel, kaya sing jarene, transversal.

9. Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

Aku maca pandhuan kanggo manuk pemangsa saka Gambar placeholder Antonio Manzanares, buku sejarah para raja ing León de Ricardo Chao Prieto (Aku bubar rampung Urip Cipotudas dening Jorge Robles) lan kanggo novel, saiki aku lagi maca Jam tangan ing Puerta del Sol Emilio Lara lan aku ngarep-arep bisa mriksa pungkasan Antonio Perez Henares.

10. Kepiye sampeyan mikir babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

Lanskap penerbitan rumit dening nyusut taun-taun pungkasan, sales wis ambruk banget lan kedadeyane perompakan iku ndadekake kabeh dadi luwih elek. Sing nggawe showcase, kebak sudhut lan kaca, sing angel banget digambarake ing sawetara baris.

Sejatine, kadang aku rumangsa wong pengin nulis nanging ora diwaca. Lucu banget, kaping pirang-pirang aku ketemu karo panulis pertama sing meh ora maca lan jujur, aku ora ngerti.

Nanging, amarga aku yakin apa sing dikarepake karo aku yaiku menehi saran kanggo pemula, aku bakal ujar penting terus tekun; legenda ujar manawa Bukowski nggawe plester ing jedhing kanthi ditolak editorial. Aja nyerah.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.