Francisco Brines. Hadiah Cervantes 2020. Sawetara puisi

Photography: Royal Spanish Academy

Pujangga Valencian Francisco Brines wis nampa ing Hadiah Cervantes 2020, dianugerahi wingi. Ing umur 88 taun, lan wakil pungkasan Generasi 50-an, dheweke wis menang penghargaan paling bergengsi ing sastra Spanyol. Iki siji pilihan geguritan dipilih saka pakaryan kanggo ngurmati dheweke.

Francisco Brines

Dheweke lair ing Jakarta Oliva ing taun 1932. Dheweke sinau Tengen ing Deusto, Valencia lan Salamanca lan uga Filsafat lan Huruf ing Madrid. Iki kalebu generasi kaping loro perang lan karo Claudio Rodríguez lan José Ángel Valente, kalebu jeneng liya, dheweke dikenal minangka Generasi taun 50an. Dheweke maca Sastra Spanyol ing Cambridge lan guru Spanyol ing Oxford. Lan wiwit 2001 yaiku anggota saka Royal Spanish Academy.

Antarane karyane yaiku Embers, Tembung peteng o Musim gugur mawar. Lan pangenalan liyane yaiku Hadiah Sastra Nasional ing 1987, Hadiah Nasional Huruf Spanyol ing taun 1999 lan Reina Sofía Hadiah kanggo Puisi ing 2010.

Puisi

Babagan plancongan mobil

Windows nggambarake
kobongan kulon
lan cahya abu-abu ngambang
sing wis teka saka segara.
Ing kula pengin tetep
dina sing mati,
kaya aku, nalika ndeleng dheweke,
bisa nylametake dheweke.
Lan sapa sing bisa ndeleng aku
lan iku bisa nylametake aku.
Cahya malih dadi ireng
lan segara wis dibasmi.

Musim panas nalika mudha

Lan apa sisa musim panas sing lawas
ing gisik Yunani?
Apa sing isih ana ing aku sajrone mung musim panas sing daklakoni?
Yen aku bisa milih saka kabeh sing wis dak alami
nang endi wae, lan wektu sing ngiket,
perusahaan ajaib dheweke narik aku,
yen seneng dadi sebab alami urip.

Pengalaman kasebut tetep, kaya ruangan tertutup wiwit cilik;
ora ana maneh memori dina-dina berturut-turut
ing suksesi mediocre taun iki.
Dina iki aku urip kekurangan iki,
lan alangan ngapusi sawetara tebusan
sing ngidini aku isih bisa ndeleng jagad iki
kanthi katresnan sing prelu;
lan supaya ngerti aku pantes ngimpi urip.

Apa begja, papan sing bahagia,
srakah
tansah padha gambar:
rambute dipindhah dening udhara,
lan ndeleng ing segara.
Mung wayahe ora preduli.
Disegel ing, urip.

Sapa sing bakal tak tresnani

Ing gelas gin iki aku ngombe
menit sing dipasang ing wayah wengi,
gersang musik, lan asam
kekarepan daging. Mung ana,
ing kana es ora ana, kristal
omben-omben lan wedi kasepen.
Bengi iki ora bakal ana tentara bayaran
perusahaan, utawa sadurunge nyeret katon
anget ing kepinginan anget. Adoh
omahku dina iki, aku bakal entuk
ing cahya esuk sing suwung,
Aku bakal nyingkirake awak, lan ing ayang-ayangan
Aku kudu ngapusi wektu steril.

Jam seneng wis bali. Lan ora ana apa-apa
nanging cahya sing tumiba ing kutha
sadurunge budhal awan,
kasepen ing omah lan, tanpa kepungkur
uga mbesuk, aku.
Dagingku, sing wis urip ing jaman
lan ngerti ing awu, durung bisa kobong
nganti konsumsi awu dhewe,
lan aku tentrem karo kabeh sing tak lali
lan aku seneng lali.
Kanthi tentrem uga kabeh sing dak tresnani
lan aku pengin lali.

Jam seneng wis bali.
Paling ora tekan
menyang plabuhan sing padhang ing wayah wengi.

Nalika aku isih urip

Urip ngubengi aku, kaya taun-taun kepungkur
wis ilang, kanthi kamulyan sing padha
jagad sing langgeng. Mawar sing dipotong
saka segara, lampu sing tiba
saka kebon, gumuruh dara
ing awang-awang, urip ing sekitarku,
nalika aku isih urip.
Kanthi kaagungan sing padha, lan mripat tuwa,
lan katresnan kesel.

Apa sing bakal dadi pengarep-arep? Urip isih;
lan katresnan, nalika ati kesel,
jagad setya, sanajan rusak.
Nresnani impen urip sing bejat
lan, sanajan ora bisa, aja ngipat-ipati
khayalan kuna saka langgeng.
Lan dhadha nyenengake, amarga ngerti
manawa jagad iki bisa dadi bebener sing endah.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.