Paus Alexander. Pengetan kelairan. Fragmen karyane

Potret Paus Alexandre ing Galeri Potret Nasional ing London. Miturut Mikael Dahl.

Alexander Paus lair ing dina kaya saiki London. Panulis, essayist lan panjarwa, dianggep minangka pujangga paling penting ing abad kaping XNUMX Basa inggris Dheweke dadi kontemporer lan kanca penulis kaya Jonathan Swift. Antarane karya sing paling misuwur yaiku karyane Lagu pastoral. Iki ringkes pilihan potongan saka wong-wong mau.

Alexander Paus

Lair ing 1688, wiwit nulis geguritan ing jaman bocah. Sing Lagu pastoral, diterbitake ing 1709, padha duweke premati resmi ing sastra. Wis diakoni dadi pengarang, dheweke terus nulis karya kayata Elegy kanggo memori wanita, Heloise to Abelard, curl sing dicolong o Essay ing wong. Diterjemahake The Iliad y Odyssey lan dheweke uga penulis Isaac Newton epitaph.

Kena pengaruh dening tuberkulosis lan saka a malformasi fisik sing menehi tandha uripe, dheweke kepengin bisa ngrampungake kanthi akeh bakat, ingenuity lan rasa kekancan sing hebat. Kanca-kancane kalebu John Gay lan Jonathan Swift, karo dheweke nggawe pakumpulan Klub scriblerus ing London.

Sawetara fragmen karyane

Saka Eloísa menyang Abelardo (Wiwitan)

Saka sel sing nggegirisi kasebut lan kesepian sing jero
ing endi renungan langit,
ing ngendi mrentah melankolis sing nyata,
Apa sing diramal saka urat vestal?
Napa pikiranku mlayu saka mundur iki?
Napa geni sing didhelikake diobong ing atiku?
lupute yaiku Abelardo, yen aku isih tresna,
lan dheweke kudu ngambung jenenge, Heloise.

Jeneng fatal lan sing dikasihi! rahasia tetep
saka lambene kasebut ditutup kanthi mutasi suci;
atiku, ndhelikake iku nyamar intim,
ing endi dicampur karo ide sing dikasihi Gusti Allah;
jeneng digawe katon -ah, aja nulis, tanganku-;
kebak wis disampekake - tangisku dakbusak! -
Heloise ilang, kosong aku nangis lan ndedonga,
manahipun tetep ndhikte, lan tangane manut.

Elegy kanggo memori wanita (fragmen)

Oh mesthi ayu, mesthi apikan, critakake
Apa tresna banget, ing swarga, dadi tindak pidana?
Dadi ati sing lembut banget, utawa kuwat banget?
Muter peran Roman utawa kekasih?
Apa ing swarga ora ana restitusi sing apik banget
kanggo wong sing mikir apik tenan utawa wani wani?

Curl sing dicolong (fragmen)

Nimfa iki, digawe kanggo rusak
Saka kamanungsan, panganan kasebut diwenehake
Rong curl, yaiku kanthi rahmat ziarah
Nyilih ornamen sing lucu
Kanggo salju maneh ing pager sing apik;
Net lan rantai ati sing maha asih;
Lan yen ndeleng kedadeyan saben wektu
Kanthi mane tipis kanggo madhangi manuk: Utawa, sampeyan, bangsa kekaisaran manungsa memuji;
Sing jalinan emas nglanggar dheweke,
Lan blazon sing ayu,
Apa lampu kilat singkat kekuwatane,
Wong lanang nganggo rambut.
Keriting sing disenengi wong sing seneng,
Mirsani lan meneng, lan mangsa nyedhot;
Lan tekad kanggo menang, dalane mbukak
Tanpa lali licik utawa penipuan edan;
Lan dawa sadurunge Phoebus para putra jagad,
Atine mrentah supaya njaluk tulung
Dhumateng swarga sing mupangat, lan alim
panjaluk katresnan sing diajeni.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.