Arsip badai

Dalane Raja

Dalane Raja

Arsip badai o Arsip Stormlight — Judhul asli ing basa Inggris— yaiku saga literatur fantasi sing digawe dening pangarang Amerika Brandon Sanderson. Rilis volume pisanan, Dalane Raja (ing basa Inggris: Cara Para Raja), diprodhuksi ing wulan Agustus 2010. Banjur, dheweke tampil Tembung sumringah (Tembung Sinar) ing Maret 2014 lan Sumpah (Sumpah) sajrone November 2017.

Sanderson wis setuju karo kontrak karo penerbit Tor Buku sepuluh cicilan saka seri iki, diklompokake dadi loro gerbang crita saben limang buku. Publikasi buku kaping papat, Irama Perang (Jarwane minangka Irama perang), dijadwalake ing taun 2020. Kabeh teks saga wis ditampa kanthi apik dening para pangritik lan penggemar genre fantasi.

Babagan panganggit, Brandon Sanderson

Dheweke lair tanggal 19 Desember 1975, ing Lincoln, Nebraska, Amerika Serikat. Dheweke lulus kanthi gelar master ing literatur kreatif saka Universitas Brigham Young. Entuk misuwur minangka panulis fantasi sawise ngrampungake buku pungkasan ing seri kasebut Rodha wektudening Robert Jordan. Ditugasake dening randha Yordania, Harriet McDougal, sing gumun karo wacan Kekaisaran Akhir, ditulis dening Sanderson.

Saiki, pangarang Nebraska dibandhingake - kajaba Yordania dhewe - karo para pencipta hebat genre (kayata Tolkien utawa RR Martin). Kajaba iku, Sanderson entuk hak kanggo dianggep salah sawijining renovasi fantasi. Utamane, amarga sinau babagan "Campbell's Syndrome", ana gandhengane karo "path of the hero" sing diajokake dening J. Campbell minangka stagnasi narasi literatur epik.

Kosmere

Alam semesta khayalan sing diandharake dening Brandon Sanderson kanggo sebagian besar novel epik. Jebule, pangaturan ukum lan ukum fisik meh padha karo "kasunyatane." Nanging, acara ing Cosmere kedadeyan ing galaksi cilik lan luwih kompak. Mula, kanthi luwih sithik lintang lan sistem tata surya (dibandhingake karo Bima Sakti).

Saliyane seri Arsip badai, ing Cosmere, karya ing ngisor iki sing digawe Sanderson:

  • Elantris (2005).
  • Pangarep-arep Elantris. Saga Elantris, II (2006).
  • Kekaisaran Akhir. Saga salah lair (Lair saka kabut), Aku (2006).
  • Sumur Munggah. Saga salah lair, II (2007).
  • Pahlawan jaman. Saga salah lair, III (2008).
  • Napase para dewa (2009).
  • Padhang ukum. Saga salah lair, IV (2011).
  • Jiwa kaisar. Saga Elantris, III (2012).
  • Bayangan identitas. Saga salah lair, V (2015).
  • Bracers of Duel. Saga salah lair, VI (2016).
  • Arcanum Unlimited. Antologi (2016).

Jagad raya Arsip badai

Roshar lan pedunungé

Iki minangka jeneng jagad lan bawana super asring katempuh prahara nalika kedadeyan saga. Jeneng pedunung yaiku "rosharans". Iki uga dadi planet nomer loro ing tata surya sampeyan lan duwe telung wulan. Salah sawijining satelit nambah lan nyuda ukuran bebas saka rong liyane.

Ing jagad bawana, wilayah Shinovar paling ora kena pengaruh iklim amarga nglindhungi gunung sing gedhe, Pegunungan Misted. Ing kana, tanduran lan kewan wis adaptasi karo badai petir terus-terusan. Kajaba iku, para penjaga badai sing diarani bisa prédhiksi intensitas lan kedadeyan fenomena meteorologi kasebut nggunakake matématika tingkat lanjut.

Brandon Sandersson.

Brandon Sandersson.

Organisasi politik

Ing jaman kuna sing dikenal kanthi jeneng Heraldic Age, Kerajaan Perak mrentah Roshar liwat aliansi sepuluh negara. Sawise rampung wektu iku, dhawuhe Ksatria Radiant ilang. Dadi, karajan kasebut dipérang dadi 32 negara cilik:

  • Aimia
  • Alethkar.
  • al.
  • Azir.
  • Babatharnam.
  • Desh
  • Emul
  • Frostlands.
  • Hexi Gedhe.
  • Herdaz.
  • Iri.
  • Jah Keved.
  • Liafor.
  • Maria
  • Marat.
  • Kepulauan Reshi.
  • Ngguyu
  • Shinovar.
  • Steen
  • Tasikk.
  • Thaylena.
  • Triax
  • Bayla sampeyan.
  • Fallia sampeyan.
  • Tukar.
  • Yezier
  • Yulay.

Narator saka Arsip badai

Saka Dalane Raja, prastawa kasebut diceritakake saka sudut pandang karakter sing paling relevan sing katon. Sanajan ora ana protagonis dominan utas narasi, uga pahlawan sing murni utawa tanpa cacat moral. Amarga iku, sing maca dadi hakim sejati tumindak sing ditindakake saben ras Roshar.

Nyatane, paraga pelengkap nyumbang posisi subyektif ing utas narasi. Iki minangka tonik sing dikelola ing pangiriman sukses, Tembung sumringah y Sumpah. Mula, Brandon Sanderson bisa nggawe pembaca ing posisi ragu-ragu permanen, ing endi ora ana sing mutlak lan ora ana sing duwe kasunyatan.

Argumentasi

Wiwitane dietung ing Dalane Raja

Buku kasebut diwiwiti kanthi kemenangan kanggo Heralds (pimpinan Ksatria Radiant), sing sajrone 400 taun, dheweke nglindhungi kamanungsan. Mungsuhe paling gedhe yaiku balapan monster, Voidbringers, sing katon ing siklus biasa sing diarani Desolations. Nanging wong-wong Herald pinesthi ngalami kutukan sing nyebabake dheweke mati lan dilahirake maneh ing siklus perang lan pati sing nyiksa.

Sawise nglairake maneh, Heralds nglirwakake kiamat lan ilang saka sejarah. Kajaba, Ksatria Radiant liyane dikonsumsi dening korupsi, mung fraksi Shardblades lan Shardplate sing isih ana.

Sewu taun mengko

Milenium sawise ilange Heralds, karajan cilik sisa Roshar urip konfrontasi. Utamane, salah sawijining negara sing paling ngancam yaiku negara sing paling kuat: Alethkar, karo raja Alethi, Gavilar Kholin. Amarga Szeth - wong Shin sing diusir dening rakyate nganti dheweke mateni awake dhewe utawa nolak pedhang - dikongkon mateni dheweke.

Szeth minangka penyembah perdamaian lan non-kekerasan. Sajrone crita kasebut, dheweke paling apik kanggo ndhelikake salah sawijining Shardblades sing digawa. Iki minangka pedhang gaib - properti liyane saka Ksatria Radiant lan dipercaya ilang - bisa tindikan materi apa wae lan mungkasi urip kanthi potongan sing sederhana. Szeth uga duwe kemampuan kanggo ngontrol gravitasi lan nempelake obyek sajrone wektu tartamtu.

Kutipan Brandon Sanderson.

Kutipan Brandon Sanderson.

Wiwitane perang anyar

Nalika Szeth dikongkon mejahi raja Alethkar, wong Parshmen (bangsa Parshmen) nuntut rajapati kasebut. Minangka balesan, kerajaan Alethkar miwiti Perang Awakening. Sanajan sedulur raja sing dibunuh - Dalinar Kholin - ragu-ragu mlebu perang, amarga dheweke nampa sawetara sesanti saka leluhure lan ajaran buku kasebut. Dalane Raja.

Ing teks kasebut, sejarah Heralds sing dingerteni dipertanyakan, uga peran Voidbringers. Amarga alasan iki, Adolin Kholin (putra mahkota lan pemilik Shardblade liyane) ora ngandel karo keputusan bapake nalika dheweke ragu-ragu ngeculake konfrontasi kaya perang kasebut. Wiwit saiki, crita kasebut minangka lakune karakter sing cukup rumit kanthi kekuwatan mistik, agama kuno, kekejeman, lan kekerasan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.