Phoenix pabrik, langgeng Lope de Vega. 5 sonnet

Foto: Gereja San Sebastián, Madrid. @Mariola Díaz-Cano Arevalo

Ana ing Madrid, kutha sing weruh kelairan lan uga mati ing dina kaya saiki 1635 nganti Lope de Vega Carpio, pujangga lan penulis sandiwara Spanyol, salah sawijining sing paling penting ing Zaman Emas kita lan bisa uga kabeh puisi lan teater nasional. Lan kabeh Madrid banjur nemoni dheweke dina iku. Dadi kanggo elinga aku milih iki 5 sonnet. Sanajan mesthi ana alesan maca Lope: kaluhuran.

Lope de Vega

Kita kabeh wis maca utawa "ndeleng" Lope, Fénix de los ingenios utawa Monster Alam, amarga sing kontemporer ngarani dheweke tartamtu Miguel de Cervantes, karo sapa dheweke njaga persaingan legendaris. Ayatipun, teateripun ... Kita kabeh ngerti babagan sonnet Sonnet ngandhani aku supaya nindakake Violante. Lan kita kabeh ngerti dununge Fountainovejuna lan kepiye asuane tukang kebon sing ngentekake.

Dheweke lair ing Madrid ing taun iki 1562 lan dheweke yaiku putra saka pasangan tani sing asor. Dheweke ora rampung sekolah menengah, nanging dheweke pancen dadi penulis produktif banget sing ngasilake macem-macem jinis, kayata narasi, teater lan uga lirik. Saka urip katresnan sing kuat, duwe 15 anak antarane sah lan ora sah. Lan dheweke kekancan karo Francisco de Quevedo utawa Juan Ruiz de Alarcón. Krisis eksistensial, bisa uga amarga ilang sawetara sedulur, nyebabake dheweke dadi imamat.

Pakaryanipun dipengaruhi dening Luis de Gongora, karo sing kita kabeh wis ngerti yen dheweke memungsuhan. Nanging suarane Lope luwih cedhak basa krama. Nanging, ing endi jejak lan sawijining gawe anyar karakter iku ing lakonane. Dheweke pengin menehi crita kaya ngono nyata lan ing pundi, kayata ing gesang, drama lan komedi intermingle.

Kanggo nyorot ing antarane sawetara karyane: FountainovejunaPeribáñez lan Komandan OcañaWalikota paling apik, rajaBintang Seville, Wanita konyol, Baja Madrid, Kekasih sing wicaksana, Ukuman tanpa dendam...

Nanging, dina iki aku tetep nganggo ayat-ayate lan aku milih 5 sonnet iki (saka 3 sing diwenehake) sing nuduhake puisi sing paling romantis lan uga religius.

5 sonnet

Nalika wengi

Wengi nggawe Pesona,
edan, imajinatif, chimerist,
yen sampeyan nuduhake sapa sing menang kabecikan ing sampeyan,
gunung sing rata lan segara asat;

sing duwe otak suwung,
mekanik, filsuf, alkemis,
ndhelikake ala, lynx sing ora bisa dideleng,
medeni gema sampeyan dhewe;

bayangan, wedi, ala amarga sampeyan,
ngrawat, pujangga, lara, adhem,
tangane wani lan sikil burine.

Ayo dheweke nonton utawa turu, setengah urip sampeyan;
yen aku weruh, aku bakal mbayar sampeyan sedina,
lan yen turu, aku ora ngrasakake uripku.

***

Kanggo tengkorak

Kepala iki, nalika urip, duwe
ing arsitektur balung iki
daging lan rambut, sing dikunjara
mripat sing nyawang dheweke mandheg.

Ing ngriki mawar cangkem,
wis layu karo ngambung es,
ing mriki mripat zamrud sing dicithak,
warna sing dadi hiburan para jiwa.

Mangkene perkiraan sing dakkarepake
awal kabeh gerakan,
ing kene kekuwatan harmoni.

Adhuh kaendahan sing fana, layangan ing angin!
Dheweke manggon ing endi anggepan sing luhur banget,
Apa cacing ngremehake kamar kasebut?

***

Pengarepan aku nang njero awakmu

Pengin ana ing njero ati,
Lucinda, kanggo ndeleng apa aku tresna,
Aku ndeleng praupan kasebut saka swarga
kanthi lintang lan salinan sunar alam;

lan ngerti dhasar sing ora bener,
Aku weruh awakku salin cahya lan kamulyan,
ing srengenge kaya Phaeton sing ilang,
nalika ngobong alas ing Etiopia,

Nyedhaki pati aku kandha: «Wis,
pengarepan edan, amarga sampeyan akeh,
padamelan sing padha ora padha. '

Nanging iku ukuman, amarga luwih wedi,
loro ngelawan, loro mati, loro kepinginan,
Ya, aku mati ing geni lan aku nangis.

***

Meksa luh

Kanthi semangat ngomong karo sampeyan kanthi yakin
ing kasucen aku mlebu ing candhi ing sawijining dina,
ing ngendi Kristus ing kayu salib mencorong
karo pangapurane wong sing nyawang dheweke,

Lan sanajan iman, katresnan lan pangarep-arep
ilat-ilat padha kandel,
Aku ngelingake yen aku salah
lan aku pengin males ukum.

Aku bali tanpa ngomong apa-apa
lan carane aku weruh lara ing sisih,
nyawa jumeneng nangis siram.

Aku ngomong, aku nangis lan aku mlebu ing sisih kana,
amarga Gusti Allah ora duwe lawang sing ditutup
menyang manah mratobat lan asor.

***

Aku sekarat tresno

Aku sekarat katresnan, sing aku ora ngerti,
sanajan trampil tresna marang barang-barang ing lemah,
aku ora mikir yen katresnan saka swarga
kanthi jiwa sing kaku kaya ngono diobong.

Yen sampeyan ngarani filsafat moral
kekarepan saka kaendahan dadi katresnan, curiga
yen kanthi kuatir luwih gedhe aku tangi
sepira gedhene kaendahanku.

Aku tresna banget ing tanah sing ala, lan kekasihe bodho!
Oh cahya nyawa, kudu nggoleki sampeyan,
jam pira aku muspra dadi wong bodho!

Nanging aku janji sampeyan saiki bakal mbayar sampeyan
karo ewu abad katresnan ing sembarang wektu
sing amarga tresna karo aku, aku mandheg tresna sampeyan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.