Fahrenheit 451

Fahrenheit 451.

Fahrenheit 451.

"Amarga maca nyegah seneng banget lan ing negara Montag, sampeyan kudu seneng meksa ..." baris kasebut ing tutup mburi Fahrenheit 451 Bingkai kasebut sampurna kanggo nggawe dystopia sing hebat digawe dening Ray Bradbury. Iki crita sing ngemot adegan sing nggegirisi, sing diwakili sekilas masa depan apokaliptik sing kurang fiksi saben dina. Mula tegese peringatan eksplisit babagan masif "konten kanggo wong bodho".

Panulis nggambarake bangsa sing kabegjan dudu kahanan pikiran, nanging minangka keputusan sing dilebokake ing pikiran biasane liwat televisi, umume. Mula, maca pancen dilarang. Ngerteni, menehi pendapat lan nggawe kriteria sampeyan dhewe minangka tumindak sing ora bisa ditampa sing kudu dibasmi sanalika bisa supaya ora nyebarake tumindak mbebayani iki. Iki minangka salah sawijining karya Ray Bradbury sing paling apik sing digawa menyang bioskop.

Sobre el autor

Ray Bradbury Dheweke lair ing Waukegan, Illinois, Amerika Serikat, tanggal 22 Agustus 1920. Sajrone masa kanak-kanak lan remaja, dheweke gampang ngipi elek, nanging, dheweke nggunakake pirang-pirang gambar traumatik kasebut ing karya mengko. Depresi Gedhe meksa kulawargane pindhah menyang Los Angeles, ing kana dheweke lulusan sekolah menengah.

Sanajan ora nerusake studi resmi, ing taun 1943, dheweke diakoni dadi panulis profesional amarga katekunan ing pakaryan lan katrampilan mulang dhiri sing fenomenal. Dasawarsa 50-an bakal dadi periode kasucian sawise diterbitake Babad Martian (1950), Wong sing ilustrasi (1951) lan Fahrenheit 451 (1953), judhul sing diakoni kritik sastra.

Bradbury uga mlebu ing dunia puisi, uga nulis esai lan skrip kanggo televisi. Tema kerjane sing paling asring dienggo katon sesanti, meh mesthi ana gandhengane karo pitakon babagan budaya negara maju, totaliterisme, sensor, perang atom, fasis lan katergantungan teknologi.

Gayane nyampur fantasi kanthi cara sing unik, medeni, puisi lan grotesque. Semono uga, sikap nantang penindasan minangka topik sing tetep bebarengan karo wedi mati utawa posisi intoleransi tumrap rasisme lan xenophobia. Ray Bradbury tilar donya tanggal 5 Juli 1912.

Fahrenheit 451 Sinopsis

"Ana kasepen ngubengi api unggun kasebut lan kasepen ing praupane para pria, lan wektune wis ana, cukup suwe kanggo lungguh ing pinggir dalan sing cethek ing sangisore wit, kanthi jagad lan nguripake kanthi mripatmu, kaya-kaya sepotong baja sing dibentuk wong-wong mau dicekel ing tengah geni. Ora mung geni sing beda. Mangkono uga kasepen. Montag pindhah menyang kasepen khusus kasebut, gegandhengan karo kabeh perkara ing jagad iki.

Tukang Geni lan Guy Montag

"Pancen apik diobong." Fahrenheit 451 nuduhake derajat suhu sing diobong kertas lan teks. Guy Montag, protagonis, uga duwe cap nomer 451 ing helm. Sanajan tugase ora kanggo mateni kobongan, kosok baline, supaya bisa ngrusak buku-buku kasebut.

Bradbury ngenalake surealisisme Amerika futuristik, sing petugas pemadam kebakaran ora nggawa alat pemadam kebakaran, dheweke nggawa alat pembakar api. Pikiran tunggal minangka kasunyatan (ditampa dening mayoritas populasi) sing penting kanggo perdamaian bangsa. Montag wis wareg karo iki, saengga dheweke bangga bisa kerja.

Kekuwatan Buku lan Clarisse McClellan

"Apa sampeyan ngerti kenapa buku kaya iki penting banget? Amarga duwe kualitas. Lan apa tegese tembung kualitas? Kanggo kula, tegese tekstur. Buku iki nduweni pori-pori, uga nduweni fitur. Buku iki bisa dilebokake ing mikroskop. Liwat lensa, dheweke bakal nemokake urip, tilas jaman biyen kanthi profusi tanpa wates. Luwih akeh pori-pori, rincian sing sejatine nyata sing bisa ditemokake saka saben lembar kertas, katon "sastra". Ing kasus apa wae, iku definisi sandi. Rincian ngumumke. Rincian pungkasan. Pematung sing apik asring nyentuh urip. Mediocre mung cepet-cepet nyekel tangane. Wong lanang nakal lan nggawe dheweke ora migunani.

Apa sampeyan ngerti, saiki, kenapa buku disengiti lan diwedeni? Dheweke nuduhake pori-pori pasuryan. Wong sing kepenak mung pengin wajah purnama, ora ana pori-pori, ora rambut, tanpa ekspresi ”.

Ray Bradbury.

Ray Bradbury.

Dheweke minangka bagean saka skuad - gaya Kuba G2 - kanggo ngrusak buku, amarga dianggep sumber kekacauan lan kebingungan.. Nganti Clarisse McClellan katon, wong sing karismatik umur 17 taun hasrat babagan alam lan ora marem karo status quo lingkungane. Dheweke nyebar "kuman keraguan" ing otak Guy, sing tuwuh amarga ana kedadeyan sing ngganggu.

Bunuh diri sing ora dikarepake, rong kematian sing kaget lan owah-owahan sing ora dikarepake

Kaping pisanan, Mildred, garwane nyoba nglalu kanthi ngombe pirang-pirang pil turu. Banjur, dheweke ngerti babagan wanita tuwa sing ndhelikake literatur lan luwih seneng dibakar bareng karo bukune. Pungkasane, kacilakan mobil sing nyebabake Clarisse nyebabake Montag dadi depresi ... sawise kabeh tiwas, buku sing dicolong lan didhelikake dadi siji-sijine panglipur.

Awakening

Sawise Guy wiwit maca kanthi rahasia, dheweke ora bakal mikir maneh kanthi cara sing padha. Pitakon babagan dununge masarakat sing dikepengini bahagia ing rezim Orde Baru dadi luwih asring. Cuci otak (subliminal lan terus-terusan ing televisi) wis ora efektif maneh.

Beatty

Nalika Montag ora kerja, Beatty, direktur petugas pemadam kebakaran, marani dheweke ing omah lan milih 24 jam kanggo mriksa buku sing dicolong. kanggo ngerteni manawa ana konten sing dikarepake. Sawise deadline, Guy kudu ngirim buku lan ngobong. Wacan kasebut pancen gedhe banget, mula Montag njaluk tulung karo kancane Faber.

Corak sing ora dikarepake

Kasunyatane, Beatty ngremehake literatur. Dheweke percaya manawa teks kasebut mbebayani lan elek, sing bakal dirusak. Kangge, tandha dipicu saka omah Montag, Mildred mlayu nganggo taksi ... garwane wis ngiyanati. Banjur, pimpinan kebakaran muncul ing adegan kasebut lan nuntut supaya Guy ngobong omahe dhewe kanthi buku-buku.

Montag dicekel ing adegan kasebut nalika menehi omelan banget saka Beatty, nganti Guy nggawe flamethrower, ngobong atase, lan nyerang kanca sak tim sadurunge mlayu. Penganiayaan kasebut dadi acara ing televisi. Nanging, Montag bisa nyingkirake hounds sing luwih alus kanthi menehi klambi Faber lan nyelehake kali.

Montag, buronan, lan pemberontak

Montag sing kabur teka ing trek sepur sing ditinggal. Ing kana dheweke entuk "wong-wong ing buku", sekelompok intelektual sing mbrontak sing dipimpin dening Granger. Dheweke minangka jinis literatur pertahanan gerilya sing didedikake kanggo misi ngapalake karya kemanusiaan sing hebat.

Imitasi kanggo tenang

Orde Baru kudu tetep ditampilake. Minangka gantine Montag pungkasan, polisi nuduhake ing televisi panangkepan wong miskin sing sadurunge wis dipesen karo sistem kasebut. Nalika semana, Montag rampung ngerteni perang ing bayangan sing diluncurake ing antarane kekuwatan sing wis ditemtokake lan para pembela kebebasan informasi.

Serangan marang para pemberontak

Sawise gabung karo klompok kasebut, Guy ditugasake ngapalake Buku Pengkhotbah. Ing acara sing ora dikarepake, Orde Baru mutusake arep ngebom kutha kasebut kanthi tujuan ngancurake para pemberontak tanpa preduli ewonan wong sing lugu. Pungkasane, Montag lan kanca-kancane nggoleki sing slamet ing antarane reruntuhan kanggo miwiti pambangunan peradaban.

Universitas karya

Kasusastran minangka kekuwatan, lan sing ngirim kudu ngrusak yen pengin mrentah

Fahrenheit 451 baline, kanthi sengaja banget, ing jaman peteng sing dialami ing Yunani sawise invasi wong Doria lan karusakane kabeh materi tinulis lan matine para juru tulis ing abad kaping XNUMX kanggo. C.; kanthi cara sing padha, nggawe sing maca bali menyang jaman mbakar Perpustakaan Alexandria kanggo menehi abad kaping 2003 SM. C., utawa nganti saiki, kanthi rampasan lan ngrusak materi arkeologi sing ora larang regane ing Irak sajrone invasi taun XNUMX.

Buku kasebut nggawa kita menyang kabeh bencana sing bisa nyebabake pungkasan seni amarga penurunan pemikiran kritis. Budhak ora golek luwih saka iku: meneng-menengan kanthi meksa.

Pengaruh TV sawise Perang Dunia II

Sawise Perang Dunia II, pambangunan maneh negara maju nggawa ekspansi hiburan televisi. Nanging sawetara wong kanthi serius ngelingake peringatan saka akeh intelektual babagan nyuda kebiasaan maca ngrugekake televisi. Kajaba iku, artefak kasebut dadi alat sing kuat kanggo penyebaran politik.

Nalika tingkat literasi cenderung dhuwur banget ing jagad pisanan lan negara berkembang, Munculé "kothak konyol" minangka barang rumah tangga sing penting nyebabake kedadeyan progresif "buta huruf fungsional." Yaiku, wiwit mikir manawa ana wong sing ora duwe pangerten maca kanthi winates, ora bisa nindakake analisis sing jero babagan lingkungane, gampang dimanipulasi lan dikendhaleni.

Kutipan saka Ray Bradbury.

Kutipan saka Ray Bradbury.

Roti lan Sirkus

Strategi "roti lan sirkus" bisa uga katon kaya Kekaisaran Roma, nanging ora bisa ilang saka Bumi. Sajrone paruh kaping loro ing abad kaping rongpuluh, pimpinan politik ing saindenging jagad nggunakake televisi kanthi ukuran sing luwih gedhe utawa kurang kanggo nutupi pemahaman masarakat, seneng pesen resmi lan njaga kekuwatan. Ora nggatekke lan naivety sing tundhuk karo urutan saiki.

Refleksi implisit ing Fahrenheit 451 iku duwe kesahihan sing langgeng: ilmu iku kuwasa. Yen nalika nulis buku iki, salah sawijining faktor inspirasi yaiku tampilan televisi minangka alat rumah tangga sing penting, apa pendapat penulis ing konteks digital sing kebak kasunyatan kasunyatan, palsu warta, video bodho dadi virus lan informasi salah ing media sosial?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.