Esteban González Pons, panulis Ellas. Wawancara

Fotografi: Esteban González Pons. Profil Twitter

Ya Esteban Gonzalez Pons Dheweke luwih misuwur amarga karir politik, nanging ana ing sisih literatur sing ujar dheweke rumangsa paling kepenak. Novel pertama yaiku Dheweke, ing endi pancing nganggo crita katresnan. Kepengin matur nuwun kanthi tulus wekdal saha kabecikan Paduka maringi kula wawancara iki ing ngendi dheweke menehi crita luwih akeh babagan aspek lirik lan luwih intim.

ESTEBAN GONZÁLEZ PONS - WAWANCARA 

  • BERITA KAPUSTAKAN: Apa sing dicritakake novel sampeyan, Dheweke, lan kenapa kisah cinta?

ESTEBAN GONZALEZ PONS: Dheweke ngetung siji crita katresnan antarane bocah wadon lan bocah lanang sing lair ing taun 60-an novel generasi, babagan kita sing lair nalika Franco isih urip utawa wis seda, Nom-noman Transisi. Crita kasebut ditemtokake, sebagian, ing Valencia Piala Amerika, kutha sing mencorong lan ngguyu, lan ing Valencia sawise krisis bata, uga bagean. Loro kutha sing kontradiktif sing dununge ana ing peta sing padha.

  • AL: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

EGP: Bukuku sing kapisan yaiku Bug Emas dening Poe, ing edisi pemuda. Sanajan aku kudu nyebutake koleksi novel sing dipindhah menyang komik, diarani Perhiasan Sastra Pemuda, novel-novel petualangan ing abad kaping-XNUMX sing saya dhuwur nalika remaja, saka Ivanhoe munggah Michael Strogoff o sandokan, umpamane. Aku isih bungah nalika kelingan dheweke.

Sadurunge, buku pisanan sing dakwaca, dudu duweke, nanging utangan saka pamanku Guillermo, dheweke dadi album Mortadelo lan Filemón. Amarga Aku mbela manawa dheweke menehi Putri Asturias Seni kanggo F. Ibañez, amarga aku yakin Hadiah Nobel sabanjure ing literatur Spanyol uga bakal diwaca nalika isih cilik ing Mortadelo lan Filemón.

Aku nulis amarga aku kelingan. Wiwitane, Crita medeni dipengaruhi dening Poe lan uga crita Perang Kamardikan sing niru seri pertama Episod Nasional lan biografi saka Napoleon dening Emil Ludwig. Banjur bocah-bocah wadon dadi siji-sijine subjekku lan aku wiwit nulis puisi sing ala banget.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

EGP: Nalika sampeyan miwiti maca kabeh buku, dheweke kepleset. Sing paling kepengin banget nalika isih enom yaiku Pangeran saka cincin, pirang-pirang taun sadurunge film nggawe dheweke misuwur banget. Aku dadi repot nalika bioskop nyedhiyakake buku sing dakkarepake lan popularake alurane kaya bisa misah saka literatur. Tolkien nggawe aku duwe kekarepan, mula dheweke nulis puisi ing "elvish" kanggo bocah-bocah wadon, lan ora pengin dadi pacarku, mesthine. Aku Tolkien nggawe aku geek.

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

EGP: Yen sampeyan seneng karo sastra, mula casi mokal kanggo nyebutake penulis favorit amarga meh kabeh wong duwe sesuatu sing narik minat sampeyan. Aku bakal ngutip Digdaya, sing nganggo Legenda, amarga aku seneng banget karo dheweke kanggo nggawe aku tetep cocog. Lan amarga aku kepengin dadi romantis, sanajan aku ngerti ora bisa. Uga kanggo Para sedulur, a Iki wis Threshold, sing dakwaca lan diwaca maneh kanggo sinau basa Spanyol. Lan kanggo Valle-Inclán, sing wis daklakoni ing meja bengi saiki.

Antarane para pujangga, Luis Cernuda, Malaikat Gonzalez lan Antonio Colinas, beda banget, kalebu favoritku. Ayo uga nyelehake Joan Margarite bilih kita nembe seda. Ing antarane wong-wong sing saiki wis nerbitake, tanpa arep ngrampungake, aku maca kabeh sing diterbitake Manuel Vilas, Victor saka Wit, Lawrence Silva, Jose Zoilo utawa Santiago Castellanos, umpamane. 

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

EGP: Protagonis edan saka Rahasia saka crypt angker dening Eduardo Mendoza. Kayane ora bisa diatasi ing tradhisi nakal Spanyol. Sanajan sampeyan konyol, sampeyan mikir sing ora picaresque dudu novel Spanyol.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

EGP: Nalika isih enom, aku nulis ing wayah wengi, saiki esuk. Sadurungé tangi, imajinasi saya seger. Lan ide sing paling apik ditrapake ing kamar mandhi. Nalika aku metu saka kamar mandhi aku meh lali kabeh.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

EGP: Wani aku ngomong? Aku seneng nulis ing amben. Contone, tangi jam enem, njupuk kopi lan komputer menyang kamar turu lan ora metu saka kono nganti aku nulis paling ora rong kaca. Sayange aku mung bisa tuku ing akhir minggu. Dheweke Aku nulis ing pesawat lan sepur lan ruang tunggu. Plancongan kerja saka kene tekan kana.

  • AL: Genre liyane sing disenengi? 

EGP: Puisi. Aku dudu pujangga, bapak lan putrane padha, aku maca puisi, lan aku diajeni.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

EGP: Aku wis rampung Putrane bapak dening Víctor del Arbol lan saestu nyaranake. Lan aku miwiti karo Kepiye ora nindakake apa-apa dening Jenny Odell lan 1794 saka Natt och Dag, aku bakal ngandhani kepiye. Y Aku nulis novel sabanjure, crita medeni sing dakarepake bakal dikirim menyang penerbit ing wulan September.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bisa njaga prekara sing positif sing bakal menehi crita fiksi mbesuk? 

EGP: Aku yakin wabah bakal teka ing kita kabeh sing nulis kabeh crita kita. Panulis minangka sing urip, ora sing penting.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.