José de Espronceda. 175 taun sawise seda. Pilihan ayat.

Wingi dheweke wis kawujud 175 taun saka pati saka Jose de Espronceda, salah sawijining pujangga paling misuwur, paling misuwur lan dikagumi Romantisme Spanyol Abad kaping XNUMX Mangkene carane dheweke dianggep nalika seda. Lan ora ana sing luwih apik tinimbang njupuk sawetara frase, ayat lan bait paling dikenal manawa kita kabeh wis nate maca.

Pujangga Extremaduran ngiwa sawetara saka puncak kerja saka sastra romantis tanah air. Murid saka Salamanca, El jagad setan, wonten pundi Aku nyanyi kanggo Teresa, Sancho saldana, Putih Bourbon. Lan puisi cekak dikumpulake Lagu, carane Algojo, ing Lagu Cossack lan mesthi wae abadi Lagu bajak laut. Ayo, ayo padha nikmati pilihan iki.

  • Murid saka Salamanca. Miwiti

Wus luwih saka tengah wengi, crita lawas nyritakake, nalika ing impen lan ing kasepen surem mbungkus bumi, wong urip katon mati, wong mati ninggalake kuburan. Nalika semono uga swarane sing medeni ora ana gunane, nalika keprungu langkah-langkah sepi tanpa bisu, lan memedi sing nggegirisi ngumbara ing tengah peteng, lan asu-asu medeni nalika ndeleng.

  • Lagu bajak laut.
Rong puluh bendungan
kita wis rampung
ing éwadéné
saka Inggris,
lan dheweke wis ngasilake
genderoane
atus bangsa
Kanggo sikilku.
 
Yaiku kapalku sing dadi bandha,
kamardikan iku allahku,
angger-anggerku, kekuwatan lan angin,
tanah airku siji-sijine, segara.
  • Kidung pejah.

Mati sing ringkih ojo medeni kowe
pepetengku uga jenengku;
wong nemu ing dhadaku
istilah getun.
Aku welas asih nawakake sampeyan
adoh saka donya suaka,
ing endi wewayanganku sing sepi
selawase turu tentrem.

  • Sonnet

Seger, subur, murni lan wangi,
gala lan ornamen pensil kembang,
gagah diselehake ing buket sing jejeg,
wangi nyebar mawar anyar.

Nanging yen sunar srengenge murka murka
kedher, saka meriam sing diobong,
wangi manis lan warna sing ilang,
godhonge nggawa aura kesusu.

Dadi nasibku mencorong sedhela
ing swiwi katresnan, lan mega sing endah
Aku pura-pura kamulyan lan bungah.

Nanging, aduh, sing apik mau dadi pahit,
lan tanpa godhong ing udhara mundhak
kembang manis pengarepanku.

  • Jagad setan, Canto I.

"Sapa sing ora bakal mikir, Teresa,
yen dadi sumber tangis sing langgeng
katresnan tanpa dosa, bungah banget,
dadi luwih seneng lan seneng banget?
Sapa sing bakal ngira bakal teka ing sawijining dina
ing endi, ilang pesona swarga
lan tutup mata wis tiba,
sepira rasa seneng sing bisa nesu? "

Suwene nganti pirang-pirang abad,
wong lanang sukses,
ing umur sampeyan petungan sampeyan macet,
kamulyan lan kamulyan sing bakal ngasilake:
cahya sing semangat murup
mati ing kabut sing ora bisa nelukake,
Lan crita saka manungsa lan edane
kuburan sempit lan bau!

  • Menyang lintang.

Aku ora preduli ngetutake lakuku
marga saka angin lan segara,
lan dikirim, ing tangan takdir,
Aku ora preduli ngirit utawa mati.

  • Nalika wengi.

Salam, utawa sampeyan, wengi sing tenang,
Muga-muga sampeyan ndeleng jagad iki Agustus,
lan getun sedhih
kanthi peteng sampeyan, sampeyan dadi manis.

  • Menyang nightingale.

Nyanyi ing wengi, nembang esuk
nightingale, ing alas tresna sampeyan;
sing, sing bakal nangis nalika sampeyan nangis
mutiara fajar ing kembang awal.

  • Kanggo rembulan.

Wulan Languid, keluhan sedihku
manis sing sampeyan jupuk kanthi pasuryan sing apik,
yen kasusahan sengit dakalami sampeyan,
nangis karo aku.

  • Menyang tanah air.

Duh negara sing dak tresnani!
Pundi pahlawan sampeyan sing berjuang,
Pedhangmu ora dikalahake?
Oh! anak sampeyan ing bathuk andhap asor
Ana sing isin ukir;
Mripat sing sedhih banget
Nangis kebacut.

  • Lagu saka Cossack.

Caprice kita bakal nemtokake hukum ing kana,
omah kita bakal dadi benteng,
tongkat lan mahkota raja
dolanan bocah sing bakal digulung.
Hurray! Mabur! kanggo nglegakake kekarepan kita:
sing paling ayu bakal menehi katresnan,
lan dheweke ora bakal nemu praupane sing elek,
yen sing menang mesthi mencorong ayu.
Hooray, gurun Cossacks! Hurray!
Eropa nggawa barang rampasan sing apik banget:
sawahe dadi blumbang getih,
saka rooks pesta tentara.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.