Emily Brontë. Telung puisi katresnan sajrone 200 taun

Potret Emily Brontë dening seduluré Patrick Bramwell Brontë. Naskah geguritan Gondal.

Dina iki, tanggal 30 Juli, kita mengeti ulang taun anyar Emily Brontë, novelis lan pujangga Inggris, kalebu salah sawijining jalur sastra sing paling misuwur lan apik banget saka aksara Sakson. Perayaan sing istimewa banget amarga padha 200 taun. Bakal dielingi ing salawas-lawase minangka panganggit saka klasik literatur romantis Victoria yaiku Dhuwur Wuthering, novel siji-sijine. Nanging sampeyan uga kudu nyorot aspek puisi sing kurang dikenal, utawa dibayangke, amarga kekuwatane dadi novelis. Mula, aku ngluwari iki tres puisi tresna sampeyan kanggo memuji memori maneh.

Emily Brontë

Lair tanggal 30 Juli, 1818 en Thornton, Yorkshire, cedhak karo mbakyune Charlotte (Jane eyre) lan Anne (Agnes abu-abu), salah sawijining referensi utama literatur romantis Victoria. Anane, kaya adhine, ditandhani karo a bocah cilik angel, a watak introvert banget, ibune kelangan awal ibune lan mbakyune, yaiku kelainan saka bapak pastor pastor Anglican lan urip sedulure adhine sing susah Branwell. Mung urip 30 taun lan kiwa a warisan sastra sing sithik nanging ora bisa diukur ing kualitas lan pengaruh sabanjure.

Puisi

Kanthi kuman sing lair saka jagad khayalan sing diarani Gondal, sing dikandhani karo adhine Anne, puisi kasebut katresnan dening Emily Brontë padha nyampur perasaan sing kebanjiran lan inti saka puisi romantis karo akeh ciri sing mengko bakal dadi dhasar ing puisi Victoria.

Uga, ing tagihan lan intensitas paraga lan perangane yaiku sadurunge saka apa sing bakal dadi wacana kanggo novel karo Dhuwur Wuthering. Khusus, karakter Heatcliff, Catherine Earnshow utawa Edgar Linton wis dikenal ing sawetara. Nanging sadurunge geguritan kasebut diterbitake bebarengan dening sadulur telu ing sangisore jeneng samaran lanang. Lan sanajan ora sukses, dheweke nandur winih.

Iki kalebu telu sing ditandatangani dening Emily.

Ayo mlaku bareng aku

Ayo mlaku bareng aku
mung sampeyan sing mberkahi jiwa abadi.
Biyen seneng banget karo wengi sing adhem
Ngumbara liwat salju tanpa saksi.
Apa kita bakal bali menyang kesenengan sing lawas?
Awan peteng rame
nglimputi gunung
kaya pirang-pirang taun kepungkur,
nganti aku mati ing cakrawala alam bébas
ing blok sing ditumpuk gigantic;
nalika padhang mbulan lagi rame
kaya eseman sing surem lan cepet.

Ayo, mlaku bareng aku;
durung suwe kita wis ana
nanging pati wis nyolong perusahaan kita
(Kaya esuke nyolong embun)
Siji mbaka siji ngeculake irungnya
nganti mung kari loro;
nanging perasaanku isih sumunar
Amarga ing kowe iku tetep mantep.

Aja ngaku anane aku
Apa katresnan manungsa sejatine?
Apa kembang kekancan mati dhisik
lan urip maneh sawise pirang-pirang taun?
Ora, sanajan nangis lagi dimandikan,
Gundukan ngubur gagange,
Sap gesang sampun luntur
lan ijo ora bakal bali maneh.
Luwih aman tinimbang medeni pungkasan
ora bisa diendhani kaya kamar ngisor lemah
ing endi wong mati lan alasane,
Wektu, tanpa kendhat, misahake kabeh ati.

***

Pasareyan jeng kula

Manuk kasebut manggon ing wayah esuk sing angel,
Gendhang ngambah hawa ing kasepen,
Lebah kasebut nari ing antarane lonceng heather
Sing padha ndhelikake Lady ayu sandi.

Kancil liar ing dhadhane kanthi adhem,
Manuk liar ngangkat swiwine anget;
Lan Dheweke mesem marang kabeh wong sing ora peduli,
Dheweke wis ninggalake dheweke dhewe ing kesepian!

Aku nganggep yen nalika tembok peteng kuburane
Ditahan sawijining bentuk sing alus lan feminin,
Ora ana sing bakal nuwuhake rasa seneng sing nyuda
Cahya sing bungah banget.

Dheweke ngira gelombang sedhih bakal kliwat
Ora ana jejak ing taun ngarep;
Nanging saiki kabeh endi sing angel?
Lan nangis endi?

Ayo padha perang kanggo ngurmati napas,
Utawa kanggo kesenengan sing peteng lan kuwat,
Pendhudhuk ing Bumi Pati
Iki uga ora owah lan ora peduli.

Lan yen mripatmu kudu nonton lan nangis
Nganti sumber lara garing
Dheweke ora bakal bali - saka turu sing tentrem-
Uga ora bakal ngasilake desahan sing ora ana gunane.

Angin, angin kulon, liwat bukit sing gundhul:
Ngomel, mili musim panas!
Ora usah swara liyane
Kanggo njaga wanita ing istirahat.

***

Kapan aku kudu turu?

Oh, ing jam nalika aku kudu turu,
Aku bakal nindakake tanpa identitas,
Lan aku ora bakal peduli kepiye maneh udan
Utawa yen salju nutupi sikilku.
Swarga janji ora kepengin alam bébas
Dheweke bisa kawujud, bisa uga separo.
Neraka lan ancamane,
Kanthi bara sing ora bisa dipadhangake
Dheweke ora bakal ngirim surat iki.

Mula, dakkandhakake, mbaleni perkara sing padha,
Isih, lan nganti aku mati aku bakal ngomong:
Telung Dewa ing pigura cilik iki
Perang awan awan wengi.
Nanging swarga ora bakal njaga kabeh
Dheweke nempuh aku;
Lan dheweke bakal dadi duwekku nganti lali
Tutupi aku kabeh.

Oh, nalika wektu nggoleki dodo kanggo ngimpi,
Kabeh perang bakal rampung!
Amarga bakal tumeka ing dinane aku kudu ngaso,
Lan panandhang iki bakal ora nyiksa maneh.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   karla andreine ngandika

    hai opo opo

  2.   Rantai Embun ngandika

    Aku seneng seni kanthi ekspresi sing beda-beda amarga aku yakin manawa dheweke menehi semangat panganggit.