Emilia Pardo Bazán: buku lan urip sing luar biasa

Basa Ibu, buku dening Emilia Pardo Bazán.

Buku dening Emilia Pardo Bazán: Ibu Alam

"Emilia Pardo Bazán Libros" minangka salah sawijining telusuran sing paling umum ing web ing sawetara wulan pungkasan. Sebabe akeh, nanging bandha karya sastra penulis iki pancen misuwur. Bazán minangka wartawan, panulis, feminis, penerjemah, lan editor Spanyol. Sajrone urip, dheweke mbela hak-hak wanita lan mesthekake yen dheweke duwe peran sing dihormati ing njero masarakat.

Panulis minangka bagean saka para bangsawan lan Royal Galician Academy. Judhul Countess Pardo Bazán dianugerahi dening Raja Alfonso XIII ing wulan Juni 1908. Bazán ngasilake novel, esai, buku plancongan lan drama. Frasa pangarang sing misuwur uga misuwur, berorientasi kanggo pertahanan wanita lan ambane filosofis lan puisi sing apik banget.

Kulawarga lan bocah

Pardo lair ing La Coruña, sawijining kutha ing Galicia, tanggal 16 September 1851. Dheweke gedhe ing kulawarga bangsawan. Bapake yaiku José María Pardo Bazán y Mosquera, sing duwe gelar Pardo Bazán dadi nomer pisanan lan ibune dijenengi Amalia María de la Rúa Figueroa y Somoza.

Bapake minangka wong sing duwe ide feminis lan dheweke yakin manawa Emilia duwe pendhidhikan sing berkualitas. Ing masa kanak-kanak, dheweke biasane maca buku-buku sing diduweni bapakne, sing disenengi yaiku novel lan teks sejarah. Dheweke sinau ing sekolah sing dilindhungi Royal House lan minangka remaja sing duwe pemerintahan.

pendidikan

Panulis minangka salah sawijining wanita ing jamane sing nolak sinau babagan pekerjaan rumah tangga lan musik.. Dheweke sinau basa Inggris, Prancis lan Jerman, bapake lan kanca-kanca intelektual dheweke sinau babagan ilmu alam lan filsafat amarga studi universitas dilarang kanggo wanita.

Tresna urip

Ing taun 1868, dhaup karo mahasiswa hukum umur 19 taun, jenenge José Quiroga y Pérez Deza. Setahun sawise pesta, dheweke mutusake pindhah menyang Madrid bebarengan karo bapake Emilia, sing bakal nggunakake jabatane dadi Wakil Cortes. Ing taun 1871, dheweke lunga karo pasangan Pardo-Rúa menyang Italia lan Prancis.

Wiwitane karier sastra

Ing buku harian Ing Impartial ngluncurake tulisane ing perjalanan sing wis digawe karo wong tuwa lan bojone. Ing babad kasebut, penulis ngupaya nuduhake kepiye lelungan minangka sarana sing apik kanggo ningkatake pendhidhikan. Dheweke nyaranake ngunjungi papan anyar paling ora setaun setaun.

Ing taun 1876 dheweke nerbitake esai pertama sing judhule Sinau kritis karya Rama Feijoo amarga dheweke entuk pengakuan lan kekaguman. Ing taun kasebut, putrane Jaime lair lan ngasilake koleksi puisi sing disunting dening Francisco Giner de los Ríos lan judhul kanthi jeneng sing padha karo bocah cilik.

Kutipan saka Emila Pardo Bazán.

Kutipan Emila Pardo Bazán - Frasesgo.com.

Ing taun 1879 putrine Blanca lair lan nerbitake novel pertamane Pascual López, otobiografi mahasiswa kedokteran. Iki minangka karya sukses sing diluncurake ing Majalah Spanyol. Crita kasebut kedadeyan ing Santiago de Compostela lan tema kasebut romantis kanthi nada realistis.

Emilia umum Bulan madu ing 1881, ing karya iki dheweke nggawe minat marang naturalis. Ing taun kasebut, putrine Carmen lair lan dheweke wiwit cocog karo panulis lan politisi Benito Pérez. Ing taun 1882, dheweke nuntut pendhidhikan kanggo wanita Spanyol ing seminari Institusi Pendidikan Gratis.

Naturisme Pardo

Panulis Spanyol diterbitake ing taun 1882 Pitakon sing kobong, buku sing dianggep minangka promotor naturalis ing negarane. Iki minangka karya kontroversial, sing diarani atheis lan pornografi amarga babagan literatur Émile Zola. Amarga kontroversi kasebut, bojone njaluk supaya dheweke adoh nulis.

Pardo-Bazán terus ngasilake karya, kalebu  Tribune ing taun 1883 lan Jeng enom Ing taun 1885, ing pungkasan dheweke diilhami masalah perkawinan lan pamisahan sabanjure karo bojone José. Ing taun 1886 dheweke nerbitake The pazos de Ulloalan ing taun 1887 penulis nerbitake Lumrahe ibu lan wiwit adoh saka naturalisme.

Politik lan feminis

Jurnalisme politik lan perjuangane kanggo mbela hak-hak wanita nggawe dheweke luwih diakoni. Dheweke kuliah ing macem-macem kesempatan lan akeh wong ing wektu kasebut rumangsa ngancam bakate. Ing taun 1890 dheweke nerbitake Wanita Spanyol lan ngerti sedane bapake. Kelangan kasebut ndadekake Emilia luwih cedhak karo simbolisme lan spiritualisme.

Kanthi warisan bapakne, dheweke nggawe majalah politik lan sosial Teater Kritik Anyar. Ing taun 1892, dheweke ditolak nalika nyoba dadi bagean saka Royal Spanish Academy lan ing taun 1906, dheweke dadi wanita pertama sing dadi kepala departemen literatur institusi budaya Atenea de Madrid. Ditulis manawa ing sawetara jaman, penulis duwe ide rasis lan anti-Semit.

Taun kepungkur lan pati

Ing taun 1916, dheweke bisa mulang kelas literatur Neo-Latin, dadi profesor kursi pertama ing Universitas Pusat Madrid. Emilia tilar donya tanggal 12 Mei 1921 ing ibukutha Spanyol. Novel pertama Hobi sing mbebayani lan sawetara buku lelungane diterbitake kanthi anumerta.

Gambar dening Emilia Pardo Bazán.

Panulis Emilia Pardo Bazán.

Emilia Pardo Bazán: Buku lan Kutipan Bintang

Ing ngisor iki minangka potongan sawetara karya penulis Spanyol:

Rostrum

"Amarga biasane ora ana musim kanggo wong miskin, Amparo duwe setelan tartan sing padha, nanging banget rusak, lan syal sing paling ala abang minangka sandhangan sing nuduhake transisi saka musim semi nganti musim ...

"... Sanajan klambi sing sithik, aku ora ngerti apa kembang remaja sing wiwit dituduhake marang dheweke; kulitne luwih cerah lancip, mripate ireng mencorong ”.

Pitakon sing kobong

"Minangka Zola mbabarake, ngalami estetika naturalistik cacat sing wis ngerti. Sawetara prinsip kasebut minangka asil sing apik kanggo seni; nanging ana ing naturalisme, dianggep minangka badan doktrin, watesan ...

"... Watake tertutup lan eksklusif sing ora dakkandhani kajaba mung ujar yen mirip kamar ing langit-langit sing asor lan cilik banget, ambegan angel. Supaya ora klelep, sampeyan kudu mbukak jendhela: supaya hawa sirkulasi lan cahya saka langit mlebu ”.

Lumrahe ibu

"Ing sangisore wit, pasangan kasebut ngungsi. Iki minangka pelindung wit kastanye sing megah, kanthi mahkota megah lan jembar, mbukak kanthi meh arsitektur ing pucuk jembar sing amba lan tegas, sing kayane diwiwiti kanthi mega kanthi mega sing diuripake: wit patriarkhi, jinis sing ndeleng generasi bedbugs sing sukses kanthi ora peduli., aphids, semut lan larva, lan wenehi cradle lan kuburan ing sinus saka kulit sing retak ".


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.