Edmond Rostand. Prancis ngrayakake ulang taune kaping 150 taun kelairan.

Wingi yaiku Pengetan kelairan kaping 150 taun dening Edmond Eugene Alexis Rostand ing Marseille. Nanging uga ing taun 2018 iki satus sedanipun en Paris. Dadi Prancis ngumumake minangka taun pengetan nasional penulis iki lan ing antarane perayaan kasebut yaiku Edmond Rostand Festival ing kuthane.

Lan kita kabeh ngerti makhluk sastra paling misuwur budhal saka pulpen, Cyrano de Bergerac. Nanging dheweke nulis luwih akeh karya kaya Chantecler, lakon sing karaktere kewan, utawa L'Aiglon, drama ing endi Rostand babagan tokoh Napoleon lan nglawan medeni perang. Dina iki Aku kelingan Rostand maca sethithik kanggo Cyrano sing hebat.

Edmond rostand

Rostand tansaya gedhe ing kulawarga sing sugih lan budidaya. Dheweke sinau babagan hukum nanging ora nate nindakake hukum lan nyipta sastra. Ing taun 1890 dheweke nerbitake volume puisi, Les Musardises, sing ora ditampa kaya karya sabanjure taun 1891, Les Deux Pierrots. Ya, komedi ing ayat kasebut sukses banget Para novelis, sing makili Comédie Française ing taun 1894. Banjur dheweke nulis rong bagean kanggo aktris kasebut Sarah BernhardtPutri sing adohWong Samaria.

Tanggal Desember 1897 nalika diwakili Cyrano de Bergerac, musketeer sing wani duwe irung gedhe, yaiku kemenangan total. Drama ayat iki disetel ing Prancis abad kaping XNUMX lan ngenalake kita marang pujangga lan pendhekar kanthi meneng-menengan tresna karo sedulur sing ayu Roxana. Cyrano ora wani ngumumake rasa tresna marang dheweke amarga elek lan wedi ditolak. Nanging bakal mbantu kadet enom, Christian de Neuvillette, kanggo nelukake Roxana kanthi ndhikte huruf lan frase sing paling ora bisa ngutarakake semangat kasebut.

Pakaryan sabanjure, kanthi irah-irahan Wong Aguilucho, ing taun kapisan ing abad rong puloh, uga sukses. Mula dheweke bisa mlebu Akademi Prancis ing umur telung puluh telu taun. Urip ing Negara Basque lan ing Paris, nanging pungkasane mundur menyang negara Basque-Prancis nalika lara radhang paru-paru. Ing taun 1910 dirilis Chantecler. Sing diterbitake kanthi anumerta ing taun 1921 yaiku Mau bengi Don Juan lan geguritan sing ditulis inspirasi saka Perang Dunia Pertama.

Cyrano ing papan saiki

Amarga tanggal 15 Maret montase kaping sekelas taun Cyrano de Bergerac ing Teater Reina Victoria de Madrid. Wenehi lintang Jose Luis Gil, Ana Ruiz, Alex Gadea, Rocío Calvo, Carlos Heredia, Ricardo Joven lan Nacho Rubio, kanthi arah Alberto Castrillo-Ferrer.

Cyrano de Bergerac - Fragmen

Ana akeh banget momen, frasa lan fragmen sing angel banget dipilih, nanging aku bakal tetep tetep nganggo monolog sing apik banget Ora, gracias lan sing definisi kiss kanggo Roxana.

Ora, gracias

Lan apa sing kudu aku lakoni?
Nggolek bek sing kuat, master sing apik, lan kaya ivy, sing nggulung ing cabang sing golek perlindungan lan penguatan ing omahe wong liya, kanggo menek nganggo trik, tinimbang usaha?
Ora matur nuwun.

Dadi abdi, kayata akeh wong, dadi wong penting? Dadi minangka prasmanan kanthi pura-pura ala yen sawetara ayatku bakal narik eseman ing pasuryane sing surem?
Ora matur nuwun.

Utawa ngulu kodhok saben esuk, nganggo dhadha sing dicelupake, sandhanganku suwek-suwek saka tumungkul karo hawa sing migunani?
Slamet kanthi mbebayani tulang belakang?
Ora matur nuwun.

Dadi kaya wong-wong sing weruh Gusti Allah ngemis - oh, wong munafik - lan mallet menehi? Lan, kanthi pangarep-arep sawetara sinecura, dheweke bakal ngobong dupa sapa sing dituku?
Ora matur nuwun.

Nyeret aku saka kamar menyang kamar nganti aku kesasar ing gegayuhanku dhewe? Utawa layar nganggo dayung sing digawe saka madrigals, lan kanthi angin, desahan bocah wadon banal?
Ora matur nuwun.

Nerbitake kanthi ngetokake dhuwit saka kanthongku dhewe?
Matur nuwun kanthi sanget, aku ora pengin.

Apa aku ngarani papa ing Lawakan sing idiot dirayakake ing kafe, kumpul?
Ora matur nuwun.

Goleki aku kanggo golek jeneng sing duwe kekuwatan kaya apa sing dudu manungsa?
Ora matur nuwun.

Melu klub boneka? Pengin kabeh biaya dadi ing gazette? Lan dakkandhani: ora ana prekara sing penting kanggo saya yen akalku didaftar ing pengadilan?
Ora matur nuwun.

Dadi wedi? Ngitung? Pengecut? Duwe sewu kunjungan sibuk ing wayah sore? Gunakake pulpenku kanggo nulis kesalahan?
Ora matur nuwun, mate. Wangsulane: ora matur nuwun.

Sing, ngimpi, tinimbang. Dadi dewekan, bebas.
Ayo mripatku sumunar lan tenggorokan saya kedher.
Lebokake topi kanggo mundur yen dakkarepake,
mecut aku kepinginan utawa nggawe panganan pembuka.
Bisa tanpa kepinginan kanggo kamulyan utawa rejeki.
Bayangake manawa aku bakal ngrebut Bulan.

Aja nulis apa-apa sing ora sajak karo aku lan ujar, sederhana:
Ah, kancaku cilik, muga-muga godhong, kembang lan woh-wohan cukup kanggo sampeyan,
angger kebon sampeyan njupuk ing endi.
Lan yen kabeneran sawijining dina sampeyan entuk kamulyan kaya iki,
sampeyan ora bakal menehi apa sing ora diparingake marang Kaisar.

Sing entuk mupangate sampeyan menehi kabegjan, ora supaya maju,
lan ing tembung cekak, yaiku kanthi nindakake tumindak sing ora ditindakake,
sanajan sampeyan ora duwe kekuwatan saka wit ek,
apa sing ilang yen wis gedhe, aja nganti lali mulya.

********

Dadi

… Apa, mbak, ambungan?

ROXANA

Apa sampeyan?

CYRAN:

Aku iki.

ROXANA:

Lan sampeyan ngomong babagan ... babagan ...

CYRAN:

Ngambung.
Apik banget tembung sampeyan ing cangkem,
nanging sampeyan ora ngucapake. Yen lambemu kraos,
Apa sing ora bakal ditindakake? Dadi loma
ngatasi rasa wedi sampeyan ... tanpa sadhar.
Durung suwe iki slip sampeyan tanpa kuatir
wiwit ngguyu nggresah lan nggresah
nangis ... geser saiki
lan sampeyan bakal entuk ngambung tanpa ngerteni,
amarga jarak antarane wong loro iku sithik banget
yen hawa anyep tunggal misahake.

ROXANA:

Meneng wae!

CYRAN:

Lho, ana opo mbak,
Ngambung? Sumpah digawe rapet;
garis garis jambon
sing kanggo tembung kriya tresna padha nambah; rahasia
sing salah kuping kanggo tutuk;
pratelan sing dikonfirmasi;
tawaran sing lambe nguatake;
cepet sing duwe soko langgeng
lan liwat kaya tawon sing nggrundel;
komuni nutup ing ndhuwur
saka calyx kembang; wujud luhur
kanggo ngrasakake jiwa ing lumahing lambe
lan ambegan ing kabeh aroma katresnan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.