Edith wharton

Edith Wharton dianggep akeh minangka salah sawijining novelis Amerika sing paling terkenal. Panulis duwe luwih saka 40 novel, otobiografi lan sawetara crita cekak sing dikepengini; malah sawetara buku pengarang diterbitake kirim mortem. Wharton utamane khusus nggawe novel lan crita cekak, nanging uga nulis buku ing wilayah liyane kayata: dekorasi lan plancongan.

Umume Edith Wharton urip ing Prancis, sing dadi omah nomer loro. Amarga alesan iki, akeh bukune nganggo basa Inggris lan Prancis. Ing taun 1921, panulis sastra nerbitake bukune: Jaman Innocence dheweke menang Hadiah Pulitzer. Perlu dielingake manawa Wharton minangka wanita pertama sing diarani: Dokter honoris causa dening Universitas Yale.

Edith Wharton Biografi

Edith Newbold Jones lair tanggal 24 Januari 1862, ing New York City. Wong tuane yaiku: George Frederic Jones lan Lucretia Stevens Rhinelander. Amarga posisi sosial lan ekonomi kulawargane, Edith dididik ing omah, kanthi tutor sing paling apik. Kajaba iku, Dheweke entuk akses permanen menyang perpustakaan gedhe, sing paling bisa digunakake, amarga dheweke seneng banget maca.

matrimonio

Ing taun 1885, Edith omah-omah karo Edward Robbins Wharton, hubungan iki rada rame, mengaruhi akeh aspek. Pungkasane, ing taun 1913 - wis umur 28 taun - Edith bisa pisah kanthi sah saka Edward, sawise ora seneng banget lan pirang-pirang kafir saka garwane.

travel

Salah sawijining nafsu Edith yaiku lelungan, bisa uga amarga wiwit umur 3 taun dheweke nindakake karo wong tuwane. Dheweke teka nyebrang Atlantik udakara 66 kaping, amarga perjalanan menyang saindenging Eropa mesthi wae. Dheweke mlaku kaping pirang-pirang nganti dheweke malah urip luwih suwe ing bawana lawas tinimbang ing negarane. Lan iki ora nggumunake, amarga urip ing New York luwih larang.

Padha karo Edith nyorot ing otobiografine babagan papan-papan sing apik sing wis dikenal ing saindenging jagad. Antarane situs sing paling gedhe pengaruhe yaiku Camino de Santiago lan Pórtico de la Gloria saka Katedral Santiago; dheweke nganggep dheweke salah sawijining sing paling apik tenan.

Persahabatan gedhe

Salah sawijining perkara sing dingerteni Edith Wharton yaiku kekancan karo para tokoh penting nalika semana. Salah sijine yaiku panulis lan kritikus literatur Henry James, sing diparingake kabeh bab ing otobiografine. Dheweke, saliyane dadi kanca, dadi mentor. Kanca liyane yaiku Edith: Theodotre Roosvelt, Jean Coteau, Sinclair Lewis, F. Scott Fitzgerald, lan Ernest Hemingway.

Wharton lan perang donya kaping pisanan

Nalika diwiwiti la Perang Donya kaping, Edith Wharton ana ing Rue de Varenne, ing Paris. Sing pertama ditindakake penulis yaiku nggunakake pengaruh ing pamrentah Prancis supaya dheweke bisa plancongan nganggo motor menyang garis ngarep, kanthi tujuan nggawa persediaan medis lan kolaborasi yen perlu.

Kanthi cara sing padha, dheweke entuk dekorasi Salib Legiun Kehormatan dening pamrentah Prancis, amarga kerja ing Palang Merah lan karya sosial sing penting. Kabeh pengalaman kasebut dijupuk dening panulis sing padha ing macem-macem artikel, sing banjur diwenehake ing esai Perang Prancis: Saka Dunkerque menyang Belfort (1915).

Pati

Edith Wharton tilar donya nalika yuswa 75 taun, tanggal 11 Agustus 1937 ing Saint-Brice-sous-Forêt ing tanah Paris. Pati kasebut amarga ana kacilakan kardiovaskular. Sisa-sisae ana ing lemah suci Gonards, Versailles.

Karir sastra Edith Wharton

Pulpen saka panulis apik iki ngasilake akeh karya, kanthi puluhan buku, crita, log perjalanan lan geguritan. Wharton duwe gaya sing khas lan khas, sing ditemtokake karo tingkatane karo kelas sosial ndhuwur, sanajan teka saka kana. Karya pertama sing dheweke kenal yaiku Lembah Keputusan (Lembah Keputusan, 1902).

ing 1905 umum: Omah suka cita (House of Joy), novel sing nggawe dheweke misuwur. Mangkono wiwit kanggo Edith Wharton wektu produktif nalika nggawe buku-buku sing apik, kayata: Woh Wit (1907), Madame de Treymes (1907), Ethan Frome (1911), nganti sukses gedhe ing taun 1920: Jaman Innocence, kanggo sing menang hadiah Pulitzer.

Sawetara buku Edith Wharton paling apik

Omahe bungah (1905)

Iki minangka novel sing digawe ing wiwitan abad kaping XNUMX ing New York. Iki critane saka Lily bart, wanita ing New York sing berpendidikan, cerdas lan ayu banget, sing yatim piatu nalika umur 19 taun. Dasawarsa mengko dheweke durung omah-omah lan isih urip karo bulik, sing ngrawat dheweke wiwit ibune seda. Tujuan utama Lily yaiku urip ing masarakat sing dhuwur, sanajan dheweke njupuk keputusan sing ora apik.

Ing lakune tresna karo pengacara bergengsi Lawrence Selden, sing ora sugih lan mulane dheweke ora nate ngakoni tresnane, senadyan kasunyatane dheweke males. Entuk sing dikepengini bakal angel, salah sawijining sebab amarga reputasi ala sing dibangun Bertha Dorset kanggo dheweke, sawise nuduh dheweke duwe hubungan karo bojone. Kabeh bakal nyebabake Lily dadi kesepian, ngenteni kedadeyan sing durung nate kedadeyan.

Jaman Innocence (1920)

Kaya sing diandharake, judhul iki entuk Bebungah Pulitzer. Novel iki yaiku crita romantis adhedhasar segitiga katresnan sing kedadeyan ing New York, ing taun 1870. Ing pangembangan plot, kemewahan lan adat istiadat kelas sosial jaman saiki dijlentrehake kanthi rinci. Tokoh utamane yaiku Newland Archer - pengacara -, tunangane May Welland, lan seduluré, Countess Olenska.

pemanah Dheweke minangka pria sing fokus lan ora pengin ngulang profil wong standar kaping pindho ing jaman semana, kafir lan munafik. Dheweke setya karo prinsip lan menehi kritik marang adat istiadat masarakat luhur.; Dheweke mesthi ngajeni Mei, nganti dina Olenska bali, lan anane sing sederhana nggawe pria kasebut ragu-ragu karo perasaane. Mangkene carane crita bakal mbukak babagan masalah sensitif nalika semana lan bakal diakhiri kanthi owah-owahan sing ora dikarepake.

Sale Jaman Innocence
Jaman Innocence
Ora ana review

Katon maneh (1934)

Ing taun 1934, Edith Wharton nerbitake otobiografine. Ing karya kasebut dheweke ngakoni yen dheweke urip kanthi tenanan lan njlentrehake kanthi rinci babagan masa kanak-kanak, masa mudha lan diwasa (kajaba ana hubungane karo perkawinan). Panulis nyritakake babagan cara nindakake kabeh sing dikarepake: maca, nulis, lelungan lan kerja sosial. Kajaba iku, dheweke ngakoni regane dekorasi sajrone uripe.

Wilayah sastra sajrone uripane Wharton duwe titikan penting ing otobiografine. Penjelasan babagan makarya lan inspirasi sing nyebabake nggawe kasebut diterangake. Kajaba iku, nyritakake babagan pengalaman ing WWI lan kolaborasi sing diwenehake kanggo akeh wong sing butuh. Sorotan liyane ing judhul kasebut yaiku kanca-kanca sing apik lan apik sing diduweni Edith Wharton sajrone urip, sing dheweke khususake bagean saka karya kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.