Edgar Allan Poe. Pengetan 170 taun sedane. Geguritan 3 sing dak pilih

7 Oktober 1849. Baltimore. Urip ditinggal ing kana 170 taun kepungkur salah sawijining panulis literatur jagad paling gedhe. Ora preduli kaping pirang-pirang sampeyan bisa ngobrol Edgar Allan Poe, ewonan artikel, buku lan studi babagan tokoh sing diterbitake. Ora ketompo carane kakehan, crita, crita, crita lan geguritan sing diwaca. Ora dadi masalah yen sampeyan terus mbahas babagan takdir, inspirasi utawa urip, sing wis dingerteni tanpa wates.

Edgar Allan Poe tindakake lan bakal terus narik kawigaten para pamaca jagad iki sing wis ndeleng kabeh pakaryan kasebut. Lan liyane yen kasebut yaiku hasrat babagan misteri, teror utawa peteng luwih mutlak. Uga katresnan ngluwihi pati utawa tanpa wates. Warisan jenenge uga bakal langgeng. Iki yaiku 3 puisi favoritku sing dakcritakake saiki ing memori sampeyan: Annabel lee, Apa sampeyan pengin dheweke tresna karo sampeyan? y Ngimpi.

Mesthi kita kabeh wis maca sawetara, utamane sing paling misuwur: Annabel lee. Utawa sing durung nate krungu versi sing digawe dening Radio Futura?

Apa sampeyan pengin dheweke tresna karo sampeyan?

Apa sampeyan pengin dheweke tresna karo sampeyan? Dadi ojo kalah
lakune atimu.
Mung sampeyan kudu dadi apa
lan apa sing sampeyan dudu, ora.
Dadi ing jagad iki, cara halus sampeyan,
sih-rahmat Paduka,
bakal memuji tanpa wates
lan tresna ... tugas sing sederhana.

Annabel lee

Wis pirang-pirang taun kepungkur
ing kerajaan ing segara,
ana bocah wadon sing ngerti sampeyan ngerti
kanthi jeneng Annabel Lee;
lan wanita iki urip tanpa kekarepan liyane
katimbang tresna marang aku, lan kudu ditresnani.

Aku lanang, lan dheweke wadon
ing kerajaan ing pinggir segara;
Kita padha tresna-tinresnan kanthi semangat sing luwih gedhe tinimbang katresnan,
Aku lan Annabel Lee;
kanthi lelembut kaya mangkono seraphim winged
padha nangis rancor saka ing dhuwur.

Lan kanggo alesan iki, biyen, biyen,
ing kerajaan ing segara,
ana angin saka mendhung,
pembekuan Annabel Lee sing ayu;
leluhur sing surem teka dumadakan,
lan dheweke ditarik adoh saka aku,
nganti dheweke dikunci ing kuburan peteng,
ing kerajaan ing pinggir segara.

Malaekat, setengah seneng ing Swarga,
Dheweke meri karo kita, Her, kula.
Ya, iku sing dadi sebab (kaya sing dingerteni wong,
ing kerajaan ing pinggir segara),
yen angin nyebul saka mega wengi,
pembekuan lan mateni Annabel Lee.

Nanging katresnan kita luwih kuwat, luwih kuat
tinimbang kabeh para leluhur,
luwih gedhe tinimbang kabeh para wicaksana.
Lan ora ana malaekat ing kolong swarga,
ora ana setan ing ngisor segara,
ora bisa misah nyawa kawula
saka Annabel Lee sing ayu.

Dadi rembulan ora nate padhang tanpa turu
saka kancaku sing ayu.
Lan lintang-lintang ora nate munggah tanpa mbangkitake
mripate sumringah.
Malah saiki, nalika pasang pasang nari ing wayah wengi,
Aku turu ing sandhinge kekasihku, kekasihku;
kanggo uripku lan kekasihku,
ing kuburane dening ombak,
ing kuburane cedhak segara sing rame.

Ngimpi

Entuk ambungan iki ing bathuk!
Lan, kanggo ngilangi bobot
sadurunge budhal, aku ngakoni
apa sing sampeyan entuk bener yen sampeyan precaya
yen dina-dina ku dadi impen;
Nanging apa kurang serius
pangarep-arep wis rampung
ing wayah wengi utawa srengenge kebak,
nganggo utawa tanpa sesanti?
Nganti usaha pungkasan
Iku mung impen ing ngimpi

Ngadhepi segara sing rame
apa sing ngukum breaker iki
Aku duwe telapak tangan sing kenceng
pari-parian wedhi emas.
Dheweke sawetara! Lan ing wayahe
dheweke adoh saka aku lan aku rumangsa
tangisi ing aku iki:
Ya Allah! Amarga aku ora bisa
terus ing driji?
Ya Allah! Yen aku bisa
nyimpen siji saka pasang!
Nganti usaha pungkasan
apa mung impen sajroning impen?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.