Edgar Allan Poe. 209 taun sawise lair. Sawetara ukara

Ukiran Edgar Allan Poe. Miturut Edouard Manet.

Ya dina iki 19 kanggo Januari, dina gedhe literatur universal amarga Edgar Allan Poe ngancik 209 taun. Nanging ing kalanggengan iku ora ana apa-apa. Jenius ing Boston isih ana, ing novel, crita lan puisi. Wis akeh sing wis dibahas, ditliti, dianalisis lan debat babagan Poe, mula luwih becik sampeyan terus maca. Rasakake intrik lan medeni kaya rasa tresna lan semangat sing ditindakake kabeh gaweyane. Taun kepungkur yaiku matur suwun dhisik kanggo Poe ing blog iki lan sing nomer loro iki ngelingi sawetara frase.

Edgar Allan Poe

Panulis, pujangga, kritikus lan jurnalis romantisWong tuwané, yaiku aktor teater sing lelungan, tilar donya nalika isih enom. Dheweke dibesarkan dening kanca kulawarga, John Alan, sing senadyan ora setuju ora bisa nyegah Poe supaya ora nyerahke pakaryan kanggo ngaturake awake dhewe kanggo nulis. Sawise pindhah menyang Boston wiwit ngirim kanthi anonim. Ing kana dheweke dadi editor koran Messenger Baltimore Kidul, lan dhaup ing taun 1835 (umur 26) karo sedulur enom Virginia Clemm (mung umur 13 taun) .ç

Dheweke lara tuberkulosis bakal menehi tandha wis ana dhewe watak depresi Saka panulis. Rasa kuwatir banget amarga penyakit garwane nyebabake dheweke kanggo alkohol lan obatan. Sanajan sawise seda, Poe nyoba lampus kanthi laudanum nanging mutah lan bisa pulih.

Nanging, alkohol lan obat-obatan ora nilar dheweke maneh. Poe seda ing Baltimore mung 40 taun. Panyebab sing matine ora nate diklarifikasi lan ing antarane sebab liya, kolera, obat-obatan, serangan jantung, tuberkulosis, utawa malah upaya bunuh diri sing nomer loro, sing ditindakake kanthi becik, dianggep. Bisa uga kabeh mau.

Sawetara ukara

Iki tembunge sing ditujokake kanggo dheweke Lik Maria Clemm sawise kelangan garwane amarga tuberkulosis.

Kita mung bisa mati bareng. Saiki aku ora ana gunane nalar; Aku ora bisa nahan maneh, aku kudu mati. Wiwit aku ngirim Eureka, Aku ora kepengin tetep urip. Aku ora bisa ngrampungake perkara liya. Amarga katresnanmu pancen nyenengake, nanging kita kudu mati bareng. (…) Wiwit aku ana ing kene, aku nate ana ing pakunjaran amarga mabuk, nanging nalika semana aku ora mabuk. Iki kanggo Virginia.

Nanging ana luwih akeh ukara sing wis dingerteni. Piye kabare:

"Siji-sijine cara supaya manungsa bisa njaga kebebasan yaiku siyap-siyap kanggo mati."

"Ing musik, bisa uga jiwa nyedhaki target gedhe sing diperjuangake nalika diilhami dening perasaan puisi: nggawe kaendahan supranatural."

"Ilmu durung nate mulang manawa kegilaan minangka intelijen sing paling luhur utawa ora."

"Yen aku dijaluk netepake istilah seni ing sawetara tembung, aku bakal ngarani reproduksi apa sing dirasakake dening indera liwat kudhung jiwa."

"Pati wani diadhepi kanthi tatag banjur diajak ngombe."

"Setan ala minangka salah sawijining naluri pisanan ing ati manungsa."

"Apa wae wong tuwa, kaendahane, ing perkembangan utama, ora bisa ngindhari tangis sing sensitif."

"Saner iku wong sing nampa edan dhewe."

"Aku dadi wong edan, kanthi pikiran sehat sing dawa banget."

"Ora bisa mbayangake tontonan sing luwih mual tinimbang plagiarist."

"Kaendahan apa wae ing manifestasine sing paling dhuwur mesthi bakal nggawe rasa sensitif nangis."

"Rasa seneng dudu ing ilmu pengetahuan, nanging entuk ilmu."

"Ing atine wong lanang sing paling cerewet, ana senar sing ora bisa disentuh tanpa emosi."

"Rambut abu-abu minangka arsip jaman biyen."

"Wong sing ngimpi awan ngerti akeh perkara sing bisa ngalamun nalika wengi."

"Mbok menawa kesederhanaan prakara iki sing nyebabake kita kesasar."

"Pati wanita sing ayu banget dadi subjek sing paling puitis ing saindenging jagad, lan ora ana sangsi manawa lambene sing paling cocog kanggo subyek kasebut yaiku pacangan sing nandhang sangsara."

"Gesang sejatine manungsa seneng banget amarga dheweke ngarep-arep bakal cepet."

"Papat syarat kanggo rasa seneng: katresnan wanita, urip ing udara, ora ana kabeh ambisi lan nggawe kaendahan anyar."

Aja mlayu saka katresnan; bakal kejiret karo sampeyan.

"Kabeh karya seni kudu diwiwiti ... ing pungkasan."

"Aku ora wedi bebaya, nanging akibate utama: teror."

"Ana prekara sing ana ing kewan sing loma lan ngorbanake awake dhewe sing tekan njero ati wong sing asring ngrasakake kekancan palsu lan kesetiaan manungsa sing ringkih."


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.