Dostoyevsky

Fyodor Dostoyevsky.

Fyodor Dostoyevsky.

Fyodor Dostoyevsky (1821 - 1881) yaiku novelis Rusia sing jerone psikologis nggawe dheweke - bisa dadi panulis fiksi abad XNUMX sing paling berpengaruh. Dheweke uga panulis crita cekak, editor, lan jurnalis, bisa nggenteni bayangan sing paling peteng ing ati manungsa kanthi wektu padhang sing ora ana tandhingane.

Gagasane banget nandhani gerakan modernisme, eksistensialisme, teologi lan kritik sastra, uga akeh sekolah psikologi. Kajaba iku, pakaryan kasebut dianggep sunnat amarga presisi sing diprediksi bakal ana kekuwatan para revolusioner Rusia.

Muncul saka salah sawijining panulis hebat ing kabeh jaman

Acara sing paling penting ing urip Dostoyevsky - eksekusi komuter, pembuangan ing episode Siberia lan epilepsi - uga misuwur minangka karyane.. Nyatane, dheweke nggunakake akeh kedadeyan dramatis ing urip kasebut kanggo nambah kerumitan karaktere.

Konteks karya sampeyan

Miturut Gary Saul Molson (Encyclopedia Britannica, 2020) akeh kedadeyan ing sekitar panulis Rusia isih durung jelas. Bentenipun, sawetara spekulasi sing ora bisa ditampa ditampa minangka kasunyatan sing bisa dipercaya. Saliyane, Dostoyevsky beda karo penulis Rusia liyane (kayata Tolstoy utawa Turgenev) ing konteks karyane kanthi rong aspek dhasar.

Kaping pisanan, dheweke mesthi kerja kanthi tekanan amarga akeh utang sing ditindakake amarga masalah judi lan kulawarga.. Kapindho, Dostoyevsky ngilangi katrangan khas kulawarga sing apik lan stabil; nanging dheweke nggambarake klompok tragis, sing dikepung kacilakan. Kajaba iku, Dostoyevsky nganalisa masalah - kontroversial nalika semana - kayata ketimpangan sosial lan peran wanita ing masarakat Rusia.

Kulawarga, lair lan bocah

Fyodor Mikhaylovich Dostoyevsky lair ing Moskow, Rusia, tanggal 11 November 1821 (30 Oktober ing tanggalan Julian). Dheweke dadi nomer loro saka pitung anak ing antarane Mikhail Dostoyevsky (bangsawan saka Darayóve), keturunan Belarusia, lan Maria Fiódorovna, wanita budaya saka kulawarga saudagar Rusia. Karakter bapak sing otoriter - dhokter ing rumah sakit Moskow kanggo wong miskin - bentrokan kanthi drastis kanthi rasa manis lan kehangatan ibu sing nyenengake.

Umur remaja

Nganti taun 1833, Fyodor enom isih sekolah ing omah. Ing taun 1834, dheweke lan seduluré Mikhail mlebu sekolah asrama Chermak kanggo sekolah menengah. Ibune tilar donya amarga tuberkulosis ing taun 1837. Rong taun sabanjure, bapake dipateni karo pelayane dhewe (Dostoyevsky mengko negesake) minangka males ukum kanggo tumindak kejem. Kedadeyan kanthi akeh sipat mitos miturut sawetara sejarawan.

Latihan ing kastil Akademi Militer

Nalika semana, sedulur Dostoyevsky wis dadi mahasiswa ing Akademi Militer Saint Petersburg kanggo Insinyur., ngetutake lakune sing dilacak bapake. Sing jelas, Fyodor rasane ora nyaman banget sajrone latihan sing luwih dhuwur. Kanthi rasa sedulure adhine - sing dadi kanca paling cedhak - dheweke wiwit melu romantisme romantik sastra lan fiksi Gothic.

Sanajan literatur sing ditandhani, Dostoyevsky ora nemoni masalah karo subjek angka sajrone latihan. Uga ora ana alangan sing bisa kerja sawise lulus; pikantuk jabatan ing Jurusan Teknik Militer. Nanging, minangka putrine Aimée Dostoyevsky (1922) nuduhake, tanpa tekanan saka bapak sing kasar, Fyodor rong puluh wong bebas nggunakake jabatane.

Pengaruh

Pengaruh pujangga Jerman Friedrich Schiller katon ing karya awal (ora dilestarekake), Maria stuart y Boris Gudunov. Uga, ing langkah-langkah pisanan, Dostoyevsky duwe predilection kanggo penulis kayata Sir Walter Scott, Ann Radcliffe, Nikolay Karamzim, lan Aleksandr Pushkin. Mesthi wae, kunjungan Honoré Balzac menyang Saint Petersburg ing taun 1844 minangka prekara sing penting banget, nalika dijarwakake Eugenia Agung.

Publikasi sastra kapisan

Frasa dening Fyodor Dostoyevski.

Frasa dening Fyodor Dostoyevski.

Ing taun sing padha, dheweke nilar tentara kanggo ngaturake dhiri kanggo nulis. Ing umur 24 taun, Dostoyevsky mlaku ing bidang sastra Rusia kanthi novel epistolary Wong miskin (1845). Ing publikasi iki, panulis Moskow nggawe sensibilitas sosial lan gaya otentik dadi jelas. Dheweke malah entuk pujian saka kritikus sastra misuwur Belinsky, sing ngenalake dheweke karo elit intelektual lan bangsawan St. Petersburg.

Gangguan Dostoyevsky nyebabake permusuhan saka panulis Rusia liyane (kayata, kayata Turgenev). Amarga iki, penggantine bisa digunakake -Dobel (1846), Wengi Putih (1848) lan Niétochka Nezvánova (1849) - nampa sawetara ulasan negatif. Kahanan iki ngganggu dheweke kanthi signifikan; bagean reaksi saka depresi yaiku gabung karo klompok ideologi utopian lan libertarian, sing diarani nihilists.

Tragedi minangka bahan bakar

Epilepsi episode

Dostoyevsky ngalami kejang pisanan nalika yuswa sangang taun. Dheweke bakal dadi episode sporadis sajrone urip. Nanging, umume biographer bertepatan kanggo nuduhake kematian bapakne minangka kedadeyan parah ing gambaran klinis. Panulis Rusia ekstrapolasi pengalaman sing angel iki kanggo njabarake karaktere Pangeran Myshkin (Wong bodho, 1869) lan Smerdiákov (Sedulur Karamazov, 1879).

Siberia

Ing 1849, Fyodor Dostoyevsky dheweke dicekel dening panguwasa Rusia. Dheweke dituduh dadi bagean saka konspirasi Petrachevsky, gerakan politik nglawan Tsar Nicholas I. Kabeh sing melu dihukum mati, kanthi ukuman diowahi - secara harfiah - ing ngarep tembok. Kosok baline, Dostoyevsky diasingake menyang Siberia kanggo nindakake pegawe paksa sajrone limang taun suwene, septik lan kejem.

Miturut Aimée Dostoyevsky, bapakne "ngumumake kanthi alesan manawa para narapidana dadi gurune." Secara bertahap Dostoyevsky nggunakake talenta kanggo ngladeni keagungan Rusia. Menapa malih, piyambakipun nganggep piyambakipun minangka muridipun Kristus lan ngrusak nihilisme. Mula, Dostoyevsky ora bakal njaluk persetujuan liyane saka Eropa (sanajan ora ngremehake), nanging dheweke nambah warisan Slavia-Mongol negara kasebut.

Krama kapisan

Dostoyevsky nglayani bagean kapindho ukumane ing Kazakhstan minangka pribadi. Ing kana, dheweke miwiti hubungan karo Mariya Dmítrievna Isáyeva; ing taun 1857 dheweke bebrayan. Ora suwe sawise, amnesti sing diwenehake dening Tsar Alexander II mulihake gelar bangsawan, akibate, dheweke bisa mbabarake maneh karyane. Sing pertama muncul yaiku Impen kali y Stenpánchikovo lan pedunungé (kalorone wiwit taun 1859).

Sedulur Karamazov.

Sedulur Karamazov.

Hubungan antara Dostoyevsky lan garwane sing kaping pisanan ora prelu ujar. Dheweke sengit karo Tver, kutha sing umume urip bebrayan ing taun katelu lan papat. Nalika dheweke wis biasa karo elit bangsawan ing wilayah kasebut, dheweke - kanggo males ukum - miwiti hubungan karo pemuda sing duwe surat. Pungkasane, Mariya ngaku kabeh marang bojone (kalebu motivasi materialistis), ngremehake dheweke ing tengah pesta.

Judi lan utang

Ing taun 1861, Fyodor Dostoyevsky ngedegake majalah kasebut Vremya (Wektu) karo kakange Mikhail, sawise dheweke ngidini dheweke bali menyang Saint Petersburg. Ing kana dheweke nerbitake Sing diremehake lan tersinggung (1861) lan Kenangan babagan omah wong sing wis mati (1862), kanthi bantahan adhedhasar pengalaman ing Siberia. Ing taun candhake, dheweke nggawe ekspedisi liwat Eropa liwat Jerman, Prancis, Inggris, Swiss, Italia lan Austria.

Sajrone lelungan kasebut, Dostoyevsky digodha dening game kasempatan anyar sing muncul ing kasino ing Paris: roulette. Akibate, dheweke bali menyang Moskow ing musim gugur taun 1863 bangkrut kabeh. Kanggo nambah penghinaan, Vremya dilarang amarga ana artikel babagan pambrontakan Polandia. Sanajan, ing taun sabanjure dheweke nerbitake Kenangan ing lemah ing majalah Epoja (Epoch), majalah anyar sing dadi editor karo Mikhail.

Musibah sukses

Nanging kacilakan maneh nyebabake dheweke, amarga dheweke dadi duda ing pungkasan taun 1864 lan ora suwe sawise adhine, Mikhail, tilar donya. Amarga alasan iki, dheweke dadi depresi jero lan malah luwih akeh ing game kasebut, nambah luwih akeh utang (kajaba 25.000 rubel, dianggep amarga tiwase Mikhail). Dadi Dostoyevsky mutusake nylametake menyang luar negeri, ing setir rol mau nyekel dheweke maneh.

Ciptaan sastra kanthi tekanan

Judihe Dostoyevsky (lan naif) nyebabake para kreditor ngoyak dheweke nganti pungkasane dina. Dheweke bali menyang Saint Petersburg ing taun 1865 kanggo nerbitake salah sawijining karya sing paling dikenal, Kadurjanan lan Ukuman. Ing upaya ngrampungake akun, dheweke mlebu kontrak karo penerbit Stellovski ing taun 1866. Tiga ewu rubel sing ditemtokake langsung diwenehake marang para kreditor kasebut.

Kekawin kaping pindho

Kontrak penerbitan mbebayani hak-hak karyane dhewe yen dheweke telat ngirim novel taun kasebut. Tanggal 12 Februari 1867, dhaup karo Anna Grigórievna Snítkina, 25 taun luwih enom. Dheweke dadi stenografer sing antusias sing pengin diktat Pamuter (1866) mung 26 dina. Ing acara bulan madu (uga kanggo ngindhari kreditor), pasangan penganten anyar kasebut mapan ing Jenewa, Swiss.

Minangka asil saka uni kasebut, Sonia lair ing wulan Februari 1868; sedhih, bayi kasebut seda telung wulan. Dostoyevsky dadi korban maneh ing game kasebut lan mutusake arep lunga karo garwane ing tur singkat menyang Italia. Ing taun 1869, dheweke pindhah menyang Dresden, kutha kelairan putrine nomer loro, Liuvob. Taun kasebut uga diwiwiti Wong bodhoNanging, akeh dhuwit sing dikoleksi novel sing terkenal yaiku kanggo mbayar utang.

Taun-taun pungkasan

Sajrone taun 1870an, Dostoyevsky nerbitake pirang-pirang karya sing negesake manawa dheweke minangka salah sawijining panulis sejarah sing hebat. Ora mung saka Rusia, nanging saka saindenging jagad. Sawetara alur cerita lan karakter sing dikembangake inspirasi saka acara otobiografi lan acara politik sing nggegirisi Rusia.

Kajaba Bojo sak lawase (1870), buku-buku liyane ditulis lan diterbitake sawise Dostoyevsky bali menyang Saint Petersburg ing taun 1871. Ing kana, putra nomer telu, Fyodor, lair. Sanajan taun-taun sabanjure katentreman ekonomi relatif, masalah epilepsi Fyodor M. saya parah. Pati putra kaping sekawane, Aleksei (1875 - 1878) luwih akeh nyebabake gambar gugup panulis Rusia kasebut.

Wong bodho.

Wong bodho.

Publikasi paling anyar Fyodor Dostoyevsky

  • Sing setan. Novel (1872).
  • Warga negara. Mingguan (1873 - 1874).
  • Buku harian panulis. Majalah (1873 - 1877).
  • Para remaja. Novel (1874).
  • Sedulur Karámazov. Novel - dheweke mung bisa ngrampungake bagean kapisan - (1880).

Warisan

Fyodor Mikhaylovich Dostoyevsky tilar donya ing omahé ing Saint Petersburg tanggal 9 Februari 1881, amarga emfisema paru-paru sing ana gandhengane karo epilepsi. Pemakamane dirawuhi dening para selebriti lan politikus saka saindenging Eropa, uga kepribadian literatur Rusia sing misuwur nalika semana. Malah - mengko nerangake randhane, Anna Grigorievna Dostoyevsky - upacara kasebut nggabungake pirang-pirang nihilists enom.

Kanthi cara iki, malah mungsuh ideologis menehi penghormatan marang jenius Rusia. Ora kaget, Dostoyevsky ngatur pengaruh akeh filsuf, ilmuwan utawa panulis transendensi Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud, Franz Kafka lan Stefan Zweig, lan liya-liyane. Pegaweane universal, kanthi warisan sing sebanding karo Cervantes, Dante, Shakespeare utawa Víctor Hugo.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.