Endi Benito Pérez Galdós?

foto-galdos

Potret Benito Pérez Galdós.

Sing duwe anak ing antarane 13 lan 17 taun bakal ngerteni Benito Pérez Galdós wis ngilang saka kurikulum sekolah. Siswa ora maneh sinau karya ing kelas literatur lan jenenge, ing kasus sing paling apik, mung katon ing dhaptar panulis penting.

Ana prekara sing tabrakan karo sejarah sing kepungkur ora kaya sejarah sejarah pendhidhikan. Ana wektu nalika kabeh siswa maca, kayata, sawetara buku sing ana ing "Episod Nasional".

Pemenang Hadiah Nobel kanggo literatur ora mung nggawe babad sing apik babagan prekara kepungkur, nanging uga nganggo gaya sastra Cervantine sing sampurna, Aku nggawe novel realistis sing pantes dilebokake ing antarane telung panulis paling apik ing sejarah basa Spanyol.

Oalah, ora ana sing maca bukune maneh. Miturut pendapat saya, kahanan iki asale saka upaya evolusi pendhidhikan menyang modernitas kurikuler. Modernitas, adoh saka isi piwulang sing sadurunge dikembangake ing sekolah.

Reformasi iki, perlu lan positif ing pirang-pirang aspek amarga evolusi masarakat, Dheweke wis nyoba tenan kanggo ngliwati Pérez Galdós. Nglirwakake dheweke amarga konsepe sing ora masuk akal minangka pakaryan ing jaman biyen utawa, malah luwih ala, soko nasionalisme sing cedhak karo fasisme.

Lan aku ujar manawa sing terakhir kanthi ngerti kasunyatan wiwit, ing luwih saka siji kesempatan, akeh wong "kondhang" nyusun teori apes kasebut kanthi dhasar, nalika taun-taun Franco, "episode nasional" katon ing agenda siswa lan pasinaon prakteke wajib.

Kanthi cara iki lan kedadeyan karo pirang-pirang bab sejarah, para pemudha ing negara iki ditolak anane panulis apik lan karya sastra sing unik. Kanthi nambah, kanthi cara iki, ora nggatekke masyarakat kita lan lali kabeh sing pantes dihormati lan dihargai.

Dadi apik sedhih Benito Pérez Galdós gumantung karo profesor sing salah paham, sombong lan ora nganggo senjata sing, kanthi tumindak kegilaan sadurunge, mutusake arep menyang agenda sing cocog saiki lan, minangka juara literatur, dheweke ngadhepi absurd kanthi menehi buku siswa "Gerona", "Trafalgar", "Zaragoza", "Miau" utawa karya agung sing judhule "Fortunata y Jacinta".

Kaget, iki siji-sijine kemungkinan panulis Kanada sinau ing Spanyol. Mesthi,  omong kosong sing miturut pendapat saya nggambarake, bebarengan karo akeh aspek liyane, masalah sing dituduhake ing negara iki ing prekara pendhidhikan.

 

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Abby ngandika

    Galdós ora tau menang Nobel.

    1.    alex martinez ngandika

      Bener, saiki aku kelingan dheweke nglamar, nanging pungkasane ora nampa. Matur nuwun kanggo informasi. Oalah, alasan ora bakal kekurangan dheweke kanggo nduwe hehe