Dostoyevsky. Frase karyane nalika mengeti sedane

Dostoyevsky. Detil potret Vasily Perov.

Fyodor Dostoyevsky iku dianggep ora mung salah sawijining panulis Rusia paling apik sing ana, nanging salah sawijining sing paling apik ing kabeh jaman. Dheweke tilar donya dina kaya dina iki ing taun 1881 ing Saint Petersburg. Pakaryanipun nyusun kasunyatan sosial lan politik ing Rusia Tsarist luwih rumit. Kasunyatane, dheweke dihukum mati ing taun 1849 dadi revolusioner lan, ora suwe sadurunge diukum mati, Tsar Nicholas I ganti ukumane nganti pirang-pirang taun kerja paksa. Ngenteni pirang-pirang dina suwene banget dheweke menehi kesan lan nyebabake karir dadi penulis.

Sedulur Karamazov, Wong bodho, Kadurjanan lan Ukuman o Pamuter minangka referensi literatur sing paling dhasar ing abad XIX kanggo conto ilmu jero saka Dostoyevsky psikologi manungsa. Ing sajrone dheweke nggawe karakter sing nggambarake paling padhang lan uga jiwa paling peteng. Iki minangka sawetara frase sing dipilih saka judhul kasebut kanggo ngelingake sampeyan ing tanggal iki.

Kadurjanan lan Ukuman

  • Sampeyan mung urip sepisan, lan aku ora pengin ngarep-arep rasa seneng universal. Ndhuwur kabeh, aku pengin urip. Yen dheweke ora ngrasakake kekarepan iki, luwih becik ora duwe urip.
  • Alesan minangka budak semangat.
  • Ing jaman saiki, dhuwit minangka madu paling legi.
  • Kabeh sing migunani kanggo manungsa iku mulya.
  • Kemlaratan dudu kosok baline.

Wong bodho

  • Welas asih minangka sing utama lan bisa uga dadi siji-sijine undang-undang tumrap manungsa.
  • Pengalaman bisa ditemtokake lan nuduhake manawa sampeyan ora bisa njupuk kauntungan saben wektu. Iku mokal.
  • Sing paling njijiki lan nistha babagan dhuwit yaiku malah nyedhiyakake bakat.
  • Yen dheweke ora mati. Yen dheweke menehi urip maneh. Kalanggengan apa sing bakal dakbukak sadurunge aku! Bakal ngubah saben menit dadi abad urip; Aku ora bakal ngremehake wayahe lan nglacak kabeh menit supaya ora mbuwang-mbuwang.

Sedulur Karamazov

  • Muga-muga setan njupuk kabeh wong kasebut kanthi pasuryan kanthi pirang-pirang abad lan mung duwe kekarepan lan kepalsuan!
  • Sapa wae sing ngapusi awake dhewe lan ngrungokake ngapusi dheweke dhewe, ora bakal mbedakake kasunyatan apa wae, uga ing dheweke, utawa ing sakiwa tengene.
  • Manungsa nggawe Gusti Allah. Nanging iku dudu sing aneh, uga ora nggumunake yen pancen ana Gusti Allah; Anehe yaiku ide kaya mengkene bisa muncul ing otak kewan sing galak lan jahat kaya manungsa, amarga ide sing suci banget, nyenengake banget, pancen wicaksana lan ngurmati manungsa.
  • Pendapatku yaiku yen setan ora ana, yen dheweke diciptakake dening manungsa, dheweke nindakake kaya gambar lan mirip.
  • Ana telung kekuwatan, telung kekuwatan unik ing bumi sing bisa ngrebut lan narik kawigaten kesadharan para pemberontak sing ringkih kasebut ing salawas-lawase, kanggo rasa seneng. Yaiku: keajaiban, misteri lan panguwasa.

Pamuter

  • Terus terang, aku ora weruh apa-apa reged ing kepinginan kanggo menang okehe lan sanalika bisa.
  • Amarga kapercayanku sing gedhe babagan bathi saka roulette bisa uga katon, mula ora ana ide sing mokal yen ora masuk akal lan bodho yen bisa ngarepake game kasebut. Lan kenapa judi kudu luwih elek tinimbang cara liya kanggo golek dhuwit, kayata perdagangan? Siji prekara sing mesthi: siji saka saben atus menang. Nanging apa pentinge kanggo aku?
  • Nalika semana aku kudu pensiun, nanging ana perasaan aneh: kepinginan kanggo nuwuhake Nasib, main guyon, supaya ilatku. Aku duwe risiko paling akeh sah, patang ewu florin, lan ilang… Banjur, kaget, aku ninggalake meja.
  • Aku wis suwe ora ngerti apa sing kedadeyan ing jagad iki, ing Rusia utawa ing kene ... Sampeyan ngerti banget apa sing dakresep pikiranku. Amarga aku ora duwe pangarep-arep apa-apa lan ing mripatmu aku ora ana gunane, mula dakkandhani: Aku mung ndeleng sampeyan. Lan aku ora peduli karo sisane. Aku dhewe ora ngerti sebabe aku tresna marang dheweke kaya iki.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.