Crita sedulur sing grimis. Pengetan Wilhelm Grimm

Wilhelm Grimm lair dina kaya dina iki saka 1786 en Berlin, setaun lan luwih suwe tinimbang kakange Yakub. Bareng dikompilasi a seri crita bocah sing ora iso lali diklumpukake saka tradhisi lisan. Irah-irahan kaya Blancanieves, Cinderella, Kaendahan turu o abang Riding Hood, Kucing nganggo boots o Hansel lan Gretel dheweke minangka bagean saka imajinasi budaya universal. Dina iki aku ngomong sethithik babagan dheweke lan crita ing umume.

Dongeng ing ndhuwur kabeh

Kita urip ing jaman sing rada alus amarga ana prekara lan peteng banget kanggo wong liya. Nanging wingi, dina iki lan sesuk tradisi nyritakake bakal terus diiringi. Lan kudu ngono. Ora ana ora luwih becik miwiti nerangake jagad iki kanggo bocah lan dheweke sinau mbayangake lan nggawe. Dheweke nganggep kabeh kanggo sinau konsep lan perasaan universal ing intine murni. Dheweke mbedakake sing paling apik karo sing paling ala, sing paling nyata karo sing paling fantastis, cita-cita karo kasunyatan. Lan ndhuwur kabeh nuduhake impen dhewe lan liyane inspirasi kanggo kita.

Lan dheweke kudu kaya ngono, tanpa setengah langkah. Dina iki kepenginan pengin ngowahi, alus utawa kualifikasi adhedhasar konsep sing mboseni lan asring banget mbenerake politik sing konyol sing pengin melu kabeh dadi gampang uga pengin utawa pengin entuk. Muga-muga aku ora bakal sukses lan srigala isih asu ajag banget sing mangan bocah-bocah wadon (sanajan dheweke minangka kewan sing paling apik ing jagad iki kanggo wong sing asor).

Mesthi ana penyihir sing ala banget Jeblug bocah sing ora curiga ing omah coklat lan permen sing enak. Y anak kucing sing pinter banget sing, kanthi sepatu pitung liga, dheweke entuk akeh kekayaan kanggo bendarane (lan mulang bocah-bocah - lan akeh sing luwih tuwa - liga kasebut). Utawa, kepiye carane ora bisa tukang jahit cilik sing gagah ing kompetisi kanggo tukang jahit magang. Lan aku bakal kepengin terus Cinderella kanggo ndeleng yen pangeran ganteng ing sawijining dina njaluk kula sepatu sing pas karo aku karo bunion sandi. Aku ngerti sawetara jimat kanthi sikil ...

Sedulur Favoritku Kisah Grimm

Sejatine, aku seneng kabeh, nanging aku bisa nyorot siji amarga sebab sentimental: Serigala lan 7 Bocah Cilik. Iki minangka memori sing dakkarepake nalika crita. Amarga Aku arep menyang wektu kanak-kanak sing wis sumebar, sing ilang ing antarane esuk lan wengi, nanging cetha banget swarane bapakku, sing tak ganti miturut wedhus cilik utawa serigala serak sing nyritakake. Tampilake sikilku ing ngarep lawang, aku krungu. Banjur aku mesthi mbayangake serigala licik tancepake sikil ing glepung kanggo ngapusi wedhus lan mangan kanthi ora sopan nalika polos banget tiba ing jebakan.

Wayahe medeni banget kaya sing narik banget, lan pungkasane dadi luwih apik. nalika bocah cilik sing lagi sedhih bisa nyingkirake saka weteng asu ajag, sing nate kepenak sawise pesta, lan ngijoli watu. Lan ing bagean sing ora jelas sing uga ana ing bocah-bocah, rasa seneng kanggo pungkasan sing seneng dibuwang sethithik, tanpa sadhar, kanthi pungkasan iku asring banget ajer kanggo srigala. Ya, dheweke pancen galak, apus-apus, lan duraka lan bisa uga nampa pungkasane, nanging mesthi wae gilirane.. Pramila saiki, kanthi umur, aku seneng banget lan gumun karo dheweke lan aku uga mangan bocah kanthi seneng.

Saperangan edisi babagan dongeng Brothers Grimm

The Grimms nglumpukake crita rakyat kasebut saka tradhisi lisan ing sawijining karya kanthi irah-irahan Crita bocah lan omah (1812-1822). Suwe-suwe ana pirang-pirang penerbitan modern sing digawe kanthi judhul kayata Dongeng Sedulur Sing Grimis o Dongeng saka sedulur Grimmsanajan dheweke ora nggawe. Nanging umpamane dheweke 'cocog' karo cara kasebut dheweke ngormati rasa seger lan spontanitas crita tradisional lan dheweke ora pengin nulis maneh kanthi cara sing luwih rumit utawa sastra.

Kreditanku yaiku rong edhisi iki:

  • Crita saka Sedulur Grimm, saka Noel daniel. Edisi sing permata kanthi ilustrasi klasik sing apik. Aku wis ngobrol babagan dheweke ing artikel iki.
  • Sedulur Grimm crita kanggo kabeh umur, saka Philip Pullman, ing ngendi panulis Inggris terkenal iki, panulis trilogi Prakara peteng, milih sèket crita Brothers Grimm sing disenengi, lan nyritakake kanthi cara dhewe.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   https://relatoscortos.org/cuentos-infantiles/ ngandika

    Crita Brothers Grimm sing paling disenengi yaiku Tiga Daun Ula.

    Sanajan critane wis cukup sensine suwe-suwe, nanging aku isih seneng versi peteng sing diceritakake nalika wiwitan, nuduhake manawa jagad iki ora mesthi dongeng. Ing crita sing dakkandhakake, ana semangat, khianat lan dendam, amarga aku seneng karo gaya sing diduweni para penulis kasebut. Kita mesthi yakin manawa dheweke nulis kanggo bocah-bocah, nanging penampilane bisa ngapusi.

    Artikel sing apik, matur nuwun kanthi sanget kanggo rekomendasi kasebut.

bool (bener)