Domingo Buesa. Wawancara karo penulis The afternoon sing ngobong Zaragoza

Foto sampul, duweni Domingo Buesa.

Minggu Buesa wis sajarah dawa ing piwulang lan panyebaran Sejarah dening pakaryan lan karya. Kanthi luwih saka 60 buku sing diterbitake, sejarawan iki uga nulis novel lan Sore sing Zaragoza diobong iku judhul kang pungkasan. Matur nuwun kanthi sanget kanggo menehi kula wektu kanggo iki Interview, pisanan taun anyar iki, ing ngendi dheweke ngandhani sethithik babagan kabeh.

Domingo Buesa - Wawancara

  • WARTA SASTRA: Sampeyan minangka sejarawan kanthi luwih saka 60 buku sing diterbitake. Kepiye carane lompat menyang novel? 

DOMINGO BUESA: Kanggo rong taun, editor Javier Lafuente njaluk aku nulis novel kanggo dheweke kalebu ing koleksi Sejarah Aragon ing Novel, diowahi dening Doce Robles. Ing pungkasan, aku janji yen aku bakal nyoba nanging sing Aku ora yakin yen aku bisa netepi pesenan kasebutAmarga dheweke durung nate nggawe novel lan, luwih-luwih, dheweke ngormati cara sing nyenengake kanggo nyedhak sejarah menyang masyarakat.

Aku elinga ing mangsa panas aku wiwit nulis novel ing subyek kang dokumentasi wis aku sinau ekstensif lan malah diterbitake. Lan ing kene ana kejutan gedhe: ora mung aku bisa nindakake, nanging uga menehi kepuasan gedhe. Aku seneng nulis crita kasebut bab crita bener, jam liwati tanpa kroso lan acara 1634 angsal gesang lan vitalitas ing lingkungan perpustakaan sandi. Karakter kasebut muncul ing komputerku lan, sawise sawetara wektu, dheweke pungkasane nggawa aku menyang papan sing dianggep. Apa sing dianggep minangka cobaan wis dadi semangat. Wis lair Dheweke bakal njupuk Jaca ing wayah subuh.

  • TO THE: Sore sing Zaragoza diobong Iku novel kapindho sing sampeyan duwe. Apa sampeyan ngandhani babagan iki lan saka endi ide kasebut?

DB: Sukses novel pisanan mimpin kita kanggo nimbang, karo editor sandi, realisasi saka cicilan kapindho. Lan maneh topik kasebut disaranake dening aku, amarga aku ngerti manawa sampeyan kudu nggawe novel tema lan ruang sejarah sing sampeyan ngerti. Ing kasus iki aku hasrat babagan tokoh saka Ramón Pignatelli, gambar Zaragoza, lan ing lingkungan kasebut Pemberontakan Roti wis dialami, kanthi brutal dilebokake ing taun 1766 dening para bucklers. Kunci kanggo mangerteni carane novel iki bisa dipikirake yaiku ditemokake ing rong taun kerja sing dibutuhake kanggo nggawe pameran gedhe ing Zaragoza of the Enlightenment, kanthi irah-irahan. Passion kanggo Merdika. Lan sing ngandhani novel kasebut, semangat kanggo kemajuan wong enlightened sing kudu urip pemberontakan saka wong sing ora duwe roti lan sing meh ora bisa mbayar sewa dhuwur.

  • TO THE: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

DB: Wiwit cilik aku seneng banget maca, aku rumangsa dhasar lan dadi dhasar proyek pribadi. Buku pisanan sing dakelingi maca yaiku edition anak kang Lazarillo de Tormes, ingkang dipun paringaken pakdhe Teodoro ingkang kula tresnani, adhine simbah. Iki minangka panemuan lan saka kaca-kaca kasebut aku lunga menyang buku klasik liyane sing mbukak jagad saran kanggo aku. Lan kanthi pengaruh kasebut aku wiwit nulis crita saka uripe mbah Dolores, Aku getun sing ilang ing dadi akeh teka lan arep, kang aku kasengsem ing karakter lan sesanti donya sing diubengi wong. Aku tansah rumangsa kelangan crita kulawarga sing nggawe aku ngadhepi kasunyatan nggambarake kasunyatan, sanajan aku kudu ngakoni yen ing tengah pandemik Aku mikir babagan nulis novel cilik sing enak, kanthi irah-irahan Imam lan guru, sing kedadeyan ing taun 1936 lan ngemot akeh perkara sing dicritakake mbah putri.

Ngerti sukses novel iki, sing kudu diterbitake maneh seminggu sawise dirilis ing toko buku, aku ora kudu ndhelikake. wis ana sing gagal, contone, nalika aku miwiti novel babagan Ramiro II bilih kula mboten nate rampung saha pundi pundi kula mboten ngertos, amargi kula sampun oriented dhateng jagad arsip lan riset. Sing ora ateges, adoh saka iku, sampeyan ora bisa dadi novelis apik lan sejarawan lan peneliti apik. Loro-lorone bisa nganggo basa lan kanthi kemampuan -mungkin kemampuan- kanggo ngerti apa sing disaranake utawa dicritakake dening dokumen kasebut.

  • TO THE: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

DB: Aku tansah seneng prosa sing Azorin Liwat sing aran mujur nengen Castile, sampeyan bisa krungu lonceng saka pasamuwan-pasamuwan desa lying ing srengenge, sampeyan dipindhah dening sing kasepen saka afternoons karo siesta ing dhataran tanpa wates sing menehi Don Quixote utawa Teresa de Jesús malang ... Lan aku hasrat babagan prosa saka Digdaya ing ngendi jagad imajinasi, rasa ora aman, rasa wedi sing turu ing njero kita disaranake, kenangan sing nggawe kita lelungan menyang jaman kepungkur lan cara urip ing desa-desa paling adoh ing Moncayo.

Iku ora mandheg passion kula reresik basa Machado, kaendahaning tembung minangka piranti ingkang nedahaken raos. Lan mesthine aku seneng Platero lan aku, sing ora liya minangka upaya kanggo nggawe universal sing paling konkrit, kanggo nggawe kekerasan urip saben dina sing apik banget, kanggo mangerteni yen kasepen sing paling cedhak lan paling anget bisa ngiringi kita.

Aku maca inveterate lan aku seneng bukuAku ora nate mandheg maca sing wis diwiwiti, sanajan urip terus maju, sampeyan ngerti yen wektu iku diwatesi lan sampeyan kudu nggunakake kanthi luwih selektif. 

  • TO THE: Karakter apa ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

DB: Kaya sing dakkandhakake, aku seneng Platero lan aku amarga aku iki minangka jendhela kanggo kesederhanaan, kanggo keasliane manungsa. Tembung-tembung kasebut njupuk gambar ing kaca lan kabeh mau minangka deklarasi perdamaian karo jagad iki. Ketemu Platero, contemplate wong, katon ing wong. Aku seneng ketemu lan nggawe karakter saka sawetara novel Pangirim, minangka mosén Millán de Requiem kanggo wong desa Spanyol. Lan mesthi Adipati Orsini saka Bomarzo.

  • TO THE: Apa hobi utawa pakulinan khusus nalika nulis utawa maca? 

DB: Kasepen lan katentreman. Aku seneng kasepen sing ngubengi aku amarga ora ana sing bisa ngganggu sampeyan ing perjalanan iki, amarga nalika nulis, aku ana ing abad sing adoh lan aku ora bisa metu saka iku. Aku ora krungu swara saka saiki, utawa swara ketukan saka ponsel dictatorially invading privasi. Aku seneng miwiti nulis ing wiwitan lan tindakake urutan novel, aku ora seneng mlumpat amarga karakter uga nuntun sampeyan ing dalan sing durung sampeyan mutusake lan, ing pungkasan, sampeyan mbenerake dalan. saben dina. Kaya sing dakkandhakake, sanajan aku mikir babagan plot sing mlaku ing dalan, lelungan nalika mikir babagan malang utawa turu. Aku tansah nulis ing kasepen ing wayah wengi lan banjur aku ngirim kaca asil kanggo bojoku lan putri supaya padha bisa maca lan menehi saran saka sudut pandang sing beda. A counterpoint saka kasunyatan kanggo emosi saka penulis iku penting.

  • TO THE: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

DB: Aku seneng nulis. ing perpustakaan, ing komputer, diubengi dening buku-buku ing lantai lan karo notebook -kadhangkala agenda kosong gedhe- kang aku wis nulis mudhun kabeh proses documenting acara kanggo novel. Ing kaca-kaca kasebut ana referensi saka wacan sing digawe, deskripsi karakter (kaya sing dakbayangake), tanggal-tanggal nalika kita mindhah bab demi bab, sejatine kabeh. Y Aku biasane nulis ing wayah wengi, sawise jam rolas bengi lan nganti esuk amarga iku wayahe paling tenang, wektu sing pengalaman wengi dhewe blurs lingkungan lan ngidini sampeyan manggon ing wektu liyane, sanajan mung masalah psikologis. Iku wayahe nalika nutup mata lan lumaku liwat Zaragoza ing 1766 utawa liwat kutha Jaca ing mangsa kadhemen 1634 ...

  • TO THE: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

DB: Aku seneng maca. puisi, klasik lan modern, sing santai lan nggawe aku ngimpi pemandangan kebak urip. Aku seneng karo latihan sing ngidini kita luwih ngerti saben liyane. Aku advokat geni saka maca sajarah lokal, sing sampeyan sinau akeh, lan aku uga seneng karo risalah ikonografi sing mulang basa gambar kasebut. Nanging, ing ndhuwur kabeh lan wiwit cilik aku nemokake Amaya utawa Basque ing abad kaping XNUMXAku semangat maca novel sejarah.

  • TO THE: Apa sing sampeyan waca saiki? Lan nulis?

DB: Aku seneng maca meh kabeh sing ana ing tanganku, nanging nalika aku tuwa lan kaya sing dakkandhakake Aku fokus marang apa sing arep diwaca, sing kapentingan kula, sing mulang kula, sing nggawe kula ngimpi. Aku ora bakal menehi jeneng amarga aku ora seneng menehi prioritas, kabeh wong duwe input lan kapentingan. Sing jelas, aku seneng maca novel-novel sejarah, sing ana ing perpustakaan sing akeh banget panorama lengkap babagan apa sing diterbitake ing negara kita. neng kono Pengarang Aragone ora kurang Karya-karyanipun kula maos sabisa-bisa, senajan kula ugi ngajeni menawi saged maos asli ingkang dipunsuwun dening kanca-kanca saderengipun nyunting.

Lan yen saiki aku kudu ngomong babagan nulis, bebarengan karo ceramah sing aku seneng nyiyapake kanthi rinci utawa artikel sing ora bisa ditolak, aku kudu maca rong novel: siji sing wis rampung. Potret ibune Goya lan liyane sing aku wis miwiti ing asal convulsive saka construction saka katedral Jaca, ing kasunyatan, confrontation antarane raja lan sadulure uskup, cheered dening adhine Countess Sancha. Iki minangka crita sing nyenengake amarga kanggo nyelidiki carane seni bisa lair sanajan ing konfrontasi lan carane kaendahan ndadékaké kanggo seneng pasrawungan. Senajan aku jujur ​​lan mbukak rahasia, setengah, aku bakal ngandhani yen aku wis ndokumentasikake rong taun lan ing musim panas maju nulis novel babagan limang dina pungkasan sing luar biasa saka urip raja Aragonese, pathokan saka raja Eropah. Aku bakal ngandhani yen aku seneng banget babagan perusahaan iki.

  • TO THE: Lan pungkasane, kepiye sampeyan mikir wektu krisis sing kita alami iki bakal diitung? Apa kasunyatan sejarah kita bakal ngluwihi fiksi?

DB: Mesthine akeh novel-novel jaman biyen sing nyritakake momen-momen sing padha karo sing saiki kudu ditindakake, kanthi cara liya lan ing setelan liyane, nanging aja lali yen manungsa iku padha lan duwe kaluwihan lan padha. cacad. Lan protagonis iki sing ngluwihi awake dhewe ing proyeksi sosial karo lan marang wong-wong ing saubengé, mbukak donya pengalaman sing bisa katon kaya fiksi. Nalika nulis dialog kanggo novelku babagan Goya manungsa lan intim, sing mentas diterbitake, aku kaget amarga akeh sing diomongake dening genius lukisan minangka penilaian lan kritik sing tepat banget babagan kahanan kita: kelangan kamardikan, longkangan antarane sing ngatur lan sing diatur, kanikmatan sing ditemokake manungsa kanggo nggawe wong liya nandhang sangsara, miturut kemungkinan ... Sejarah tansah ngajari kita amarga nduweni panggilan kanggo masa depan.

Nanging, aku kudu ujar manawa aku yakin manawa kita bakal dadi wektu babagan novel-novel sing nyenengake sing bakal ditulis sing ora ana hubungane karo sing ditulis saiki, amarga analisis fakta mbutuhake perspektif temporal. Nesu aja nganti nggawa pulpen sing nggambar momen-momen urip.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.